Legfrissebb lapszámunkból* kiderül, hogy az internetes pornóoldalak használóinak jelentős hányada 12-17 éves kamasz, az azonban csak részben, hogyan hatnak rájuk a felnőtt filmek. A teljesség kedvéért egy pár- és családterapeutát kérdeztünk erről.

hogyanhat_kamasz

Hiteles szexuális nevelés híján már a mostani huszonéves generáció is jelentős részben a pornófilmekből tájékozódott – állítja Mayer Máté pszichológus, pár- és családterapeuta –, melynek hatására nagyban megváltozott a szexualitáshoz való hozzáállás.

A szakember pontokba szedte azokat a hatásokat, amelyekkel az online pornón felnövő generációknak számolnia kell, íme:

Erőfeszítés mentesség

A fiatalok ismerkedési szokásaiban az udvarlásról a nemi aktusra tolódott a hangsúly, „A szex nekem (alanyi jogon) jár!” mentalitás alapján.

Azonnaliság

Megfigyelhető egyfajta sürgetettség az online pornó térhódításának következtében. Mintha kötelező volna legkésőbb az első randin ágyba bújni az új ismerőssel.

A szex leértékelődése

Míg korábban az erotikus együttlét egy misztikus, romantizált tabunak számított, mára egyre inkább nyers, mechanikus technikák sokaságává válik.

Változó nemi szerepek és elvárások

Egykor a szex a férfi kielégüléséről szólt, amit a nőnek passzívan kellett tűrni. Mára azonban egyre több hölgy tanulja meg élvezni az együttlétet, és így az elvárások is megnőnek az urakkal szemben.

A szex, mint verseny

Sok férfi – alacsony önértékelése és a töredékes szexuális kultúrája miatt – a női elvárásokat teljesítménykényszernek éli meg, és a kudarctól félve akár odáig is eljut, hogy igyekszik kerülni az aktust. Sok nő nem elégszik meg a csiklói orgazmussal, és szinte sportot űz a G-pont utáni hajszából.

Érzelemmentesség és tárgyiasítás

Nem ritka, hogy valaki a partnert vagy akár saját magát is csupán a kielégülés eszközének, szextárgynak, játékszernek tekinti, nem pedig érző embernek. Az érzelemmentes aktus keresése pusztán a testi gyönyörért már nem csak a fiúkra, de a lányokra is egyre jellemzőbb.

Újdonságkeresés

Sokan a szexuális változatosságot csak a partnerek váltogatásával látják kivitelezhetőnek, hasonlóan ahhoz, ahogy a képernyőn váltogatják a jeleneteket és azok szereplőit.

Ami egykor extrém volt, ma normális

A korábban tabunak és perverziónak számító anális együttlét elfogadottsága a fiatalok körében olyan magas, hogy az már inkább számít normalitásnak.

Intim trendek

Már az online pornó korszakát megelőzően is megfigyelhető volt, hogy a felnőtt tartalmak diktálják a fanszőr fazont, ma pedig már az intim testékszerek és tetoválások esetén látható ugyanez.

Torz testkép

A telt ajkak, dús keblek, átlag feletti péniszhossz stb., illetve ezek hiányában a plasztika, mint a sikeres pártalálás és a nőiesség, illetve férfiasság megélésének kizárólagos eszközei, igen elterjedt hiedelmek.

A pornósztárok, mint szerepmodellek

A nőiesség és férfiasság főként testi szinten való megélése, a szabados szexuális élet, a kamerán keresztül történő önprostitúció, mint az anyagi siker és karrier útja, mára egyre kevésbé elutasítottak a társadalomban.

*A Nők Lapja legfrissebb száma 03.02-án jelenik meg, előfizetőink 03.01-jén kapják kézhez a magazint.

 Nyitókép: Thinkstock