A szem a lélek tükre, a haj pedig az életkoré és az egészségi állapoté! Míg fiatalabb korunkban dúsabb és egészségesebb a hajkoronánk, idővel jellemzően ritkásabbá és – nem kis részben a különböző kémiai kínzásoknak hála – sprődebbé is válik.

Idősödő haj? Az meg mi?

Hajunk megjelenése így életkorunk egyik fontos indikátora, ami állagától és küllemétől függően felfelé és lefelé is sokat tud csalni. A haj elfáradása ellen szerencsére egyre klasszabb termékekkel védekezünk, arról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy egyes frizurák hajunk állapotától függően is éveket pakolhatnak ránk; nagyon nem mindegy ugyanis, hogy keretezi hajunk az arcunkat. Míg egyes fazonok és színárnyalatok jelentősen fiatalabbnak mutathatnak valós korunknál, más frizurákat viselve úgy érezhetjük, saját anyukánk néz vissza a tükörből.

Félreértés ne essék,

természetesen nem az a probléma, hogy öregszünk

és nem is cél, hogy mindenáron fiatalabbnak nézzünk ki.

Az öregedés (vagy érés, ha úgy tetszik) a világ legtermészetesebb dolga, ami nem is mindenkinek adatik meg, és ami szerencsére nemcsak külső változásokkal, de lelki és szellemi érettséggel is járhat, sőt vonzerőnket is fokozhatja. Épp magabiztosságunk alapja lehet, hogy egy bizonyos életkor után nagyobb figyelmet fordítunk a hajunkra, hogy az szinkronban legyen azzal, ahogy belül érezzük magunkat: érett, mégis energiával teli nőnek.
Az, hogy negyven felett jobb és táplálóbb termékekkel kell ápolni a hajat, a legtöbbünk számára alapvető. Mint ahogy az is, hogy megfelelő étkezéssel és életmóddal megint csak sokat tehetünk hajunk szépségéért. Nem árt az sem, ha stílusunkkal és életvitelünkkel is összhangban áll frizuránk, mert a harmonikus és önazonos megjelenés kifejezetten fiatalossá tud tenni. Ez mind pipa?

Akkor lássuk, melyek azok a vágási és szárítási módok, amiket érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk jóval idősebbek lenni a korunknál.

Frizurák, amiket érdemes kerülni

Persze itt is szögezzük le, hogy semmi sem kötelező  – ha te épp a következő hajak valamelyikével érzed jól magad, viseld boldogan és felszabadultan, a valódi szépség úgyis ezekből fakad. 

Végtelenül hosszú

Azoknak, akik egész életükben derékig érő, vagy akár annál is hosszabb hajjal éltek, nehéz lehet megválni a méretes tincsektől, ugyanakkor hozzáértők egybehangzó véleménye szerint 40 felett érdemes lehet elgondolkodni a váltáson. A rugalmasságát vesztő, fakó haj nem is túl esztétikus hosszú kiadásban, ráadásul maga a fazon is előnytelen egy már kicsit barázdáltabb archoz. Ha mindenképpen ragaszkodunk a hosszú hajhoz, válasszunk egy közepes és egyenletes hosszt. 

Az elől rövidebb, Mátyás királyt idéző vágás kicsit sem előnyös, csakúgy mint a fenék alá érő catlady fazon sem. 

Lapos, mint az Alföld

Hajunk negyven körül már jelentősen veszíthet volumenéből, ritkásabbá válhat, amit a különböző lapos, pláne a vasalóval egyenesített fazonok csak még jobban kiemelnek. Utóbbiak ráadásul az arc apró tökéletlenségeire is felhívják a figyelmet: míg a dúsan bongyorodó frizura mellett kevésbé tűnik szembe a szarkaláb, egy tükörsima haj mindennél jobban rá tudja irányítani a figyelmet az ehhez hasonló apróságokra. Szakértők ezért azt javasolják, ne vasaljunk (amúgy is rengeteget ártunk vele a hajunknak), ellenkezőleg: kérjük meg fodrászunkat, hogy fifikás vágással segítsen kicsit dúsabb hatást elérni.

Kékesfekete, tulipiros és hirtelenszőke

40 éves kor felett érdemes óvatosnak lenni, amikor hajfestésre kerül a sor, főleg azokkal a színekkel kell csínján bánni, amik nagyon messze esnek a természetes árnyalatunktól. Ezek ugyanis (annak ellenére, vagy épp azért, mert nagyon fiatalosnak tűnnek) kifejezetten öregítik a viselőjüket. Ha szeretnénk elfedni az ősz hajszálakat, próbáljunk meg az eredeti hajszínünkhöz leginkább hasonló árnyalatot keresni. (Egyébként nem is „létszükséglet” már a festés, még Hollywoodban is egyre többen merik felvállalni ősz tincseiket, talán divatba is jönnek a deres frizurák.)

Nahát, Erzsike, te semmit sem változtál!

Ha elmúltál 40 vagy 50, és legalább tíz éve nem váltottál fazont, nagyon valószínű, hogy nem divatos, és könnyen lehet, hogy nem is előnyös aktuális frizurád. Bevált dolgon persze nem mindig érdemes változtatni, de akkor is javasoljuk, hogy időről-időre nézz szét a fazonok között. A fodrászszakma is folyamatosan fejlődik: az új technikáknak és eszközöknek hála lehet, hogy sokkal modernebb frizurát is kérhetsz a fodrászodtól. Kérdezz rá, lehet, hogy ő is örül ha kicsit kreatívabb lehet. 

Na, ez itt például egy klassz, dinamikus és modern vágás, ráadásul úgy látszik, gyerekjáték elkészíteni. (Fotó: Getty Images)

Szántóföld-look

A legtöbben ragaszkodunk ahhoz, hogy hol húzódjon a választékunk, ráadásul mivel évek, évtizedek alatt hozzászoktunk a választék helyéhez, minden más megoldás idegennek és előnytelennek tűnik. A középen elválasztással önmagában nincs baj, ha azonban nagyon merev, nyílegyenes választékot húzol, túl szigorú benyomást kelthetsz, és idősebbnek tűnhetsz a valódi korodnál. Lazíts rajta kicsit, hogy kicsit keresetlenebb legyen az összhatás!

Tupírka

Igazad van, nemrég épp mi mondtuk, hogy kell a hajnak a volumen, de nem arra gondoltunk, hogy tupírozással emeld meg a tincseidet. Nemcsak azért, mert ez az eljárás roncsolja a hajat, de azért is, mert nem nagyon van olyan nő (legyen bármilyen idős), akinek jól áll a szénaboglya hatás. Idősebb korban meg egészen kontraproduktív a tupírozás: az eljárástól amúgy is fáradó hajunk szárazabbnak, töredezettebnek tűnik majd. Inkább hullámosítsunk, ha már, vagy bízzuk magunkat teljes egészében fodrászunk dúsító praktikáira.  

Színes csatok és bohókás scrunchie-k

Tele vannak a boltok vidám kiegészítőkkel, színes csatokkal, hajrumikkal, hajráfokkal. Ezek jól néznek ki, de inkább maradjanak a polcokon; a kislányos kiegészítőktől nem fiatalabbnak tűnünk: a kontraszt inkább kiemeli, sőt többnek mutatja korunkat. Válassz inkább decens lófarkat vagy kontyot a hajad színéhez illő rögzítéssel.

’84-es kiadás

Tény, hogy a fiataloskodás kínos, viszont az is, hogy a szándékos öregítésre semmi szükség nincsen. Biztos ismered azt a frizurát, ami 65 felett szinte automatikusan jelenik meg a nők fején, valós koruknál legalább tíz évvel idősebbnek mutatva őket. Alul rövid, a fejtetőn kissé megemelt és nagyon korszerűtlen. A rövid haj jó választás lehet az érettebb nőknek, de érdemes modernebb fazont keresni.  

Hátra rántott homlok

A kíméletlenül „hátranyalt” és leszorított frizura senkinek nem áll jó, még ha Beyoncé vagy Ariana Grande még ezzel is gyönyörű tud lenni. Kényelmetlen, természetellenes és mivel minden egyes szálat kivesz az arcból, minden apró hiányosságra ráirányítja a figyelmet. Inkább ne!

Kívül-belül fiatalok

Az idő ellen nem kell és hosszú távon nem is lehet harcolni, és szerencsére a sztárvilágban szétnézve is azt látjuk, hogy azok a nők és férfiak keltik a legjobb benyomást, akik nem harcolnak kézzel-lábbal az idő múlása ellen, nem érzik úgy, hogy különféle szépészeti beavatkozásokkal kellene megállítaniuk az időt. De akármilyen önazonos is Helen Mirren vagy akár Judi Dench, vagy néz ki elképesztően jól Halle Berry vagy akár Sandra Bullock, hajukra vetve egy pillantást látjuk: egyik fenti hajbűnt sem követik el. Biztos, hogy életmódjuknak, sikereiknek és önazonosságuknak nagyobb része van benne, de lehet, hogy jól eltalált frizurájuknak is köze van fiatalos megjelenésükhöz.

Kiemelt kép: Getty Images