Sok nő azért tart a termékenységi időszakot lezáró hormonális átalakulástól, mert úgy érzi, ezzel elveszíti női vonzerejét is. Ráadásul ezt a természetes folyamatot számos testi és lelki tünet kísérheti. Érdemes úgy fogadni a változókort, mint egy új életszakasz kezdetét, az átmeneti tüneteket pedig lehet enyhíteni.

Tíz nő közül mindössze kettő olyan szerencsés, hogy szinte észrevétlenül átesik a hormonális változásokon, és csak az előnyeit élvezi: már nem kell foglalkoznia a fogamzásgátlással, sem a menstruációs gondokkal. A 45-55 év közötti nők többségét azonban kisebb-nagyobb mértékben megviseli a változókor.

Mit mutat a tükör?

A szervezetben az ösztrogénszint csökkenése miatt felgyorsul az öregedés, ennek látható jelenként a bőr elvékonyodik, vízhiányos lesz, a finom szarkalábak elmélyülnek, a mimikai ráncok egyre határozottabbá válnak. Az irharéteg elasztin- és kollagénszintjének csökkenésével a bőr megereszkedik, veszít tömörségéből, rugalmasságából. Átrendeződnek az egész test zsírraktárai, jellemzően a has, a csípő, a fenék és a combok területén gyarapodnak, ellenben az arc, a nyak, a karok és kézfejek párnázottsága csökken. Ezért arc- és testápolásra érdemes olyan készítményeket választani, amelyek hidratálnak és fokozzák a kollagéntermelést, így feszesebb, rugalmasabb lesz a bőr.

Tipikus tünetek

Aki felkészül erre az életszakaszra, elfogadja a változást, mert tudja, hogy a petefészek hormontermelésének lezárulása után is megmarad a női vonzereje, könnyebben megküzdhet a tünetekkel. Sokat számít, ha hasonló korú barátnőkkel lehet beszélgetni a problémákról, és ötleteket cserélni: ki hogyan vészeli át a hőhullámokat, mit tesz a hirtelen fölszaladó kilók, az érzelmi hullámzás, a lehangoltság, az éjszakai izzadás, a szexuális vágy csökkenése vagy az alvászavarok ellen.

Jó tudni, hogy a női hormonok adta korábbi védettség megszűnésével megnő a szív- és érrendszeri elváltozások, valamint a csontritkulás kockázata is. Gyakori panasz az elhízás, amelynek oka lehet a lassuló anyagcsere és a vigasztaló nassolás is. A hirtelen súlygyarapodás azonban fokozza a cukorbetegség és a mozgásszervi problémák rizikóját.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .