Intimitás a karanténban – így őrizzük meg a vágyat a négy fal között

Egy szexuálterapeuta túlélőtippjei járvány idejére.

Miután tavaly beütött a koronavírus-járvány, a közösségi médiában szinte azonnal beindult az azon való poénkodás, hogy vajon sokkal több gyerek születik-e az összezártság utáni kilencedik hónap környékén, vagy hogy mennyire gyorsan mennek egymás agyára a párok, ahogy az egyedülállók is megkapták a saját vicc adagjukat a randevúzási lehetőségeik elveszítése miatt. A karantén azonban tartósnak bizonyult és a kezdeti poénkodást viszonylag gyorsan felváltották a komolyabb hangvételű, aggodalomra okot adó kutatások: sok egyetemen már 2020 áprilisában elkezdték vizgsálni, hogy milyen hatással járhat a járvány és bezártság a párkapcsolatokra és az emberek szexuális szokásaira, vágyaira.

Az egyik első ilyen felmérés Kínában készült és kifejezetten a 15-35 éves korosztályhoz tartozó heteroszexuális fiatalok szexuális életére koncentrált. 

A bezártság az erőszaknak kedvez

2020 márciusában negyedével csökkent az egyéb elkövetett bűncselekmények száma az előző évi adatokhoz képest, ám soha korábban nem követtek el annyi családon belüli erőszakot, mint ebben az időszakban – ezt a G7.hu írta meg tavaly áprilisban a Belügyminisztérium adatai alapján. Ha bajban vagy, vagy másnak segítesz, az alábbi elérhetőségek egyikén segítséget kérhetsz:

Rendőrség: 112
Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, www.bantalmazas.hu (csak maga az áldozat keresheti, itt intézhető védett ház)
Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyerek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)
Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat
NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu
Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu
Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül) www.kek-vonal.hu

Kiderült belőle, hogy nemcsak a tényleges szexuális aktivitás, de maga a vágy is csökkent a megkérdezettek körében, ahogy természetesen az egyéjszakás kalandok száma is, amelyek gyakran alkoholos befolyásoltság alatt történnek. Nőtt viszont a maszturbáció és a pornóhasználat gyakorisága. A The Kinsey Institute szakemberei szintén már tavaly tavasszal belekezdtek egy hosszú távú vizsgálatba. Az augusztusi eredmények szerint az első adatgyűjtés alkalmával azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek nagy része igyekezett új technikákkal megfűszerezni, izgalmasabbá tenni az együttléteket a karantén alatt – a legtöbben úgy, hogy szexuális fantáziáikat nemcsak megosztották partnerükkel, hanem közösen meg is valósították az elképzeléseket. De a gazdasági bizonytalanság, a pszichológiai nyomás és a stressz azonban mind nagy úr. Az American Psychological Assositaion munkatársai által készített tanulmány szerint a többek között gazdasági veszteséggel, a munkahelyek esetleges elvesztésével, illetve a háztartási és a gondoskodási munkák terhének növekedésével (amelyeket a társadalmi elszigeteltség még nehezebben feldolgozhatóvá tesz) jó eséllyel hozzájárulhatnak a párkapcsolatok minőségének romlásához. Ezeken kívül is számtalan tanulmány és kutatás jutott ugyanarra: az elmúlt egy évben nemcsak az egyedülállók, de a párkapcsolatban élők szexuális interakciói is csökkentek.

Szexmentes év:  szinglik és párkapcsolatban élők egy cipőben járnak

Tehát most már biztosan látszik, hogy nem csak a mentális egészségünkre, de a szexuális rutinjainkra és az ismerkedésre is jelentős hatással van a járvány. Nincsenek lopott percek az ágyban, amíg a gyerekek haza nem érnek a suliból, lőttek az esti randiknak, és nehezebben találunk énidőt, amit magunkra fordíthatunk, illetve a szexuálterapeuták általános tippjei sem alkalmazhatók annak érdekében, hogy egy kapcsolaton belül fenntartsuk az érdeklődést. De kétségbe esni nem kell, a szakembereknek a jelen helyzetre is vannak tanácsaik. Csörgits Kinga szexuálterapeutának például több tippje is van a feltöltődésre és a vágy megőrzésére a járványidőszak alatt. A terapeuta szerint az eddig megszokott rövidebb együttlétek helyett, egy hosszabb alkalom távol a hálószobától hetekre fel tud tölteni energiával.

„Ha elvonulásra nincs lehetőség, használjuk a lopott intim pillanatokat. Nem kell, hogy feltétlenül szex legyen belőle, viszont egy gyengéd érintés, vagy egy csók fenn tudja tartani a vágyat. Fontos továbbá, hogy megfelelő mennyiségű énidőt tudjunk eltölteni magunkkal.

Ilyenkor kérjük meg a párunkat, hogy egy kis időre menjen el a gyerekekkel sétálni valahova. Előfordul, hogy a megváltozott körülmények miatt a szex nem tud kielégítő lenni, akkor itt a lehetőség kipróbálni a böjtölést. Tegyük át a fókuszt a munkára, gyerekekre, a szexualitást pedig hagyjuk pihenni, újratöltődni. Semmi gond nincs azzal, ha most nem kívánjuk annyira az együttlétet, mert most nincsen rá se tér, se kedv, se idő” – véli a szakember.

Ne az orgazmus legyen a cél

Azokban a kapcsolatokban, ahol valamiért nem okoz örömet az együttlét, előfordul hogy az egyik fél kizárólag az önkielégítésben tudja megélni a vágyait, vagy szeretőt tart, esetleg valamilyen pótcselekvésbe menekül.

Csörgits Kinga szexuálterapeuta

A szakember szerint érdemes feltenni magunknak a kérdést: ha nem jó otthon a szex, és a kapcsolatom/házasságom más területein sem vagyok boldog, és emiatt máshogy élem meg a vágyaimat, van értelme így a kapcsolatnak? „Ez egy elvonó, ami kiváló alkalom arra, hogy szembenézzünk a démonainkkal és átértékeljük a jelenlegi életünket.” Ha a körülmények megengedik, itt az idő a kísérletezésre, új dolgok felfedezésére. „Például nem kell mindig orgazmusközpontú együttlétekben gondolkodni. Ha nincs benne az összekapcsolódásban az idő nyomása és az orgazmuskényszer, egészen más dimenziójú együttlétek születhetnek. A szexben akkor is lehet fejlődni, ha nem végződik egetrengető orgazmussal. Persze ehhez az kell, hogy a rutin útvonalakat, a sürgetést és a türelmetlenséget magunk mögött tudjuk hagyni” – tanácsolja a szakember. 

Szingliként a pandémia

Aki szingliként tengeti az életét és ismerkedne, nincs könnyű helyzetben. Megszűntek a lehetséges platformok, ahol normál esetben a randizás zajlik. Kint most még hideg van, ezért egy rövidebb séta fér bele, és időben el kell indulni, hogy 8-ra hazaérjünk. De mi van, ha rögtön, vagy legalábbis a második randi után lakásra megyünk, mert fázunk és nincs más lehetőségünk? „Eddig, még ha meg is volt a kémia, akkor sem feltétlenül rontottunk be ajtóstul a másikhoz, most viszont a kényszer új helyzetet szült, aminek van egy előnye: gyakorolhatjuk az őszinte kommunikációt! Mivel az ismerkedés finom rezdüléseit, fázisait átugorjuk, nem árt tisztázni, hogy itt most valóban arról van szó, hogy kint hideg van és csak folytatjuk a randit, vagy komolyabban közeledhetünk egymás felé?”

A pornónézés ne váljon napi rutinná

Egy kutatás szerint már a járványidőszak elején világszerte jelentősen megnőtt a pornófogyasztás, ami veszélyes is lehet. „Nincsen gond azzal, ha rendszeresen önkielégítünk, de ha ezen felül is szeretnénk valamit kezdeni a szexuális életünkkel, akkor káros lehet a túl sok pornó, ugyanis függőséget okoz, és megöli a szexkultúrát. Ha úgy érezzük, hogy itt az ideje levezetni valahogy a feszültséget, menjünk inkább el futni, vagy jógázzunk otthon” – javasolja a terapeuta.
Ez az időszak arról szól, hogy megtanuljuk átcsoportosítani az energiáinkat és megtaláljuk a módját, hogy levezessük a bezártság, bizonytalanság okozta feszültségeket. Ha tudatosan állunk hozzá ehhez a helyzethez, a javunkra tudjuk formálni, legyen szó párkapcsolatunk építéséről, a felgyülemlett feszültségek levezetéséről, vagy személyes fejlődésünkről. 

Fotó: Getty Images