csók

Sok szex egy hosszú távú kapcsolatban? Igen, lehetséges!

Kutatások szerint a heteroszexuális kapcsolatban élő férfiak és nők mintegy fele világszerte elégedetlen a szex gyakoriságával a kapcsolatában. Leginkább azért, mert többre vágyik annál, mint ami otthon jut neki. 

A heves szerelem elmúltával persze teljesen természetes, ha valamelyest megritkulnak az együttlétek. Ha viszont teljesen eltűnik a vágy, vagy olyan kevésszer lobban fel, hogy az valamelyik, vagy mindkét fél számára problémás, ideje közbelépni, mert az intimitás hiánya alapjaiban tudja megrengetni a párkapcsolatot. 

Mondani persze könnyű, de hiába a nagy elhatározás, ha a mindennapos rohanás,

a gyerekekkel és munkával kapcsolatos logisztika nem kedvez az együttlétek gyakoriságának.

Mégis van megoldás: tudatos tervezés és őszinte kommunikáció kell a szexuális élet fellendítéséhez és nincs idő arra várni, hogy a másik kitalálja a gondolatainkat vagy hogy spontán adódik tökéletes alkalom adódik. Előre gondolkodni szexi!

Tervezzetek szexrandevút!

Lehet, hogy elsőre kicsit furcsán hangzik, mert olyan, mintha munkáról vagy kötelezettségről lenne szó, de a tervezgetés ezen a területen is működik! Désirée Spierings szexterapeuta és párkapcsolati tanácsadó szerint remek ötlet úgy randevúzni, mint szerelmetek hajnalán, sőt még annál is különbül: csak és kizárólag a szexért, és igen, előre egyeztetett időpontban. Eltérő persze, melyik kapcsolatban milyen logisztikát igényel ez, vagy milyen anyagi keret van az ilyesmire, de a dolog szállodai szobában épp úgy működik, mint akkor, ha mindketten kicsit később mentek be a munkahelyetekre és a gyerekek útnak indítása után otthon randiztok. 

Valójában aztán nem is az lesz a lényeg, hogy pontosan mi történik az ilyen pásztorórán, hanem az, hogy egyáltalán nyugodt időt, lehetőséget és teret teremtettek az intim együttlétre. Ha elsőre (másodikra, harmadikra) csak összebújtok, akkor sincsen semmi gond, így is nagy lépést tettetek szexuális életetek javításáért. 

Nem csak „az” minősül ám szexnek

Az együttléteknek nem kell sem kizárólag, sem elsősorban a behatolásra vagy az orgazmusra fókuszálnia. Az intimitás más fajtáira való összpontosítás segíthet jobban egymásra hangolódni, és közelebb hozhatja egymáshoz azokat a párokat is, akiknek nagyon eltérő a libidójuk.

A szexterapeuták ezért azt javasolják, hogy vigyétek teljesen el a fókuszt arról, hogy mi lesz a szex végén:

indítsatok egyszerűen közös zuhannyal, masszírozással vagy kanapés összebújással, és ne legyen elvárás, hogy itt márpedig mindennek meg kell történnie. Megsúgjuk, hogy nagy valószínűséggel épp emiatt fognak mégis felgyorsulni az események. Ha ugyanis nincs kényszer, csak közös és tét nélküli együttlét, jó eséllyel megjön a kedv az összes többihez is. 

Teremtsetek hangulatot!

Bármennyire is szereti az ember a partnerét, és akármennyire is vágyna arra, hogy újra rendszeresek legyenek az együttlétek, amikor nyakig ülünk a hétköznapi teendőkben, nem könnyű azonnal üzemmódot váltani. Sokszor ott csúszik el a dolog, hogy nem vesszük figyelembe saját vagy partnerünk igényét arra, hogy szex előtt letehesse az egész napos stresszt és kötelezettséget. 

Szakértők szerint ezért nagyon fontos, hogy megkönnyítsük az átmenetet a mindennapi életből a párkapcsolati időbe azáltal, hogy „hidakat építünk” egymás közt, és lehetőséget teremtünk az először szexmentes, később már felnőttesebb intimitásra. Előbbi lehet például egy pohár bor vagy egy csésze tea közös fogyasztása a nap végén, közös séta vacsora után, de ugyanazt a célt szolgálhatja egy közös, összebújós filmezés. És akkor máris nem ott tartunk, hogy „Elmosogattál, drágám? Akkor gyere!”

Tartsuk fenn az izgalmat!

Míg a kapcsolat elején a vágy gyakori vendég, hosszú távon már a pár mindkét tagjának dolgoznia kell azon azért, hogy hogy megkívánják egymást. Azt is lehet, hogy a folyamat lassabban épül fel, de játékossággal és kis figyelmességekkel nem nehéz elérni, hogy mindkettőtök fejében ugyanaz motoszkáljon egész nap.

Ha szeretnénk együtt lenni a párunkkal, ne csak este hozakodjunk elő a dologgal: már napközben mehetnek az apró kedvességektől az arcpirító vallomásokig terjedő skálán szóródó üzenetek, telefonhívások, emailek.

„Ha rendszeresen mondtok egymásnak kedves és szexi dolgokat, az fenntartja a pezsgést, így nem kezditek minden alkalommal a nulláról”

– mondja a szexszakértő.

Sting nyilatkozta egyszer, hogy náluk (feleségével egyébként a tantrikus szexet gyakorolják), több órás egy együttlét. Azt persze csak később tette hozzá, hogy filmmel, vacsorával, miegymással együtt. Légy olyan, mint Sting, és kezdődjön meg az előjáték már órákkal korábban, még akkor, amikor mindketten a munkahelyeteken vagytok!

Kapcsoljátok ki az eszközöket!

Mit össze piszkáljuk a tiniket azzal, hogy mennyit lógnak a telefonjukon, igaz? Eközben mi se vagyunk sokkal jobbak… Most őszintén: neked mikor volt utoljára olyan, hogy egy baráti találkozón nem raktad ki az asztalra a telefonod, és pláne, hogy pároddal való beszélgetéskor lenémítottad, vagy eleve a táskádban hagytad? Nagy ugye. A szakértők azt javasolják a pároknak, hogy hetente egy estét töltsenek együtt mindenféle kütyű és okos-, de rendkívül zavaró eszköz nélkül. Közös étkezés tévézés nélkül, beszélgetés úgy, hogy nem vonja el a figyelmünket pittyegés: nosztalgikus gondolat, pedig nagyon is szükségünk van erre a koncentrált figyelemre, ha egymásra szeretnénk hangolódni. 

A hat másodperces csók

Futó puszival köszöntök egymásnak, vagy még ennyi sincs, csak gyors szia-szia? Érdemes lenne kipróbálnotok, hogy mi történik, ha reggel és délután pár másodpercet arra szántok, hogy az üdvözlés ne csak puszi, hanem  tisztességes csók legyen. Szakértők szerint a csók a kötődés erősítésének egyik legjobb módja, ráadásul nagyon szexi tevekénység is, ami könnyen hangulatba hoz, mégis sokszor elfelejtkezünk róla. Persze nem muszáj a családi reggelizőasztalnál túlzásokba esni. A klasszikus magyar filmek ajkat ajakra szorító módszere is megteszi egy öleléssel kombinálva, főleg, ha épp nem kettesben vagytok. 

Mondd, mire vágysz!

Az emberek gyakran elvárják a partnerünktől, hogy pontosan tudják, mit, mikor és hogyan szeretnek – épp, mint a romantikus filmekben. Pedig a romkomok éppúgy félrevisznek a szerelem ügyében, mint a pornó a szexszel kapcsolatban. A valóságban az emberek nem fél, hanem egész szavakból értik meg egymást, és ha nem akarjuk, hogy egész életünkben a zsemle rosszabbik felét együk (tudod, amikor a feleség a zsemle alját adja a férjnek, mert ő azt szereti és ezért azt gondolja, hogy bizonyára neki is az a kedvence, pedig nem), muszáj beszélni vágyainkról, igényekről, de fantáziáinkról.

Törődjetek magatokkal!

A szex akkor igazán jó, ha önfeledt tud lenni, az önfeledséghez pedig elengedhetetlen, hogy az ember jóban legyen magával. Annak érdekében, hogy az így legyen, törődjetek testi és lelki egészségetekkel, dolgozzatok magatokon, és ha lehet, engedjétek el a felesleges aggodalmaskodást is. Amikor már ott tart két ember, hogy a hálószobában húzzák le egymásról a ruhát, hidd el, senki sem foglalkozik a másik csíkjaival, hurkáival vagy ilyesmivel, ezért az ilyen jellegű stresszeket tényleg bátran ki lehet iktatni a képletből. 

Kell egy kis játék

A szex nemcsak perzselő, vagy nagyon intim lehet: van ám könnyed, játékos fajtája is, ami legalább annyira élvezetes, mint a másik kettő. Rengeteg dolog van, amivel újra felpezsdíthetitek a szexuális életeteket, és mindig van lehetőség valami újat kipróbálni: egy pózt, helyszínt, ruhát vagy ami épp eszetekbe jut. És tudod mi a legjobb hír? Az, hogy hiába is élsz hosszú távú kapcsolatban, könnyen lehet, hogy életed igazán jó együttlétei még csak most jönnek majd.

Meglepő lehet, de a legkielégítőbb szexuális élet nem a húszas vagy harmincas évek sajátja, 40 felett az ember már sokkal jobban ismeri saját testét, a legtöbbször nagyobb harmóniában van magával, és emiatt jobb, önfeledtebb szexre számíthat, mint fiatalon. Csak az időt, és a lehetőséget kell megtalálni hozzá.

Kiemelt kép: Getty Images