10 érdekesség Coco Chanelről, minden idők egyik legnagyobb divattervezőjéről

1883. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel francia divattervező, a Chanel divatház és márka alapítója. A modern nő képe, a francia elegancia, a kis fekete és minden idők legnépszerűbb parfümje is az ő nevéhez fűződik. Születésének évfordulóján életére és munkásságára emlékezünk.

Nehéz gyerekkor

Gabrielle egy vándorkereskedő és egy varrónő gyermekeként született. Édesanyja korai halála – tuberkolózisban hunyt el – és édesapja Amerikába való költözése után lánytestvéreivel árvaházba került, fiú testvérei pedig egy tanyára.

Meghatározó évek

A kis Gabrielle árvaházban töltött évei sokak szerint meghatározók voltak forradalmi stílusának kialakulásában. A semleges színek, a keményített gallérok és az egyenes, egyszerű vonalak feltehetően az intézményt és az ott dolgozó nővérek egyenruháját örökítették meg.

A logó titka

A Chanel divatház logója is ehhez az időszakhoz köthető, feltehetően a ciszterci rózsaablakokon összefonódó C betűkből vett ihletet a divattervezőnő. Van egy másik verzió is a logó keletkezését illetően:  Coco az 1920-as években Irène Bretz kastélyában vakációzott, a kastély neve pedig Château de Crémat volt.

A varrás és a színészet évei

Gabrielle 18 éves korában újabb intézetbe került, itt sajátította el a varrás művészetét. Munkásságát babaruhák és kelengyék készítésével kezdte. Öt évvel később elindult szerencsét próbálni, Vichy-be utazott nagybácsikájához, ahol megpróbálkozott a színészettel – a közönség megszerette őt. Innentől kezdve hívta mindenki Cocónak.

Komoly udvarlók és a párizsi élet

Egy udvarlója társaságának köszönhetően ismerte meg a felsőbb társadalmi rétegek szokásait és etikettjét. A rövid románc után a baráti társaság egyik tagjával, Arthur Capellel került közeli kapcsolatba – őt a mai napig Coco első igazi szerelmeként emlegetik. A gazdag fiatalnak köszönhetően a nő otthagyta színészi pályáját, majd Párizsba költöztek. Itt nyílt meg 1910-ben Gabrielle első kalapkészítő üzlete, a Chanel Modes.

A kalapok sikere és a mesebeli butik

Coco kalapjai óriási sikert arattak, ennek hatására több új üzletet is nyitott. Boltjaiban a fejfedők mellett helyet kaptak ruhák, ékszerek és szépségápolási termékek is. Ekkoriban nagyon kényelmes életet élt, egy épületben lakott és dolgozott: a földszinten az üzlet, az első emeleten a ruhakollekciók, a másodikon pedig a lakása bújt meg.

Parfümkészítés személyre szabva

A már sikeres nő egyik nyaralása során találkozott a híres parfümkészítővel, Ernest Beaux-val, aki Párizs szerte ismert volt. Coco arra kérte őt, hogy készítsen neki egy egyedi, igazán nőies illatot, olyat, amiben nem a természetes virágos alapanyagok – ami akkoriban jellemző volt –, hanem mesterséges összetevők vannak. A fiatal vegyész örömmel vette a felkérést, kísérletezéseiből született az ikonikus Chanel N°5 parfüm, ami az első mesterségesen alkotott illatként vonult be a történelembe.

A Chanel N°5 hangos sikere

Coco parfümjének legnagyobb sikere, hogy megjelenését követően minden neves divatház saját illattal állt elő. A parfüm egyébként azért viseli az 5-ös számot, mert Cocónak ez volt a kedvence és a parfümkészítő által ajánlott mini sorozatból az ötödik ampullát választotta. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy az illatot ötödik hó ötödikén mutatta be a nagyközönségnek.

A kényelmes elegancia megteremtése

Coconak rengeteg barátja volt, köztük művészek, írók, táncosok és koreográfusok, és számos udvarlója is akadt, ennek ellenére sosem ment férjhez, élete végéig „mademoiselle” maradt. Stílusával utat mutatott szinte az egész világon, ruháit imádták Európában, de Amerikában is. Nem csoda, hiszen Gabrielle a praktikus és kényelmes öltözködés lehetőségét teremtette meg a nők számára. A fűzőt elvetette, helyette a nadrág viselését szorgalmazta, az akkoriban merésznek számító rövid haja pedig sokakban váltott ki meglepetést.

A kis fekete megszületése

A vásárlói imádták, a divatlapok felfigyeltek rá, jellegzetes kosztümjei pedig népszerűvé ás mondhatni divathóborttá váltak Párizsban. Neki köszönhetően váltak kedveltté a hosszú gyöngynyakláncok és díszes melltűk is. Előrukkolt a „kis feketével”, ami az akkori öltözködési szokásoknak abszolút nem felelt meg, a Vogue divatkritikusait mégis azonnal megnyerte vele. Ez lett a modern nő „egyenruhája” és a mai napig a nők alap ruhadarabja, ami egyetlen gardróbból sem hiányozhat. Coco elismerését a sok sikeren túl, az is megerősítette, amikor 1998-ban bekerült a Time, 100 Persons of The Century listájába.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest