Egy hosszú kapcsolatban természetes, ha rutinszerűvé válnak az együttlétek, és olyan időszakok is előfordulnak, amikor csökken a vágy és elmaradnak a szeretkezések. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel segíteni lehet ezen az állapoton. Szexterapeuták tanácsai következnek.

Frustrated couple with serious problems

Ne gondoljátok, hogy a házastársatokat nem érdekli a szex

Ne vonjatok le messzemenő következtetéseket a partneretek nemi vágyát illetően anélkül, hogy ne beszéltetek volna vele. A New York-i szexterapeuta, Gracie Landes szerint időt kell rá szánni, hogy kiderítsétek, mi áll a nemi vágy csökkenésének hátterében. A párok többségénél két év után fejeződik be a nászutas időszak, ezt követően tudatosan kell dolgozni a szexuális életen.

„Drágám, ne ma este!” – Felváltva kezdeményezzétek az együttlétet

Ha az embert többször elutasítják, egy idő után a harag mellett szégyent is érezni fog a nemi vágyhoz kötődően. Ez pedig a kapcsolatra és az élet számtalan területére rányomja a bélyegét. A Los Angeles-i terapeuta, Moushumi Ghose azt tanácsolja, hogy segítsetek ráébreszteni az elutasító félt, hogy most nála van a labda, legközelebb neki kell kezdeményeznie.

Ütemezzétek be a szexet a napirendbe

Szenvedélymentes házasságban élő pároknak a New York-i szexterapeuta, Michael Aaron azt javasolja, hogy a szexet is ahhoz hasonló tudatossággal tervezzék be, ahogyan a napirendjüket állítják össze. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy az időpontot beszéljétek meg, hanem az összes többi részletet is tervezzétek meg. A szexterapeuta például gyakran javasolja a pácienseinek, hogy készítsenek úgynevezett „szex menüket”, melyek közül választani lehet az adott napokon.

Nyíltan a fantáziákról

A hosszú kapcsolatban élők gyakran már nem is beszélnek partnerüknek a legújabb szexuális fantáziájukról – ezt pedig nagyon rosszul teszik! Annak ellenére ugyanis, hogy a fantáziavilág sokszor távol áll attól, amit tényleg megvalósítanátok az ágyban, mégis közelebb hoz azon vágyaitok kifejezéséhez, hogy a dominánsabbak vagy az alárendeltebb szerepet preferáljátok az ágyban. A titkos vágyak megosztása pedig nemcsak a szexuális életet lendítheti fel, hanem az intimitást és ez által a kapcsolatot is erősíti Moushumi Ghose szerint.

Dolgozzatok a szexuális diszfunkciókon

A szexuális diszfunkciók – úgy, mint a merevedési zavar, a korai magömlés vagy a hüvelyi szárazság – gyakran gátolják a partnert abban, hogy kezdeményezzen. Ilyenkor attól tart ugyanis, hogy csalódást okoz. Laurel Steinberg New York-i terapeuta szerint változtatni kell az ehhez hasonló hozzáálláson, és egyszerűen el kell fogadni, hogy a test nem minden esetben követi az ember vágyait. Fontos, hogy kiszélesítsétek a minőségi együttlétről alkotott képeteket: fel kell ismernetek, hogy számtalan olyan mód létezik még, mellyel örömöt lehet okozni a partnernek.

A gondolataitokkal is kapcsolódjatok a testetekhez

Ha egész nap a munkátokba és a napi teendőitekbe temetkeztek, este nehéz elengedni magatokat és a testetekhez kapcsolódni gondolati szinten is – pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy ráhangolódjatok az együttlétre és felszabadítsátok a szexuális energiáitokat. Kristin Zeising szexterapeuta viszont rávilágított, hogy ezt is be lehet gyakorolni. Gyújtsatok gyertyákat, kapcsoljatok be halk zenét és használjatok masszázsolajat ahhoz, hogy lecsendesítsétek a gondolataitokat, és ráhangolódjatok az aktusra. Ha közben mégis elkalandoznátok, emlékeztessétek magatokat: megérdemlitek, hogy teljes lényetekkel jelen legyetek az adott pillanatban.

Ne görcsöljetek az orgazmus miatt

Azoknak, akik az orgazmus hiánya miatt stresszelnek, Moushumi Ghose felhívja a figyelmét: az nem alfája és omegája a szexuális aktusnak. Az orgazmus csupán hab a tortán! A szex egyszerű és kielégítő lehet a megfelelő ráhangolódással: egy közös fürdővel, masszázzsal, vagyis az intimitás mélyítésével. Csak fel kell fedezni azokat a módokat, amelyek kevesebb görcsösséggel járnak.

Szerző: F.R.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock