Kicsoda Sara Ramirez, az És egyszer csak… „új Samanthája”?

Egyáltalán lehet pótolni Samanthát? És honnan olyan ismerős az új karakter?

Már egy nappal azután, hogy az HBO kínálatában elérhetővé vált a Szex és New York folytatása, Sara Ramirez bekerült a Google-ön legtöbbször keresett nevek közé. A nézők az És egyszer csak… címet viselő sorozat meghatározó karakterét ráadásul már most az új Samanthaként emlegetik.

Pedig Sara Ramirez nem a Samantha Jonest megformáló Kim Cattrall helyébe ugrott be – Samanthát szerintünk lehetetlenség lenne ilyen módon pótolni –, a színész karaktere egy új főszereplő, és a negyedik tagja a már jól ismert baráti társaságnak.

De mit is érdemes tudni Sara Ramirezről?

A 46 éves színész, aktivista és énekes eddig leginkább egy korábbi sorozatszerepéről volt ismert: tíz évig, 241 epizódon át játszotta A Grace klinikában Callie Torres ortopéd sebészt. Sara Ramirez Mexikóban született, nyolcéves korától él az Egyesült Államokban, képzőművészeti diplomáját a neves Julliard Schoolban szerezte. A Grace klinikán túl több televíziós sorozatban is játszott, például Az elnök emberében és az Esküdt ellenségekben is.

Jelenetkép A Grace klinika 12. évadából. Fotó: Tony Rivetti/Disney General Entertainment Content via Getty Images

2012-ben házasodott össze Ryan DeBolt üzleti elemzővel, akivel hosszú ideje egy párt alkotott. 2016-ban Sara Ramirez queernek és biszexuálisnak vallotta magát, majd tavaly nyáron nonbináris nemi identitásáról nyilatkozott. Idén júliusban egy Instagram-posztban jelentette be, hogy már nincs együtt Ryan DeBolttal.

Sara Ramirez és párja Ryan DeBolt 2010-ben. Fotó: Getty Images

2016-os coming outjának köze van a szintén 2016-ban történt orlandói terrortámadásnak (A Pulse nevű, éjszakai melegbárban egy terrorista lövöldözni kezdett, a vérengzésnek 49 halálos áldozata volt – a szerk.): a színész a borzalmas esemény után döntött úgy, hogy felvállalja biszexualitását.

„Féltem az előbújástól, mert attól tartottam, hogy negatív hatása lehet a karrieremre

– nyilatkozta a People magazinnak 2018-ban. – Féltem a diszkriminációtól, amellyel esetlegesen szembe kell majd néznem – nemcsak Hollywoodon kívül, hanem a szakmán belül is. Ahogy teltek az évek, a politikai légkör forrósodott, és folyamatosan arról lehetett olvasni és hallani, hogy az erőszak legkülönbözőbb formáit követik el ellenünk – beleértve az orlandói lövöldözést. A zsigereimben éreztem, és egyre sürgetőbbnek láttam, hogy a saját platformajimat használjam arra, hogy erőt adjak annak a közösségnek, amelynek én is tagja vagyok.”

Már az És egyszer csak… indulásakor megerősítették a készítők, hogy Sara Ramirez sorozatbeli karaktere is genderqueer (gyűjtőfogalom mindazokra, akik nem a kétváltozós gender alapján határozzák meg magukat – a szerk.) lesz.

Sara Ramirez lenne az új Samantha?

Tényleg sokhelyütt emlegetik Sara Ramirezt az új Samanthaként, az És egyszer csak… producerei azonban valójában egy teljesen új karakterrel próbálták pótolni azt az űrt, amelyet Kim Cattrall hagyott maga után. A Sara Ramirez által alakított Che Diaz az első nonbináris karakter a Szex és New York-világban.

„Ő egy mexikói–ír–amerikai személy, aki nonbinárisnak és biszexuálisnak vallja magát. És egy rendkívül dinamikus, vicces figura, aki kihívások elé állítja a többi karaktert is. Ő olyasvalaki, aki kéretlenül is a szemedbe mondja az igazságot” – mondta a színész a The New York Postnak. Sara Ramirez egyébként nagyon izgatott volt, hogy csatlakozhatott az ikonikus show-hoz. „Szürreális volt találkozni Sarah Jessica Parkerrel, Cynthia Nixonnal és Kristin Davisszel. Emlékszem, még az utolsó forgatási napjainkon is azt mondogattam, hogy még mindig nem hiszem el.”

Kiemelt kép: Getty Images