A férfi orgazmus sokkal egyszerűbb és kézzelfoghatóbb, mint a női – gondoljuk általában, amit rögtön meg is magyarázunk az eltérő anatómiai adottságainkkal.

Azonban Verena Klein és Terri Conley, a Michigani Egyetem pszichológusainak tanulmánya szerint a csiklóban ugyanannyi idegvégződés található, mint a péniszben, így a fenti állítás nem állja meg a helyét. Ezen kívül a nők rövid időn belül több orgazmusra is képesek, míg a férfiak idegrendszere a magömlést követően nyugalmi állapotba kerül. Akkor mégis mi lehet az oka annak, hogy férfiakhoz képest a nők jóval kevesebbszer érnek fel a csúcsra?

Bérünkben van a különbség

Klein és Conley szerint a probléma gyökere a férfi és női társadalmi különbségekben rejlik, példaként pedig a nemek közötti bérszakadékot hozták fel. Még a mai korban is problémát jelent, hogy ugyanazért a munkáért a férfiak többsége magasabb fizetést kap, mint a nők. Vizsgálataik alapján a férfi válaszadók többsége természetesnek gondolja, hogy többet keres a párjánál. Tehát a társadalom magáévá tette az elképzelést, miszerint szakmai szférában a női munka kevesebbet ér, mindez pedig egyenes út a fölé- és alárendeltségi viszonyok irányába.

Fotó: Getty Images

A kutatók szerint hasonló dinamika húzódik meg az orgazmus-szakadék hátterében is. Az öröm- vagy orgazmus-szakadék a nemek közötti egyenlőtlenséget jelenti az orgazmus elérésében. Tanulmányok szerint

a nők mindössze 39%-ának van rendszeresen orgazmusa szex közben, szemben a férfiak 91%-ával.

Az Archives of Sexual Behavior 2016-os tanulmánya szerint, amely több mint 52 500 amerikai felnőttet vizsgált, a heteroszexuális férfiak 95 százaléka számolt be arról, hogy általában vagy mindig orgazmusa van szex közben, szemben a heteroszexuális nők 65 százalékával. A nők emellett kevésbé kielégítőnek és élvezetesnek írták le a szexuális aktivitásukat, mint a férfiak.

A szexuális örömszakadék hipotézisének tesztelésére Klein és Conley számos tanulmányt végzett férfiak és nők körében egyaránt. Az egyik tanulmányban ugyanannyi nőt és férfit kértek meg arra, hogy képzeljenek el egy aktust, ahol csak az egyik félnek lehet orgazmusa, tehát döntsék el, hogy ki legyen a szerencsés fél. A megkérdezettek kétharmada a férfira szavazott, ami bizonyítja, hogy az orgazmus első sorban a férfiakat illeti meg – a női résztvevők szerint is.

Egy másik tanulmányban fiktív történetet vázoltak fel a résztvevőknek: Jasmine vagy Michael súlyos depresszióban szenved. Az antidepresszáns egyik mellékhatása az orgazmusra való képesség időszakos elvesztése. Melyik fél legyen az, akinek a gyógyszert kell szednie?

A résztvevők többségében Jasmine-ra szavaztak, ami ismét azt bizonyítja, hogy a férfi orgazmus hiánya sokkal természetellenesebb lenne a nőinél. 

Társadalmi normák és szexualitás

Klein és Conley megkérdezték alanyaikat arról, hogy miért a férfiakat illeti meg elsőként az orgazmus privilégiuma. A magyarázatok első csoportja a jelenlegi társadalmi normák elfogadását, míg a második csoport a szexualitással kapcsolatos ismeretek hiányát tükrözi. Vagyis – ahogy fentebb írt kísérletből is kiderült – a társadalom többsége szerint a férfinak „jár” az élvezet, a nőnek viszont nem annyira, de még ha törekednénk is arra, hogy a nő is eljusson a csúcsra, akkor sem tudnánk, hogyan érjük el.

Fotó: Getty Images

Ahogyan a pszichológusok kutatásaiból kiderül, nincs okunk azt feltételezni, hogy a női biológia korlátozná az orgazmusok számát. Természetesen nem arról van szó, hogy a férfiak kivétel nélkül önzőek lennének és csak a saját kielégülésükre gondolnának.

A kutatók szerint itt azzal az össztársadalmi viselkedésmintával van probléma, ami alá-fölérendeltségi viszonyokat teremt – szinte észrevétlenül.  

A szexualitás sokféleképpen megtapasztalható és kifejezhető, beleértve a gondolatokat, fantáziákat, vágyakat, attitűdöket, szerepeket és kapcsolatokat. Ezek nemcsak biológiai, fizikai és érzelmi, hanem szociokulturális módokon is megmutatkoznak. A tömegmédia például nagyban befolyásolja a férfi-női szerepekről alkotott képet, és nem feltétlenül jó irányba. A felnőttkori fizikai és mentális jólét megőrzésében elengedhetetlen fontosságú a kiegyensúlyozott és szeretetteljes szexualitás. Az 1960-as évek tabudöntögető korszaka szexuális forradalmat hirdetett, azonban még bőven van mit tanulnunk ahhoz, hogy egy sokkal tudatosabb és szex-pozitívabb társadalomban élhessünk.

Kiemelt kép: Getty Images, Forrás: psychologytoday.com