Máris jöhet a Szex és New York reboot, az És egyszer csak… folytatása?

A Szex és New York című sorozat folytatása, amely a főhősök életének fonalát az 50-es éveikben veszi fel újra, kapott hideget-meleget, voltak körülötte botrányok is, az iparági bennfentesek azonban állítólag azon gondolkodnak, visszatérjen-e a sorozat egy újabb évaddal. De vajon mik erre az esélyek? És jó volna ez egyáltalán?

Az HBO Max Szex és New York reboot-sorozata, az És egyszer csak… 2021 decemberi premierje óta több okból is állandóan forró vitatéma. Már a forgatása sem telt el bulvárbotrány nélkül: Kim Cattrall nem volt hajlandó visszatérni Samantha Jones szerepében, ez pedig már önmagában árkot ásott a sorozat rajongói között. Volt, aki szerint így semmi értelme az egésznek, míg mások simán elfogadták, mondván, ilyen az élet, a valóságban is mennek tönkre barátságok. (Abban persze titkon minden Szex és New York fan reménykedik, hogy az egész csak egy PR-húzás, és Samantha egyszer csak teljes testi valójában is felbukkan.)

Vitákat képezi a főszereplők karaktereinek változása, döntéseik, és úgy általában minden a sorozattal kapcsolatban, dehát ez van, ha az ember egy kulitkussá váló témához nyúl. És akkor ne feledjük az új karaktert, Che Diazt, akiért sokan rajonganak, sokan utálnak, illetve Miranda férjét, Steve-et, akinek karaktere elég sanyarú sorsra jut a sorozatban – utóbbi szálon szintén rengetegen fel vannak háborodva. Nemcsak a nézői reakciók, a kritikák is vegyesek, mindezek ellenére a sorozat premierje a csatorna eddigi legnézettebb sorozatbemutatója lett. És akkor jött egy újabb botrány, ami sötét árnyékként vetül az szériára: a Mr. Biget alakító Chris Noth-t több nő is szexuális visszaéléssel és erőszakkal vádolja, ami miatt a színész utolsó jelenetét, amikor az És egyszer csak… fináléjában megjelent volna egy visszaemlékezés részeként, ki is törölték, az alkotók és a színészek pedig elhatárolódtak tőle.

Fotó: Bobby Bank/GC Images/Getty Images

De most akkor lesz második évad?

Még két rész van hátra a sorozatból, de egy jól értesült forrás már arról számolt be az egyik pletykalapnak, hogy igen nagy a valószínűsége egy második évadnak. 

Miért szeretjük a Szex és New Yorkot?

Az 1998 és 2004 között futó sorozat nyilvánvaló hibái ellenére is több volt puszta szórakoztatásnál, fontos vízválasztó volt abban, ahogy a nők szexuális szabadságáról gondolkodunk. Megmutatta például, hogy a nők szexuális tárgyként kezelése előbb-utóbb visszaüt: mi történik, ha a nők az ágyban is úgy kezdenek el viselkedni, mint a férfiak, és nem csak a munkahelyükön? Mi történik, ha a nő is (ki)használja a férfit? Mennyire mélyre lehet süllyedni az alkalmi viszonyok, egyéjszakás kalandok láncolatában, ha az egész nem más, mint egy kétségbeesett tapogatózás a felnőtt, érett párkapcsolat felé – ami aztán el is érkezik a végén. A sorozat megerősítette, hogy igenis, a szexualitás kifigurázható, lehet és szabad róla beszélni, és ez csökkenti a kiszolgáltatottságot is.

Egy másik, állítólagos bennfentes pedig úgy véli, hogy szerinte be akarják majd bizonyítani az alkotók, hogy igenis jogos volt a történet tovább fűzése, és szeretnék, ha ezt a rajongók is így éreznék, kerül, amibe kerül. Hivatalos állásfoglalás még nincs, egyelőre szó sem volt róla az HBO Max részéről, hogy berendelik-e a második évadot. Egy tévés forrás azt mondta a PageSixnek, hogy „ez egy drága sorozat, és az HBO Maxnak meg kell néznie, hogy hány előfizetőt hozott – és hogy hány előfizető maradt, aki valóban nézte a sorozatot minden héten.” A streamingszolgáltató egyelőre nem hozta nyilvánosságra ezeket a számokat, de az HBO, beleértve az HBO Maxot is, 73,8 millió globális előfizetővel zárta a 2021-es évet.

Amikor múlt hónapban megkérdezték, hogy az És egyszer csak… visszatér-e, az HBO és az HBO Max tartalomért felelős vezetője, Casey Bloys a Vulture-nek azt nyilatkozta, hogy ez főleg a sorozat sztárján, Sarah Jessica Parkeren és társproducerén, Michael Patrick Kingen múlik majd, és az sugallta válaszával, hogy még csak elméleti szinten sem merült fel eddig a kérdés.
Az biztosnak tűnik, hogy ha a megmaradt három főszereplő közül akár egy is visszakozna, nem lenne folytatás, hiszen már Samantha eltűnése is nagy érvágás volt a történetnek. A csapat így is megfogyatkozott már: a forgatás közben sajnálatos módon elhunyt a rajongók egy kedvence, a Stanford Blatchet játszó színész, Willie Garson, ami jó barátját, Sarah Jessica Parkert is összetörte.

Kiemelt kép: Gotham/GC Images/Getty Images