4 tipp, hogyan küzdjünk meg a menopauza tüneteivel

Sok nő tart a termékenységi időszakot lezáró hormonális átalakulástól, mert nem csak úgy érzi, hogy ezzel elveszíti női vonzerejét, hanem mert ezt a természetes folyamatot számos testi és lelki tünet kísérheti. De érdemes úgy fogadni a változókort, mint egy új életszakasz kezdetét, az átmeneti tüneteket pedig lehet enyhíteni – ezekre mutatunk néhány ötletet.

A női termékenység évtizedei két komoly hormonális változás, a pubertás és a klimaktérium közé ékelődnek. Az első fokozatosan megteremti a termékenység hormonális hátterét, a másik leépíti azt: egy középkorú nő könnyen élheti meg a klimaxot egyfajta második, inverz kamaszkornak – annak minden testi és lelki viharával együtt. Ahogy a pubertás is természetes, sok türelmet és megértést igénylő folyamat, úgy a klimaktérium is az.

Tíz nő közül mindössze kettő olyan szerencsés, hogy szinte észrevétlenül átesik a hormonális változásokon, és csak az előnyeit élvezi: már nem kell foglalkoznia a fogamzásgátlással, sem a menstruációs gondokkal. A 45-55 év közötti nők többségét azonban kisebb-nagyobb mértékben megviseli a változókor (és sokan ezt az időszakot a nőiességük elvesztéseként élik meg, pedig egyáltalán nem kellene, hogy így legyen. Ebben a korábbi cikkünkben a változókor „démonizálását” veséztük ki Sári Edina és Iványi Orsolya segítségével, akik szerint egyáltalán ne legyen tabu az öregedés.)

Mi történik pontosan?

A termékenység és vele a menstruáció nem egyik napról a másikra tűnik el. A petefészkek aktivitása már évekkel, sőt akár egy bő évtizeddel előtte csökkenni kezd: a harmincas évek végén, negyvenes évek elején már jóval kevesebbet termelnek a női nemi hormonokból, az ösztrogénből és a progeszteronból. Eközben a peteérés időpontja is egyre bizonytalanabb lesz. A kiesett hormontermelés ellensúlyozására az FSH (tüszőérlelő) és az LH (sárgatestserkentő) hormon szintje megemelkedik a szervezetben: ennek következtében a ciklusok hossza rövidül, 28 naposról 23-25 naposra csökken. Paradox módon a gyakoribb menstruáció a vérzés ritkulásának, majd fokozatos eltűnésének előfutára.

Fotó: Getty Images

A premenopauza vagy perimenopauza (amire már a Szex és Ney York folytatása, az És egyszer csak… is felhívta a figyelmet, amikor az egyik szereplő, Charlotte „balesetezett”) a menopauzát megelőző pár éves periódus, amikor már rendszertelen a menstruáció. Bár a hormonok már igencsak szeszélyesen viselkednek, sok nőnek még ebben az átmeneti időszakban is van esélye (bár igen kicsi) teherbe esni. 

A menopauza beálltát akkor állapítják meg, ha a petefészekhormonok által kiváltott utolsó menstruáció óta eltelt egy év. (A szó szoros értelmében tehát a menopauza nem egy korszak, csupán egy mérföldkő a változás, a klimax időszakában.)

Kis változtatás, nagy hatás

Következzen néhány olyan életmódbeli tipp, amelyeknek a napi rutinunkba való beépítésével sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, menopauza ide, hormonváltozások oda.

Hormonjóga

A 30 évvel ezelőtt először felismert Hormonjóga egy olyan terápiás gyakorlat, amely légzésszabályozással és testre szabott pózokkal segít csökkenteni a hormonális egyensúlyhiány hatásait, valamint javítja az immunrendszert és a keringést. A 35 év feletti nőknek és azoknak ajánlott, akik a menopauza során kellemetlenségekkel küzdenek, a mozdulatok serkentő, fájdalomcsillapító és masszírozó hatást fejtenek ki az agyalapi mirigyre, a pajzsmirigyre és a petefészkekre.

Tanulmányok szerint a rendszeres jóga az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy ellazuljunk és kordában tartsuk a hormonjainkat, mivel csökkenti a kortizolszintet, a stresszhormont. Számos ingyenes videós oktatóvideót találhat az interneten, vagy keressük meg a legközelebbi fitneszstúdiót, ahol menopauzára szabott jógát kínálnak. (A hormonjóga nem ajánlott erős menstruáció idején; konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt új fitneszprogramba kezdünk).

Fogyasszunk több kalciumot

A menopauza jelentősen felgyorsítja a csontvesztést, és növeli a csontritkulás kockázatát (amikor a csontok törékenyebbé válnak és hajlamosabbak a törésre). A The Endocrine Society által közölt kutatások szerint a csontvesztés akár 20%-a is bekövetkezhet a menopauza alatt, és minden tíz 60 év feletti nőből egy érintett a csontritkulásban. 

Az NHS (a brit közegészségügyi szolgálat) azt javasolja, hogy a csontok egészségének megőrzése érdekében növeljük a kalciumban gazdag élelmiszerek, például a tej, a sajt, a joghurt és a kelkáposzta fogyasztását. A hozzáadott kalciumot tartalmazó szójaitalok, a kenyér és a dúsított lisztet tartalmazó élelmiszerek szintén segítenek.

Le a káros szenvedélyekkel!

A dohányzásról való leszokás ismert egészségügyi előnyei mellett, számos egyéb előnye is van annak, ha még a menopauza előtt leszokunk róla. A International Menopause Directory szerint a dohányzó nők ugyanis egy-négy évvel korábban érhetik el a menopauzát, mint azok, akik nem dohányoznak, a korai menopauza pedig szívbetegségekkel, stroke-kal és csontritkulással hozható összefüggésbe.

A dohányosok nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rendszertelen vagy fájdalmas menstruációt, és alacsonyabb lesz az ösztrogénszintjük, ami hangulatingadozásokat és fáradtságot, valamint száraz bőrt és ritkuló hajat okoz.

A Lancaster General Health Organization szerint a dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek hőhullámoktól és alvászavaroktól is, és 35%-kal nagyobb valószínűséggel törik el a csípőjük a menopauza után, mint a nemdohányzóknak, ezért a mielőbbi leszokás hatalmas előnyökkel jár.

A menopauzához közeledő nőknek azt is tanácsolják, hogy csökkentsék a finomított cukor és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, hogy szabályozzák a vércukorszintet, így kevésbé lesznek hajlamosak a hangulati kiugrásokra, és a depressziós tünetekre.

Törődjünk a bőrünkkel

Lehet, hogy már észrevettük az arcunkon bekövetkezett változásokat, beleértve a bőrszárazság vagy a dehidratáltság fokozódását, a finom vonalak és ráncok megjelenését, valamint a feszesség elvesztését. Ha a bőrápolási rutinunkat olyan termékekkel módosítjuk, amelyek ápolják és táplálják a menopauzában lévő bőrt, visszaállíthatjuk a fiatalos ragyogást, és magabiztosabban nézhetünk szembe az élet minden kihívásával. Keressünk olyan krémeket és szérumokat, amelyek tartalmaznak retinolt, peptideket és hialuronsavat, mert ezek az összetevők segítenek a ráncok csökkentésében, és a bőr hidratálásában, amire minden érettebb bőrnek szüksége van.

Galéria | 6 kép

Fontos, hogy időt szakítsunk magunkra, és egy arcpakolás vagy masszázs csodálatos módja a kikapcsolódásnak. Jelentkezzünk be a kozmetikusunkhoz egy kényeztető arckezelésre és arcmasszázsra, de akár otthon is rendszeresíthetünk spa-napokat.

Kiemelt kép: Getty Images