Szombat Éva fotográfus 2017-ben feladott egy hirdetést. Olyan nőket keresett, akik szabadon mernek beszélni a szexuális játékaikról. Meglepetésére nagyon sokan jelentkeztek. Eleinte azt gondolta, lefényképezi őket a saját terükben a saját tárgyaikkal, lesz ebből egy fotósorozat, és kész. A nők azonban mesélni kezdtek, és megnyílt egy láthatatlan világ. A női szexualitásról és Szombat Éva Orgazmust kérek, nem rózsát című Capa-nagydíjas fotósorozatáról beszélgettünk hármasban, Geist Klára szexuálpszichológussal.

A képeket nézegetve az merült fel bennem, vajon a társadalom milyen üzeneteket közvetít a női szexualitásról.   

Szombat Éva: Nagyon izgalmas volt, hogy a munka során megtaláltam a nagymamám emlékkönyvét, ami 1943 és 1947 között íródott. Valószínűleg az akkori lányok ugyanazokat a szállóigéket írogatták egymásnak: „Légy, mint az ibolya, szerény, ez a legszebb női erény!” A legtöbb bejegyzés ehhez olyan női értékeket sorolt fel, hogy nőként értékes csak akkor lehetsz, ha megtanulsz csendben tűrni, lemondani, szenvedni. Lehet, hogy azóta megváltozott a világ körülöttünk, de ezek az ősöktől érkező üzenetek még ma is nagyon hatnak. Látom ezt magamon és a szüleim generációján. A szenvedés nemes, az öröm, az élvezet ördögtől való dolog.  

Geist Klára: Számomra nagyon izgalmas volt, hogy a képeken a nők egyedül szerepelnek és a szexualitásukról vallanak. Ma egyre több nő él egyedül, és rájuk a szexualitásuk kapcsán a társadalom nagyon megalázó kifejezéseket aggat, például, hogy pókhálósak. Miközben az egyedülálló férfiak esetében teljesen természetes akár az önkielégítés, akár az, hogy különféle partnerekre vadászhatnak. A partnerrel élő nőknek a társadalom azt üzeni, hogy ne magukra figyeljenek a szexben, hanem a férfiakra. Hány nő van ebbe beleragadva, mert nem kap elég érintést, meghittséget? Számukra a szex olyasmi, amin inkább csak túl szeretnének esni. Aztán a gyerekek születése és egy tönkrement házasság után kezdik csak a szexualitásukat felfedezni. Holott ha ez hamarabb megtörténhetne, örömteli évtizedeket nyerhetnének.

Az albumban is szerepel olyan harmincas nő, aki túl egy váláson kezdett el foglalkozni szexualitásának megismerésével, méghozzá úgy, hogy megvette élete első vibrátorát. Vagyis az örömöt nem kapcsolatban akarta megélni. Nem gond ez?

Sz. É.: Van egy nagyon sablonos képünk arról, mi a szex, és ez legtöbbször a férfiak erekciójához kapcsolódik. Sokszor kérdezik tőlem, hogyan lehet erről egyáltalán férfiak hiányában beszélni, ők miért nincsenek a képeken. De engem épp az érdekelt, hogy a nőnek milyen egyedül, milyen az önmagához való viszonya, hogyan fedezheti fel a szexualitását. A férfiak számára is felszabadító lehet, ha a nő ismeri önmagát, tudja, hogyan lehet nála orgazmust elérni, és ehhez nagyon sokféle eszköz áll rendelkezésre, nem csak a férfi partner. A férfiakra is nagy teher nehezedik, amikor azt várjuk tőlük, hogy mindig potensek legyenek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .