Lerántjuk a leplet a legelterjedtebb tévhitekről.

Szexről szóló mítoszokat valószínűleg mindenki hallott már kamaszkorában – gondljunk csak arra, hogy sokáig azzal riogatták a fiatalokat, hogy a maszturbáció ártalmas, vagy hogy a szexuális tevékenység befolyással lehet a sportteljesítményre. Legtöbbünk számára a korai erotikus ismereteink filmjelenetekből, iskolai prevenciós órákból (már amikor voltak), tinédzserkori baráti diskurzusokból és (sajnos ritkább esetben) a szülőkkel folytatott felvilágosító beszélgetésekből álltak – amennyiben őseink kellőképp nyitottak voltak a témára. Hiányos ismeretek tekintetében a szexről alkotott tudásának nagy része valójában féligazságok egyvelege, melyek közül jó néhány felnőttként is elkísérhet bennünket, befolyásolva ezzel az egészséges szexualitáshoz fűződő viszonyunkat. Ezért is volna fontos a szexuális edukációra (ami testképpel, párkapcsolatokkal, érzésekkel kapcsolatos nevelést jelent) és nem is csak egy egy-két alkalommal megtartott szexuális felvilágosításra. De akkor lássuk, mi az, amit semmiképp se higgyünk el!

A kéz- és lábfej méretéből kikövetkeztethető a péniszméret

Ha te is azok közé tartozol, akik az első randin akarva-akaratlanul végigmérik a partner kéz- és lábméretét, minden bizonnyal rossz helyen kapizsgálsz. A kézméret, a lábméret, vagy bármely más fizikai „útmutató” alapján nem lehet kikövetkeztetni intim testrészeink küllemét, amit mi sem bizonyít jobban, mint a londoni St. Mary’s Kórház kétezres évek elején végzett tanulmánya. Az urológiai osztály orvosai 104 férfipáciens erekcióját vizsgálták a cipőmérethez viszonyítva. Végül azt találták, hogy „nem volt statisztikailag szignifikáns összefüggés a lábméret és merev helyzetben lévő pénisz hossza között.” Maga a feltételezés egyébként is kimeríti a body shaming fogalmát, az önbizalomhiány mellett pedig számos mentális zavart eredményezhet azoknál a férfiaknál, akik (kultúránk és társadalmunk szerint) kisebb méretekkel rendelkeznek. A szexuális élvezetet nem a méret fogja meghatározni, az örömszerzés minősége pedig előbb áll (vagy bukik) a partnerek mentális állapotán, ön- és tárismeretén, valamint az egymásra történő ráhangolódás képességén.

Fotó: Getty Images

A férfiak jobban vágynak a szexre, mint a nők

A női nemet már-már gúnyos mosolyra késztő, félkomoly feltételezést a Kinsley Intézet is tanulmányozta. Kutatásaik során a megkérdezett férfiak 54 százaléka mondta azt, hogy naponta többször is gondol a szexre, a maradék 43 százalék pedig csak elvétve, hetente néhányszor. Ugyanezen tanulmány szerint a nők 19 százaléka naponta többször is, míg 63 százalékuk hetente néhányszor gondol szerelmeskedésre. Az általános előítéletekkel ellentétben mindez természetesen nem azzal egyenlő, hogy férfitársaikhoz képest a nők kevésbé vágynának a szexuális együttlétekre.

„Nagyon leegyszerűsített és téves elképzelés, hogy a nőkhöz képest sokkal nagyobb a férfiak szexuális étvágya”

– nyilatkozta a témában Sarah Hunter Murray, házasság- és családterapeuta a WebMD magazinnak. A napi szintű pajzán gondolatok mennyisége egyébként is relatív, nagyban múlik az egyén társas kapcsolatai minőségén, aktuális problémáin és élethelyzetén, a szexuális vágyat tehát első sorban nem az határozza meg, hogy naponta hányszor fantáziálunk róla.

Nem eshetsz teherbe, ha már várandós vagy

A szuperfetáció az állatvilágban gyakrabban előforduló, emberek esetében azonban rendkívül ritka, de létező jelenség. A második terhesség az első megtermékenyülés után egy-két héttel jelentkezhet, amennyiben a várandósság ideje alatt továbbra is aktív marad a peteérés. Akármennyire is képtelenségnek tűnik, ebben az esetben a kismama újra megtermékenyülhet. Egyelőre minimális információ áll a tudomány birtokában, a tudósok azonban azt feltételezik, hogy a hormonok furcsa játéka okolható a ritka jelenségért. A világon nagyon kevés esetszámot tartanak nyilván, mindössze 10 olyan édesanyáról tudni, akik ebben a formában adtak életet kisbabáiknak.

Nem eshetsz teherbe, ha menstruálsz

Az az igazság, hogy még a menstruációd ideje alatt is teherbe eshetsz, amennyiben védekezés nélkül folytatsz szexuális életet. Viszonylag ritkábban fordul elő, de nem lehet teljességgel kizárni. A megtermékenyülés ebben az esetben menstruációs ciklus hosszúságától függ. Egyesek ciklusa ugyanis az átlagos 28 napnál is rövidebb, tehát maga az ovuláció is korábban kezdődhet. A spermiumok akár 5 napig is életképesek maradhatnak a testben, és ha az időzítés is megfelelő, éppen elég ideg aktívak maradhatnak a női testben ahhoz, hogy túléljék a menstruációt, majd megtermékenyítsék a petesejtet. 

Ha még nem tervezel teherbe esni, azonban menstruáció közben sem szeretnél lemondani a testi örömökről, mindenképp gondoskodj ez idő alatt is a fogamzásgátlásról! 

A szex karcsúsít

Tény és való, hogy szerelmeskedés közben valóban elégetsz néhány kalóriát, de ha igazán hatékony testedzésre vágysz, nem érdemes az edzőtermet lepedőakrobatikával helyettesíteni. A Montreali Québeci Egyetem kutatóinak tanulmánya 21, a 20-as éveik elején járó szerelmespárt vizsgált, és azt találták, hogy a nők átlagosan 69 kalóriát, a férfiak pedig 101 kalóriát égettek el egy 30 perces együttlét alatt, míg egy szintén 30 percig tartó kocogással a nők 213 kalóriával, a férfiak pedig 276 kalóriával lettek kevesebbek. Bombabiztos zsírégetést tehát ne várjunk a szextől, de ha a kedvünk is úgy hozza, bátran tekinthetünk rá az edzés előtti bemelegítés egyik legörömtelibb mozgásformájaként.

Fotó: Getty Images

A vaginális orgazmus a legélvezetesebb

Az orgazmusra nincs recept, hiszen egyénenként eltérő, hogy mi (és hogyan) okoz örömöt. A pornóipar által terjesztett hamis szexuális ideálnak köszönhetően sokan megragadnak abban az elképzelésben, hogy a női orgazmus gyorsan, csak és kizárólag vaginális úton jelentkezik, illetve hogy ez valamiféle orgazmushierarchia csúcsán áll. Káros hatásait mi sem bizonyít jobban, mint a Google egyik legnépszerűbb keresési találatainak egyike: 

„Miért nincs soha orgazmusom?”

Számos tudományos kutatás szerint az orgazmust rendszeresen átélő nők 25 százaléka vaginális úton, míg 75 százalékuk a klitorisz extra stimulációjával jutnak el a csúcsra – kinek így, kinek úgy, káros feltételezés tehát, hogy csak az az orgazmus jár igazi élvezettel, amit a képernyőn is látunk. Már csak ezért is érdemes tudatosan lesöpörni magunkról a szexfilmek által belénk táplált, a valóságtól messze elrugaszkodó elvárásokat, mind önmagunk, mind pedig a partnerünk egészséges szexualitása érdekében – ellenkező esetben lemaradunk az emberi test változatos igényeiről, egymás és önmagunk megértéséről. Tanulmányok szerint a nők közel 75 százaléka nem jut orgazmushoz pusztán hüvelyi szex által. 

A maszturbálás ártalmas

Az önkielégítéssel kapcsolatban egészen elképesztő tévhitek láttak napvilágot. Kamaszként bizonyára hallhattuk már, hogy férfiak esetében vakságot, merevedési zavarokat, nőknél pedig a partnerrel történő együttlétek során fellépő szexuális zavarokat eredményezhet a gyakori maszturbáció. A valóság azonban az, hogy az önkielégítés a szakemberek szerint is

számos mentális és egészségügyi előnnyel jár,

beleértve a feszültségoldást, a menstruációs görcsök enyhítését, az orgazmus elérésének képességét, és ami a legfontosabb: szükségleteink és testünk igényeinek megismerését. A maszturbálás kikövezi utunkat az egészséges szexualitás és önmegismerés felé, és – ha úgy tetszik – akár a magányosan eltöltött percek minőségi időtöltéseként is gondolhatunk rá. 

Csak az számít szűznek, akinek szűzhártyája van

Számos vallási kultúrában nagy jelentőséget tulajdonítanak a szüzesség első számú szimbólumának tartott szűzhártyának. Alakja és mérete egyénenként változó, normál esetben hüvelynyílás egészét nem fedi, máskülönben a menstruációs- és hüvelyváladék nem tudna távozni a szervezetből. A műtéttel szerencsére orvosolható, de születési rendellenességként definiált imperforált szűzhártyáról akkor beszélünk, amikor a hártya teljes egészében lefedi a hüvelynyílást, elzárva ezzel a női testből távozó váladék szabad útját. Sőt, olyanok is léteznek a világon, akik szűzhártya nélkül születtek –

nem lehet tehát pusztán csak a hártya alapján kikövetkeztetni, hogy volt-e már része valakinek hüvelyi közösülésben.

Emellett szűzhártya-szakadást megerőltetőbb fizikai tevékenységek (például versenysport) is előidézhetnek, rugalmasságát és egyéni változatosságát tekintve pedig az sem vehető készpénznek, hogy mindenkinek pontosan ugyanúgy fáj, és ugyanannyira vérzik az első együttlét során. 

Az orális szex biztonságosabb

Sajnos nem igaz, nemi betegségek az orális szex során is terjednek, hiszen a fertőzésért felelős testnedveink ekkor is cserélődnek. A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, közel száz törzse létezik, közülük pedig 40 altípusa érinti a nemi szerveket, valamint a torkot. Bizonyos esetekben előfordulhatnak szemölcsök a szájban, torokban és nemi szerveken, de gyakran nincsenek észrevehető jelei, ami éves szűrővizsgálatok hiányában akár rákos sejtekké is fejlődhetnek.

Érdemes tehát akkor is bejelentkeznünk az ehhez kapcsolódó rákszűrő vizsgálatokra, ha nem tapasztalunk magunkon tüneteket.  

Az orális úton terjedő betegségek megelőzhetőek:

  • Rendszeres óvszerhasználattal (hüvelyi és orális közösülés során egyaránt)
  • A szexuális partnerek számának korlátozásával
  • A szexuális érintkezéssel terjedő betegségek rendszeres vizsgálatával (STD labortesztekkel)
  • Őszinte kommunikációval a partnerrel
  • Az ismeretlen partnerrel történő orális szex kerülésével
  • Rendszeres fogászati szűrésekkel
  • HPV elleni védőoltással

Fontos megfontolni a HPV elleni védőoltást!

Biztonságos és hatékony vakcina, egy 2017-es tanulmány szerint HPV-ből kialakult szájüregi rák kockázata 88 százalékkal volt alacsonyabb azoknál a fiatal felnőtteknél, akik az oltás első felével már rendelkeztek.  

Kiemelt kép: Getty Images