Tizenhét év után folytatódik a Szex és New York sorozat, de a Samantha Jones-ot játszó Kim Cattrall nélkül. Miért volt ilyen nagy szám ez a sorozat 2000 környékén és miért nem tér vissza Cattrall? Hogyan befolyásolta a divatot és miért támadták a Szex és New York-ot?

Tizenhét év után visszatér a Szex és New York című sorozat, erősítette meg az HBO Max. Az And Just Like That… alcímű új évad tíz félórás részből fog állni és a tervek szerint tavasszal kezdik majd forgatni, írja a Variety. A főszereplők közül a Carrie-t alakító Sarah Jessica Parker, a Mirandát játszó Cynthia Nixon és Charlotte alakítója, Kristin Davis visszatérnek, de a Samantha Jones-ot játszó Kim Cattrall nem. A korábbi évadok alkotói közül a legfontosabb, a sorozat és a Szex és New York mozifilmek író-rendezője, Michael Patrick King szintén visszatér.

A Szex és New York 1998 és 2004 között hat évadon át volt látható az HBO műsorán, majd 2008-ban és 2010-ben két mozifilm is készült belőle. A sorozatnak hatalmas sikere és óriási kulturális hatása volt, nemcsak Amerikában, hanem lényegében szinte mindenütt a világon. Rengeteg díjat, köztük több Emmy-t és Golden Globe-díjat is kapott az évek során. A Szex és New York főhősei, négy harmincas New York-i nő életén keresztül arról beszélt, hogy manapság (vagyis a 2000 körüli időszakban) a nők már nem okvetlenül mennek férjhez és szülnek gyerekeket harminc éves koruk körül, hanem önálló életet élnek, karriert építenek, szerelmesek lesznek, szakítanak, aztán újra beleszeretnek valakibe. 

Tabudöntögetés és cipőmánia

A Szex és New York óriási népszerűségéhez ennek kimondásán túl az is hozzájárult, hogy a négy főszereplő sok, korábban tabunak számító kérdésről teljesen nyíltan beszélt. Szóba került az évadok során többek között az, hogy a gyerekvállalással mekkora törést szenvedhet egy nő karrierje, hogy monogámia betartása nem csak a férfiaknak tud nehézséget okozni, vagy hogy tönkretehet-e egy kapcsolatot a 21. században az, ha a két fél nem ugyanabból a társadalmi osztályból származik. Emellett főleg a változatos szexuális életet élő Samatha karakterén keresztül rengeteg nemiséggel kapcsolatos tabut is érintettek.

A sorozatnak nagy hatása volt a divatra is.

A szereplők öltözködése semmiképpen nem volt átlagosnak nevezhető, a legmenőbb tervezők holmijait hordták sokszor elég merész kombinációkban.

Ez már a sorozat főcímében is megjelent, ahol Sarah Jessica Parker egy tütüben és egy trikóban járkál New York utcáin. (Évekkel később aztán a balett-táncosok tütüire hajazó szoknyák simán beépültek a hétköznapi divatba.) Emellett sok szó esett a Parker által játszott újságíró cipőmániájáról is. A sorozat olyan cipőtervezők karrierjén lendített hatalmasat, mint Manolo Blanhik vagy Jimmy Choo azáltal, hogy Carrie rendszeresen áradozott a munkáikról. A cipők és Carrie cipőmániája dramaturgiailag is fontos volt, sokszor épült eköré egy-egy epizód története. (Ezekről itt lehet megnézni egy gyűjtést.) Sarah Jessica Parker később elég jó bizniszt épített erre, ma már saját cipőmárkája és üzlete van.

A szingliség népszerűsítése

A siker mellett persze sok kritika is érte a Szex és New York-ot. Egyrészt azzal kapcsolatban, hogy a sorozatban bemutatott világ, a szereplők életszínvonala köszönőviszonyban sincs a valósággal. Carrie például heti egy cikk megírásával finanszírozta New York-i (sőt, manhattani) albérletét, dizájnerruháit és a koktélokat, amiket szinte minden este ledöntöttek a barátnőivel. Ez aztán a mozifilmekben csúcsosodott ki, ahol már nem volt kérdés, hogy a szereplők és partnereik a New York-i felső tízezer luxuséletét élik, és nem téma, hogy miből. 

A konzervatívok azzal is támadták a Szex és New York-ot, hogy népszerűsíti a szingli életformát, azt sugallva a nézőknek, hogy ez az életmód izgalmasabb és menőbb, mint tartós kapcsolatban élni és családot alapítani.

 Ez azonban csak részben volt igaz, hiszen a szereplők (Samanthát kivéve) mindannyian az igazit keresték, tartós kapcsolatra vágytak, csak keresés közben is szerették volna jól érezni magukat.

Sosem voltak barátok

Bár a nézők szerették volna azt hinni, hogy a négy főszereplő a való életben is barátnők, már a sorozat forgatása alatt kiszivárgott, hogy ez nem teljesen így van. Különösen Sarah Jessica Parker és Kim Cattrall között volt erős feszültség, állítólag azért, mert Cattrall igazságtalannak érezte, hogy egy szerinte négy egyenrangú karakterre épülő sorozatban Parker miért kap magasabb gázsit, mint a többiek. Később, a mozifilmek készítése idején is kiszivárgott, hogy Cattrall követelései miatt nehezen tudták tető alá hozni a projekteket, a harmadik film pedig miatta nem készült el. Már a forgatókönyv is készen volt, amikor kútba esett a dolog, állítólag a színésznő túlzott követelései miatt. Minderre Cattrall a Twitterén csak annyit írt, hogy az volt az egyetlen követelése, hogy nem akar benne lenni a filmben. Egy másik alkalommal pedig arról beszélt, hogy a Szex és New York miatt nem született gyereke, mert a sorozat forgatása idején már a negyvenes éveiben járt (a többiek csak harmincasok voltak) és a 19 órás munkanapok mellett nem volt ereje belevágni a családalapításba, amit elmondása szerint később megbánt.

Sarah Jessica Parker és Kim Cattrall vélt vagy valós rossz viszonya az elmúlt években is szolgáltatott témát a bulvársajtónak.

Pár éve Cattrall elvesztette a testvérét, akiről egy Instagram posztban is megemlékezett. A poszt alatt Sarah Jessica Parker is kifejezte az együttérzését, mire Cattrall úgy reagált, hogy „Nincs szükségem a szeretetedre és a támogatásodra ezekben a tragikus időkben!”. Azt is leírta, hogy Parker nem a barátja, nem a családtagja, és nem szeretné, ha az ő tragédiáját használná fel az imázsa építéséhez.

Ezek után nem meglepő, hogy a sorozat nélküle folytatódik. Kérdés, hogy a rajongók elfogadnak-e egy olyan Szex és New York-ot is, amiben már csak három barátnő sorsát követhetjük nyomon.