,,Én magam vagyok a divat” – Hogyan hódította meg a világot Coco Chanel?

A francia elegancia nagyasszonya a Nők Lapja 2021/12. számának cikkében.

„Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek…” – a határozott és ambiciózus francia divattervező, Coco Chanel már egészen fiatalon pontosan tudta, mit akar: megvalósítani önmagát. Hittel, kitartással és önbizalommal végül olyat tett, amire talán ő maga sem számított. Meghódította a világot.

Coco Chanel nem tartotta magát szépnek. Vékony, fiús alkatával, olívaszín bőrével valóban nem felelt meg a kor nőideáljának. Ám kifinomult eleganciájával, melyet a letisztult formák fekete-fehér kontrasztjával és egyszerűségével teremtett meg, elérte, hogy az egész világ a lábai előtt heverjen.

Az éppen fél évszázada elhunyt Chanel találékonyságával teljesen megújította a női divatot. Rövid hajával, az általa megálmodott, mai napig örök darabnak számító „kis feketével”, a világ talán leghíresebb illatszerével, a Chanel No 5-tel, és az évtizedekkel később még mindig az elegancia jelképeként számontartott egyenes vonalú, gyapjúból varrt Chanel kosztümjével történelmet írt.

Gabrielle-ből Coco 

A szegény családból származó Gabrielle Chanel 1883 nyarán született. Édesanyját gyermekként elvesztette, vándorkereskedő édesapja egy ciszterciek által működtetett árvaházba adta. Innen kikerülve először kalapokat készített, és éjszakai klubokban énekelt. Egy mulatóbeli fellépése során ragadt rá a Coco név, amikor nagynénjével elénekelte az Elvesztettem szegény Cocót, imádott kutyámat kezdetű francia dalt. Habár Chanelt az egész világ Cocóként ismerte meg, becenevét valójában soha nem szívelte.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
További érdekességek a legendás tervezőről a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .