A szex jóval több, mint egyszerű biológiai késztetés. A szaporodásban betöltött szerepén túl óriási jelentősége van a párkapcsolati kötődés kialakulásában, a partnerünkhöz való kapcsolódásban és abban, hogy testileg, lelkileg, de még mentálisan is jól érezzük magunkat.

A szex egészségvédő hatása orvosilag is igazolt: segíthet csökkenteni a stresszt, karban tartja a keringési rendszert, sőt, akár a bőrünk szépségének záloga is lehet. Figyelembe véve, hogy kutatási adatok szerint világszerte egyre kevesebb a szex a párkapcsolatokban, felértékelődnek azok a megközelítések, amik segíthetnek megőrizni szexuális életünk aktivitását és egészségét. A mindfulness közéjük tartozik.

És az mi?

A mindfulness egy mindannyiunk számára elérhető tudatállapot, egyben az ahhoz vezető út, ami az adott pillanatban való tudatos jelenlétről szól. Fókuszált és erős figyelem arra, ami éppen történik, a pillanat megélése anélkül, hogy zavaró külső körülmények vonnák el a figyelmünket. Kicsit ködös így első hallásra? Talán jobban megmagyarázza egy egyszerű példa arról, milyen, amikor nem vagyunk mindful állapotban.

Képzeljük el, hogy partnerünkkel épp van egy kis időnk egymásra, mindkettőnknek van is kedve a szexhez, ám amikor belevágunk, sehogy sem tudunk ellazulni. Zavaró gondolatok kavarognak a fejünkben munkánkkal kapcsolatban, esetleg azon kattogunk, hogy nem nézünk ki elég jól, nem vagyunk elég jók. Esetleg csak csillapíthatatlan vágyat érzünk, hogy hosszasan vakarni kezdjük a hátunkat. Ismerős? A legtöbbünknek igen, mindez ráadásul kifejezetten gyakori azoknak az esetében, akik ADHD-val, szorongásos zavarokkal, poszttraumás stressz zavarral, esetleg valamilyen szexuális trauma sebeivel küzdenek.

A mindfulness abban segít, hogy tudatossággal és különféle gyakorlatokkal képesek legyünk a zavaró tényezők helyett arra figyelni, ami igazán számít: szex esetében saját és partnerünk érzéseire, igényeire és érzeteire. Erre a tudatos figyelemre különféle technikákkal szoktathatjuk magunkat, akár egyedül, akár partnerünk társaságában. A teljesség igénye nélkül: a rendszeres meditáció, a különféle légzést lassító és szabályozó gyakorlatok mellett mindfulness technika lehet egy hosszú és tudatos ölelés, vagy a különféle testérzetekkel – hideg, meleg, selymes, durva – való játék is. És hogy hogy jön mindez a szexhez?

A New York-i szexterapeuta, Vienna Costanzo-D’Aprile szerint a mindfulness szex közbeni gyakorlása segíthet:

 • fokozni a gyönyört
 • erősíteni az intimitást
 • jobban figyelni saját testünkre, pszichénkre és jobban elfogadni azt
 • intuitívabbá válni
 • növelni az orgazmus esélyét
 • spirituálisabban megélni a szexet (ha van ilyen cél)

Ahhoz, hogy a fenti előnyöket mi is élvezhessük, érdemes fontolóra venni a szakértő alábbi javaslatait. 

1. Koncentráljunk a légzésre!

Légzésünkre és partnerünk légzésére való tudatos odafigyelés segíthet lelassítani és befelé, illetve az adott pillanatra figyelni. A légzés lassítását és annak a partnerével való összehangolását a hálószobán kívül érdemes elkezdeni, mert ez a technika a mindennapokban is erősíti a kötődést. Azzal, ha naponta egy-két percet arra szánunk, hogy például beszélgetés közben megpróbáljuk összehangolni a légzésünket, máris erősítettük a köztünk lévő intimitást. Ha pedig szexről van szó, az együttlét előtti percekben végzett légzőgyakorlat segíthet mindkettőnknek megérkezni a pillanatba.

2. Élezzük ki érzékeinket!

Ha a testünk által közvetített érzetekre (illatok, színek, hangok, ízek, különféle tapintásérzetek)figyelünk, valójában az adott pillanatra figyelünk, amivel máris közelebb kerülünk a hőn áhított mindful állapothoz. Ennek eléréshez érdemes lehet az együttlét előtt és annak során

 • illatos gyertyát gyújtani
 • szex közben a partner illatára, ízére, hangjára összpontosítani
 • szemkontaktust kialakítani
 • sietség nélkül simogatni és tapintani a másikat
 • különböző textúrákkal és érzetekkel (selymessel, hideggel, meleggel) kísérletezni
A tudatos érintés csodákra képes

Fotó: Getty Images

3. Adjunk időt magunknak és a szexnek!

Ha a gyerek házi feladata feletti veszekedés vagy épp a házimunka mellől ugrunk az ágyba, nehéz dolgunk lesz, ha hangulatba akarunk kerülni. Ha lehetséges, adjunk időt az egyes tevékenységek közötti váltásra magunknak és a partnerünknek egyaránt – erre a a férfiaknak is éppen úgy szükségük van. A ráhangolódás persze nem mindig tud hosszú órákig tartani, de akár közös filmezéssel, akár beszélgetéssel, masszázzsal, vagy épp csak némi „tét nélküli” ölelkezéssel hangolódunk, nagy lépést teszünk afelé, hogy ne érezzük magunkat űzött vadnak.

4. Képzeljünk el egy biztonságos teret a szexhez!

Létezik egy kiváló stressz- és feszültség levezető technika, amikor elképzelünk, és képzeletünk minden színével kiszínezünk egy helyszínt, ahová zaklatott állapotban elvonulunk. Nos egy ilyen idilli helyszín képzeletbeli felrajzolása szex előtt is segíthet hangulatba kerülni. Képzeld el, majd képzeld rendszeresen magad elé ezt a képzeletbeli helyszínt, még mielőtt nekivágnátok az együttlétnek. Néhány alkalom után észre fogjátok venni, hogy ez az egyszerű technika önmagában segíti a szexre való felkészülést. 

5. Hagyjuk áramolni a gondolatainkat!

Amikor jelen vagyunk és teljes mentális kapacitásunkat, figyelmünket a szexnek és partnerünknek szenteljük azt érezhetjük, hogy sebezhetővé válunk. Ez ijesztő lehet, pedig

a jó szex egyik fontos eleme épp ez a sebezhetőség:

ha meg merjük engedni magunknak ezt az érzést, az azt jelenti, hogy biztonságban érezzük magunkat. Ez a bizalom azzal jár, hogy feljöhetnek bennünk a testünkkel vagy épp a párkapcsolatunkkal kapcsolatos szorongások. A mindfulness nem ezeknek a gondolatoknak a kényszerű kizárását jelenti, hanem azt, hogy ezeket is hagyjuk ítélkezés nélkül áramlani. Ha ugyanis nem ítélkezünk és nem kezdünk el azon rágódni, vajon helyénvalónak számítanak-e ezek az érzések, illetve tönkre fogják-e tenni a fejben már gondosan előkészített együttlétet, nagyobb eséllyel szabadulunk meg tőlük, mondja mondja Costanzo-D’Aprile.

6. Kérjünk segítséget!

Ha a szex közbeni tudatos jelenlét elérése túl nagy falatnak tűnik, érdemes lehet szakértő segítséget kérni. Nem feltétlenül a szexterápia illetékessége ez – még ha ilyen szakember segíthet is a mélyére nézni az esetleges elakadásoknak – a mindfulness a mindennapi életben is hasznos elemeit a jóga és a meditáció felől is el lehet sajátítani. A hatás persze nem azonnali, és a mindfulness nem segít minden helyzetben. A tudatos jelenléttel való kísérletezés ugyanakkor segíthet felismerni, hogy pusztán a tudatos figyelem hiánya, vagy valami ennél komolyabb ok akadályoz minket, hogy teljes legyen a szexuális életünk. Ha utóbbi, akkor szakemberhez kell fordulnunk. Ha viszont már egy-egy tipp hatására is pozitív irányú változás történik az ágyban, érdemes tovább kísérletezni és tovább haladni a szextudatosság felé vezető úton.

Kiemelt kép: Getty Images