Az orgazmus a gyönyör legmagasabb foka, az egész testet és lelket érintő „esemény”, ami általában az agyban érszűkület, a medencében pedig értágulat formájában jelentkezik. Ha csak ennyi lenne az egész, puszta biológia, talán nem lenne annyira érdekes. De az orgazmusra és annak hiányára semmilyen egzakt szabály nincs. Ráadásul ahány ember, annyiféle.

A kutatók jellemzően még az orgazmus definíciójában sem értenek egyet, hát még abban, hogy pontosan hol kellene létrejönnie. Freud már szívesen csoportosított, és két típust különített el: a vaginális, illetve a klitorális orgazmust. Tőle ered a magát makacsul tartó tévhit, hogy a vaginális orgazmus (ahol pusztán a behatolás által ér a csúcsra a nő), sokkal értékesebb. Ráadásul ennek értékéből is levon, ha a csikló bármilyen szinten szerepet játszik. „Ez a gondolat leszivárgott a közgondolkodásba is, és nem sok jót hozott a nőknek – mondja Ilka András szexuálterapeuta. – Sokakban azt a kérdést vetette fel: »Ha nincs vaginális orgazmusom, nem is vagyok nő?« Holott valójában pusztán vaginális úton, úgy, hogy a csiklót kihagyják a játékból, sokkal nehezebb orgazmust elérni. Sőt, orgazmusok között nincs értékes és kevésbé értékes, és a nőiséget pláne nem az határozza meg, hogy melyik testrész által képes elélvezni.

A híres G-pont-orgazmus kiötlése szintén több kárt és szorongást okozott, mint amennyit használt, mert bár több évtizedes vita alakult ki a témában, a G-pont nem létezik. Így a G-pont-orgazmus sem. Viszont ha valaki úgy tapasztalja magán, hogy a vaginája belső falán egy 1-2 cm-es részen különös élvezetet nyújt neki az ingerlés, hát akkor élvezze. Az élvezetből nem von el az, hogy valójában nincs ott semmi biológiailag elkülöníthető szerv.” Ugyanilyen mitikus az 1997-ben nevet kapott A-pont, ami állítólag a hüvely legeslegmélyén lapul egy kis hurokban, és aki megleli, az izgatása után még napokig izgalmi állapotban lesz. Rengeteg kísérletet végeztek az orgazmus témájában, és ma már tudjuk, hogy bizonyítottan akár csak a fülcimpa ingerlésével is el lehet élvezni. „Az is tény, hogy pusztán imaginatív tevékenységgel is képesek egyesek a gyönyörre, sőt, egy férfi kliensemnek egyszer egy kávézó teraszán volt orgazmusa, pusztán azáltal, hogy meglátta a szerelmét. Álmodás közben is előfordulhat ilyen, sok hasonló esetről hallhattunk már. Ám ezek inkább kuriózumok” – mondja a szakértő.

Élvezetek listázása

Az orgazmusokat intenzitás alapján is lehet csoportosítani, itt sincs szabály, mindenki másképp éli meg ezt is. Csak hogy plasztikus legyek, ismerünk, ugye, falkaparós, univerzummal egyesülős, spirituális, tüsszentésszerűen könnyed elélvezéseket. De a hosszuk szerint is beszélhetünk elnyújtott, rövidke, belefeledkezős és egy pillanatra lángolós fajtáról. És egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. „Szívesen adom házi feladatnak a terápiás munka alatt, hogy a kliens írjon a saját szexuális élményei alapján egy listát. Nem az a lényeg, hogy hosszú legyen, a cél csupán annyi, hogy kiderüljön, neki milyen típusú orgazmusai vannak – folytatja Ilka András. – Listát írni legalább annyian szeretnek, mint szeretkezni, ráadásul a listázás mámora új vezérfonalat adhat a problémák feldolgozásához, az elhallgatott vágyak, sérelmek kimondásához. De nem szabad hinni a normákban, nincsenek kötelező körök. Senki se bátortalanodjon el attól, ha netán nincs vaginális orgazmusa vagy nem »tankönyvi« módon zajlanak az együttlétei. A listák gyakori dobogósai az elhúzódó és a többszörös orgazmus. A legtöbb orgazmus az egy óra alatti 134 darab volt, és a szerencsés nő egy laborban érte el ezt az eredményt.”

Kíváncsiak vagytok rá, mi okozhat zavart és melyik korban lehet a legelőször orgazmust elérni, akkor olvassátok el a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb, 2017/04. számában.

Szöveg: Karafiáth Orsolya

Fotó: Thinkstock