Ezért tökéletes a nők számára a súlyzós edzés

Mi az, ami általános hangulatjavító hatással bír, az egészségedre is jó hatással van, csökkenti a hátfájást és még az alakod is jobb lesz tőle? Meglepő tények következnek!

Nem csalás nem ámítás, a súlyzós edzés lesz a válasz. Annak ellenére, hogy a nők többsége máig tagadásban van, amikor a súlyzós edzések kerülnek szóba, számtalan módon profitálhat belőle a tested és általános egészséged. A legtöbben azért vonakodnak a súlyzóktól, mert azt hiszik, túl izmosak lesznek tőle.

Pedig ha kicsit is belegondolsz, rájöhetsz, hogy ez teljességgel lehetetlen, hiszen ahhoz, hogy valaki, főleg egy nő nagyon izmos legyen, emberfeletti munkára és elhivatottságra van szükség. És ezen kívül is szükség van hozzá speciális dolgokra, amik szintén nem véletlenszerűek: például iszonyú kemény és precízen beállított diétára, illetve patikamérlegen kimért táplálékkiegészítők használatára. Tehát

egyszer, s mindenkorra felejtsd el ezt a kifogást, nem leszel túl izmos a súlyzós edzésektől.

Viszont egészségesebb, karcsúbb, robbanékonyabb igen. Sőt még a csontritkulást is megelőzheted vele. Ismételd utánunk: a súlyzós edzések minden életkorban, minden nem képviselői számára jó hatással vannak. De akkor vegyük sorba, hogy miért jó, ha egy nő az egyéb edzések mellé súlyzós gyakorlatokat is végez. (Apropó edzés: ha még nem tudod, melyik mozgásforma passzol hozzád leginkább, töltsd ki tesztünket!)

Nőies alakot érhetsz el vele

A női szervezetben 10-15-ször kevesebb tesztoszteron van, mint egy férfi testben, ezért ha rendszeresen súlyzós gyakorlatokat végzel, semmiképpen nem leszel sem túl izmos, sem férfias. Épp ellenkezőleg: a súlyzós edzés okozta terhelés csak annyi izomzat felépítését teszi lehetővé, ami ahhoz kell, hogy tónusos, formás legyen a tested. A súlyzós gyakorlatok sokkal jobban formálják például a feneket és a lábakat, mint bármi más, illetve a vállad is nőiesen gömbölyű lesz tőle.

Égeti a zsírt!

Az izomrostok fejlődése jelentősen serkenti az anyagcserét, ami megakadályozza a további testzsír lerakódását. A kutatók arra jutottak, hogy 2 hónapig tartó súlyzós edzés során egy átlagos edzést végző nő 0,9 kg izmot épít fel, miközben közel 1,9 kg testzsírtól szabadul meg. 2 hónapos periódus után ez annyit tesz, hogy napi szinten átlagosan 80-100 kalóriával többet használt fel a nők szervezete nyugalmi állapotban is. Hogy miért? Mert az izomszövet naponta nagyjából 3-5 kalóriát éget el kilónként, míg a zsír csupán 1-1,5-et. Amikor úgy kezdesz el fogyni, hogy nem végzel erősítő edzést, akkor nemcsak zsírból, de izomból is veszítesz. Ha kicsit elengeded magad, és hízni kezdesz, akkor viszont csak a zsír fog visszajönni, így néhány jojó kör után egyre kevesebb izmon lesz egyre több zsír, amitől kevés izom híján egyre nehezebb lesz megszabadulni. Összegezve, egyszerűen: ahhoz kell a súlyzós edzés, hogy ne izomból, hanem csak zsírból fogyj!

edzés fittség

Fotó: Getty Images

Erősíti a csontokat

Akkor most, hogy meggyőztünk arról, hogy a jó alak eléréséhez igenis szükség van a súlyzós edzésekre, most jöhet az, hogy milyen elképesztő hatást gyakorol az egészségedre. A kor előrehaladtával az ember veszít izmaiból és a csontsűrűgéséből. Az izomvesztés körülbelül 25 éves korban kezdődik, és 50 éves korra a 10%-ot is elérheti. A csonttömeg nagyjából harminc éves korra éri el a maximális sűrűséget, ez az ún. csúcs-csonttömeg. Ez néhány évig ezen a szinten marad, negyven-ötven éves kor körül azonban a csontszövet lebontása intezívebbé válik. A csontépítő sejtek már nem képesek a kalciumot beépíteni a csontszövetbe, a csontok porózussá, lyukacsossá válnak, csökken a sűrűségük, ásványianyag-tartalmuk. Ezért lesz egyre kisebb a teherbírásuk és ütésálló képességük, miközben megnő a nagyobb terhelésű csontok (például a gerinc, a csípő, combnyak) törésrizikója. A folyamat jócskán lelassítható kiegyensúlyozott, egészséges, kalciumban és D-vitaminban gazdag táplálkozással, illetve ami talán még ezeknél is fontosabb: rendszeres csonterősítő mozgással. Csontjaink erősítésében azok a mozgásformák bizonyultak legjobbnak, amelyek függőleges testhelyzetben, a saját testsúllyal a gravitáció ellenében vagy az izmok plusz terhelésével történnek. És hogy melyek ezek? Bizony, a súlyzós-, és gumiszalag-gyakorlatok illetve a súlyemelés.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Korábban csak a kardioedzésnek tulajdonítottak kiemelkedő szerepet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, pedig ez sokak számára okoz nehézséget, különösen azoknak, akik mozgásszervi betegségekben szenvednek. Aztán a tudósoknak feltűnt, hogy a heti öt napon át végzett, alkalmanként 30 perces súlyzós edzés 34%-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mégpedig azért, mert az erős izomrostok sokkal jobban serkentik a test teljes anyagcsere folyamatait, a súlyzós edzéssel pedig ezeknek a számát növeljük. Egy jól összeállított súlyzós edzés után a szervezeted még órákkal később is fokozottan égeti a kalóriát. A legjobb természetesen az, ha a súlyzós és kardió edzéseket váltogatod.

Viszlát hátfájás!

Ha súlyokkal dolgozol, nagyon fontos a helyes testtartás, ezért ha túllépsz az egy-két kilós kategórián, azt mindenképpen hozzáértő felügyelete alatt csináld. Ha mindent jól csinálsz, akkor nemcsak az izmok, de az ízületek és a kötőszövetek is erősebbek lesznek a súlyzós gyakorlatoktól, emellett pedig fejlődnek a gerincmerevítő és mély hátizmok, amitől nem mellesleg a tartásod is jobb lesz. A kutatások szerint a hát első részének edzése 80%-kal csökkenti a már kialakult derékfájást. Ha a sok ülőmunka és home office nagyon megviselte a derekadat, akkor az lehet igazán, ha ötvözöd a mozgásformákat: a kisebb izmok erősítéséhez remek lesz a pilates vagy a gerinctorna, a nagy izmok erősítéséhez pedig a súlyokkal való edzés.

Megfelelő öltözék a sérülésveszély ellen

Mint említettük, nagyon fontos, hogy helyes tartással végezd a gyakorlatokat! Viszont itt merül fel az a kérdés, hogy mégis milyen öltözéket érdemes viselni súlyzós edzés közben? Ha csak kis súlyokkal edzel, nem kell különösebben figyelned semmire, a már megszokott, lélegző anyagú ruházat megfelel ilyenkor is, mert így edzés közben legalább az izzadtság nem fog zavarni. Ha azonban nagyobb súlyokat emelsz vagy talajgyakorlatokkal kombinálod a súlyzózást, olyan szerelést válassz, amely nem túl bő, mert a súlyzó (vagy kettlebell) beleakadhat a ruhádba, ez pedig sérülésekhez vezethet. 

Kiemelt kép: Getty Images