Vérzés változókorban: az És egyszer csak… fontos témára irányította a figyelmet

Sok (jogos) kritika éri a Szex és New York folytatását, de az vitathatatlan, hogy minden részben érintenek olyan fontos témát, amiről méltatlanul kevés szó esik. A legutóbbi rész sem volt kivétel ez alól; sokan magukra ismerhettek Charlotte „balesetét” látva, így adja magát a kérdés: mi az a perimenopauza és a hirtelen fellépő vérzés?

Lehet szeretni vagy éppen fanyalogni rajta, de az biztos, hogy számtalan nő ismerhetett magára az És egyszer csak… 9. részében, amiben így vagy úgy, de jelentős szerep jutott a menstruációnak (és a hiányának). Az epizód a tamponhasználat rejtelmei mellett a perimenopauza (a menopauzát megelőző időszak, aminek a része a premenopauza, ami az utolsó vérzéssel ér véget) egy sajátos tünetére világít rá: a villámszerűen hirtelen érkező menstruációra.

Az ominózus jelenetben Charlotte York Goldenblatt (Kristin Davis) éppen a lányának, Lilynek segít a megfelelő tamponhasználatban (hogy a jelenet mennyire életszerű, azt most ne taglaljuk), de a lány szerencsétlenkedése és pánikolása kihozza a sodrából. Panaszosan háborogni kezd a barátnőinek, hogy még mindig a ciklussal kell foglalkoznia, pedig azt hitte, hogy ez már a múlté. „Éppen akkor, amikor végre vége a menstruációmnak, és azt hittem, nem kell többé ezzel a sz***ral foglalkoznom!” Aztán megfordul, és láthatjuk, hogy a hófehér overalljának ülepén piros folt virít, amire Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) azt mondja, hogy „talán mégsem végeztél a menstruációddal, mint azt gondolod.”

Mivel a rész legelején Charlotte már elárulta, hogy négy hónapja nem menstruált, és szerinte már végérvényesen belépett a változókorba, kérdés, hogy hogy történhetett mindez meg? Miért jött meg hirtelen a menstruációja annak ellenére, hogy (peri)menopauzában van? Miranda Hobbes (Cynthia Nixon) erre azt feleli, hogy Charlotte-nak „flash period-ja” volt, azaz villámszerűen hirtelen vérzése, ami a rendszertelenné vált ciklus okoz.

Beszéljünk róla!

Még mindig tabu, de legalábbis „ciki” a menstruációról való nyílt beszélgetés. Az ActionAid megbízásából a YouGov nemrégiben végzett közvélemény-kutatása szerint minden ötödik 40 év alatti nő szégyell a menstruációjáról beszélni a barátaival, és 50 százalékuk szégyelli, hogy megemlíti azt a női főnökének (ez 75 százalékra emelkedik, ha férfi főnökük van).

Amikor azonban a menopauzáról és annak a testünkre gyakorolt hatásáról van szó, ahogy öregszünk, úgy tűnik, hogy a beszélgetés kezd megnyílni, ahogy azt a Szex és New York-folytatásban is láthattuk. Ennek apropóján a Grazia megkérdezte Dr. Sam Brownt, a nők által vezetett Bronte Clinic háziorvosát és menopauza-specialistáját, mit érdemes tudni a perimenopauzáról és a hirtelen jött vérzésekről.
„A perimenopauza már évekkel a menopauza hivatalos kezdete előtt elkezdődhet, amikor a petefészkek kevesebb hormont kezdenek termelni. Úgy tűnik, hogy az És egyszer csak… Charlotte-ja is itt tart. A perimenopauza szakasz átlagos hossza négy év, azonban egyeseknél ez a szakasz néhány hónapig, de akár 10 évig is eltarthat” – mondja Dr. Brown.

„A perimenopauza alatt – amely általában a 40-es éveikben járókat érinti, de érkezhet korábban vagy később is –, a nőknek még mindig van menstruációjuk, és teherbe is eshetnek,

de ennek az átmenetnek az utolsó 1-2 évében az ösztrogén csökkenése felgyorsul, és sok nőnél jelentkeznek a menopauza tünetei.”

A perimenopauza átlagos hossza tehát négy év, és Harvard Medical School szerint is egyesek csak néhány hónapig észlelik, míg bizonyos esetekben akár 10 évig is eltarthat. Kezdődhet már a harmincas éveink közepén, de akár az ötvenes éveink közepén is. A perimenopauza akkor ér véget, ha több mint 12 hónapig nem volt menstruációnk.

Ezek jelezhetik a perimenopauzát

A szabálytalan ciklus a perimenopauza egyik tünete, és gyakran az első jele annak, hogy a szervezet a menopauza előtti szakaszba lép. A perimenopauza során az ösztrogénszint csökkenni kezd, és a progeszteronszint, amely az ösztrogénnel együtt dolgozik az ovuláció és a menstruáció érdekében, kibillen az egyensúlyából.

Mi az a „flash-period”?

A perimenopauzával járó hormoncsökkenés szabálytalanságot okozhat a ciklusban, ami villámmenstruációhoz vezethet, azaz hirtelen jelentkező, váratlan vérzéshez, amely mennyisége a pecsételő vérzéstől az intenzívebbig is terjedhet.

Ez a hormonális egyensúlyhiány befolyásolja a menstruációs ciklusokat. Az NHS (Nagy-Britannia egészségügyi rendszere) szerint a menstruáció gyakorisága megváltozhat, a két-három hetente jelentkező menstruációtól kezdve akár hónapokig nem is jelentkezhet, ahogyan az is előfordulhat, hogy szokatlanul enyhe vagy erős menstruációja lesz valakinek. Ezek a „villanásszerű menstruációk” azonban nem feltétlenül annak a jelei, hogy ismét peteérése van az embernek.

Dr. Lauren Streicher, a Northwestern Medicine Szexuális Orvosi és Menopauzaközpont orvosi igazgatója a Todaynek elmondta, hogy a perimenopauza alatt a nőknek „általában nincs peteérésük, de elég ösztrogén stimulációval rendelkeznek ahhoz, hogy a méhnyálkahártya felhalmozódjon. Amikor ez elér egy bizonyos szintet, akkor teljes váratlanul elkezdődik a vérzés.” A hirtelen fellépő, rendszertelen vérzések mellett a perimenopauza egyéb tünetei közé tartoznak a hőhullámok, a hüvelyszárazság, a gyakori vizelési inger, az alvási problémák, például az álmatlanság, és a hangulatváltozások, például az ingerlékenység, a depresszió és a hangulatingadozás.

Hogyan enyhíthetjük a tüneteit?

Menjünk szakemberhez

A tünetek felismerése az első lépés, de ez nehéz lehet. Fontos, hogy beszéljünk az orvosunkkal, és meggyőződjünk róla, hogy a tüneteinket, például a fáradtságot vagy az izzadást nem más betegség okozza. 

Foglalkozzunk magunkkal

A nők gyakran rengeteg mindennel zsonglőrködnek egyszerre ebben az életszakaszban, de az öngondoskodás és az egészséges életmód nagyon fontos, ezt prioritásként kellene kezelnünk. Szánjunk időt a meditatív, kreatív és aktív elfoglaltságokra, vagy bármire, amit élvezünk, ami ellazítja az elméjét, és segít a nyugalomra összpontosítani.

Nem elfelejteni a mozgást

Fontosak az erőnléti gyakorlatok, mivel elkezdhetünk veszíteni az izomtömegünkből. Az olyan kiegészítők, mint a kalcium, a D-vitamin vagy a magnézium, az egészséges táplálkozás, ugyanakkor az alkohol fogyasztásának csökkentése mind segíthetnek.

Fotó: Getty Images

Megosztani egymással

Beszéljük meg barátainkkal, hogyan érezzük magunkat, mint ahogy Charlotte-ék is teszik az És egyszer csak…-ban. Ez segít felismernünk, hogy egyrészt mindenki átesik ezen a dolgon, másrészt mindenki másképp éli meg. Nem csak egy út létezik. Nem vagyunk egyedül, és a barátnőink, kolléganőink nagyszerű támaszt jelenthetnek.

Kognitív viselkedésterápia

Szintén hasznos lehet mind a hangulatváltozás, mind a hőhullámok és a gondolkodásmódunk megváltoztatása tekintetében, hogy az öregedést és a tapasztalatokat pozitív dolognak tekintsük.

Hormonpótló terápia

Nagyon hasznos lehet a tünetek enyhítésében, és a legtöbb nőnél az előnyei meghaladják a kockázatait. Fontos azonban, hogy megbeszéljük ezt az orvossal, és a fenti életmódbeli intézkedésekkel együtt szedjük a készítményt.

Mindenre felkészülni

Tartsunk magunknál mindig tampont, betétet, esetleg intim törlőkendőt is. Ha végül nekünk nem is lesz szükségünk rá, más „bajbajutott” sorstárunknak életmentő lehet.

Forrás: Grazia, Independent, Daily Mail, Kiemelt kép: Getty Images