Brigitte Macron, a francia elnök felesége fittyet hány az ósdi divatszabályokra

Az újraválasztott francia elnök feleségét nem érdekli, mit nem illik viselni hatvan felett.

Április 24-én eldőlt: a franciák továbbra is azt szeretnék, hogy a következő öt évben is Emmanuel Macron legyen Franciaország elnöke. 2002 óta ő az első politikus, aki másodjára is megnyeri az elnökválasztást – méghozzá hatalmas fölénnyel. Az eredmény nemcsak az elnök számára jelent győzelmet, hanem a francia divat számára is, ugyanis felesége, Brigitte Macron aktívan tesz azért, hogy az ország kultúrájának szerves részét képező divat a világ élvonalában maradjon.

Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron a győzelem kihirdetésekor – tökéletesen összeillő öltözékben. (Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images)

Persze nincs abban semmi újszerű, hogy a francia première dame francia divatházak darabjaiban jelenik meg: Carla Bruni-Sarkozy gyakran viselt Diort és Hermèst, Bernadette Chirac pedig Chanelt, ám Brigitte Macron az első elnökfeleség, aki szorosan együttműködik egy nagy múltú luxusmárkával. A francia- és latintanár Brigitte 2017 óta – azóta, hogy férje először indult az elnökválasztáson – rendre a Louis Vuitton kreációit választja a legfontosabb eseményekre. Férje első beiktatásakor, 2017-ben egy babakék kosztümöt viselt, és a 2017-es, a 2018-as, a 2019-es és a 2020-as Bastille-napi ünnepélyen is a Louis Vuitton kínálatából választott magának alkalmi szettet.

„Brigitte olyan közvetlen – nyilakozta még 2021-ben a WWD-nek Nicolas Ghesquière, a Louis Vuitton kreatív igazgatója. – Rendszeresen találkozunk, jó barátságban vagyunk, és nagyon inspiráló őt öltöztetni. Mindegyik outfitje extrém módon fontos. Ragaszkodnunk kell a megfelelő tónusokhoz, néha részletekbe menő beszélgetéseket folytatunk, mert meg kell felelnünk a protokolnak és tiszteletben kell tartanunk a színek jelentését is.” Hogy a francia first lady hányszor viselte a brand darabjait, azt egy 48 ezer követőt számláló Instagram-oldalon végignézhetjük.

A divat nemcsak a francia kultúra szerves része, hanem a francia gazdaság egyik fő mozgatórugója is. A divatipar több mint egymillió embernek ad munkát az országban, és a Fédération de la Haute Couture et de la Mode (Haute Couture- és Divatszövetség) jelentése szerint a GDP 2,7 százalékát adja. A Louis Vuitton mindkét szempontból kiemelt szereplőnek számít, talán ezért is van szoros együttműködés a luxusmárka és a Francia Köztársaság première dame-ja között, aki a párizsi divathét eseményeit sosem hagyná ki.

Amikor Brigitte Macron férje révén a figyelem központjába került, a legtöbbeket az foglalkoztatta, hogy 24 évvel idősebb Emmanuel Macronnál, jó ideje azonban már sokkal nagyobb érdeklődésre tart számot kifinomult stílusa, mint magánéletének részletei. Az elnökfeleség a Louis Vuittonon túl úgyanis más francia divatházak kollekcióiból is szívesen válogat (láthattuk már Balmain és Alexandre Vauthier ruhakölteményekben is), a hétköznapokban pedig az olyan márkákat részesíti előnyben, mint a Zara, a Maje és a Comptoir des Cotonniers. De bármit is visel, garantáltan makulátlanul fest, és a franciákhoz méltón erőlködésmentesnek tűnik. Talán azért, mert magasról tesz azokra az elavult divatszabályokra, amelyek meg akarják mondani, hogy egy nőnek bizonyos életkor felett, illetve egy bizonyos pozícióban mit illik, és mit nem illik hordania?

Hivatalosan is farmerban

A munkahelyi, de pláne a közéleti dress code-ban nyoma sincs a farmernadrágnak, Brigitte Macron ennek ellenére előszeretettel hordja kedvenc csőszárú farmerjeit hivatalos megjelenésein.

Brigitte Macron és a francia oktatásügyi miniszter, Jean Michel Blanquer. (Fotó: Christophe Morin/IP3/Getty Images)

A skinny jeans fehér inggel, válltöméses blézerrel és hegyes orrú tűsarkúval a védjegye lett, a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut ezek alapján a szettjei láttán, hogy alulöltözött lenne.

Brigitte Macron és Rihanna az Élysée-palota előtt. (Fotó: Nicolas Kovarik/IP3/Getty Images)

A magas sarkút néha csizmára vagy sportcipőre cseréli, tette ezt például legutóbb, amikor férjével az elnöki kampány során egy tengerparti sétát is megejtettek.

Emmanuel Macron és Brigitte Macron a Le Touquet-Paris-Plage-on. (Fotó: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images)

Miniszoknya, miért ne?

Ki gondolta volna, hogy a francia elnökfeleség áprilisban már 69 gyertyát fújhatott el a szülinapi tortáján? Brigitte és Emmanuel Macron többször találkozott a korábbi amerikai elnöki párral, Melania és Donald Trumppal, a hivatalos találkozóikról készült képek után pedig a két first lady sosem úszhatta meg, hogy ne hasonlítsák össze őket. 

Brigitte Macron és Melania Trump Párizsban. (Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images)

Míg Melaniát a jelmezszerű szettjei miatt bírálták, Brigitte-nek az internet népe azt vágta a fejéhez, hogy hogyan mer jóval rövidebb szoknyát felvenni, mint a nála jóval fiatalabb amerikai elnökfeleség?

Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images

Eleve sajnálatos, hogy napjainkban korhoz kötöttnek ítéljük egy-egy ruhadarab viselését, ám szerencsére Brigitte Macron nem foglalkozik ezekkel az önjelölt divatszakértőkkel, és továbbra is büszkén mutatja meg miniszoknyákban formás lábát – akár biciklizés közben is.

Fotó: Chesnot/Getty Images

Metal lady

Brigitte Macron az esetek döntő többségében a letisztult, egyszerűségükben nagyszerű darabokra szavaz, ám néha szeret meglepetést okozni. Ezüst flitteres estélyi, aranyszínű kardigán – egy première dame számára a metálfényű darabok igen bevállalósnak számítanak.

Brigitte Macron ezüstben. (Fotó: Andrew Parsons/Pool/Getty Images)

Emmanuel Macron felesége mégis olyan természetesen viseli őket, mintha még a középiskolában is ilyen extra kreációkban oktatott volna.

Emmanuel Macron és Brigitte Macron egy focimeccsen. Fotó: Xavier Laine/Getty Images

Ne legyen tabu az ujjatlan

Ha a Google-ben rákeresünk arra, hogy „mit ne viseljünk hatvan felett?”, igen hosszú és igen elkeserítő találati listát kapunk. Elvileg nem lenne szabad garbót és bő pólót hordanunk, ahogy az elasztikus derekú nadrág és az ujjatlan felső is tiltólistás kellene, hogy legyen. A magyarázat, hogy miért nem ildomos viselni ezeket a darabokat hatvan felett, egyik-másik esetben kifejezetten felháborító: ne villantsunk löttyedt karokat ujjatlan topban, ne hívjuk fel a figyelmet a megereszkedett nyakunkra magas nyakú felsővel…

Emmanuel Macron és Brigitte Macron. (Fotó: Marc Piasecki/GC Images)

Milyen löttyedt kar, milyen megereszkedett nyak? – kérdezhetné Brigitte Macron?

Emmanuel Macron és Brigitte Macron. (Fotó: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images)

Mi pedig azt kérdezzük: mikor felejtük már el végleg ezeket az idejét múlt divatszabályokat?

Kiemelt kép: Getty Images