Változások viharában – Mi történik a menopauza után? És előtte?

A Nők Lapja 2021/20. számának Egészség rovata.

Az első menstruációt általában még nagy hajcihő fogadja: a lány nővé érésének nyitánya. Annál inkább agyonhallgatják az utolsó menstruációt: a menopauzát megelőző és követő évek gyakran megrázó testi-lelki tünetekkel járnak, s ezekkel a nők magukra maradnak, miközben szervezetük sok kockázattal szemben sérülékenyebbé válik.

A női termékenység évtizedei két komoly hormonális változás, a pubertás és a klimaktérium közé ékelődnek. Az első fokozatosan megteremti a termékenység hormonális hátterét, a másik leépíti azt: egy középkorú nő könnyen élheti meg a klimaxot egyfajta második, inverz kamaszkornak – annak minden testi és lelki viharával együtt. Ahogy a pubertás is természetes, sok türelmet és megértést igénylő folyamat, úgy a klimatérium is az.

Mi történik pontosan?

A termékenység s vele a menstruáció nem egyik napról a másikra tűnik el. A petefészkek aktivitása már évekkel, sőt akár egy bő évtizeddel előtte csökkenni kezd: a harmincas évek végén, negyvenes évek elején már jóval kevesebbet termelnek a női nemi hormonokból, az ösztrogénből és a progeszteronból. Eközben a peteérés időpontja is egyre bizonytalanabb lesz. A kiesett hormontermelés ellensúlyozására az FSH (tüszőérlelő) és az LH (sárgatest) hormon szintje megemelkedik a szervezetben: ennek következtében a ciklusok hossza rövidül, 28 naposról 23-25 naposra csökken. Paradox módon a gyakoribb menstruáció a vérzés ritkulásának, majd fokozatos eltűnésének előfutára.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mikor áll be a menopauza átlagosan Európában?
Milyen vizsgálatokat fontos elvégezni ilyenkor?
Mire kell még figyelni az egészségünk érdekében?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .