Egyszerre erős és nőies – ezért néz ki 56 évesen is varázslatosan Halle Berry

Elismert, Oscar-, Emmy-, és Golden Globe-díjas színésznő, aki producerként, majd rendezőként is sikerrel mutatkozott be. Kétgyerekes anya és lelkes állatbarát, aki rendszeresen áll fontos ügyek mellé. Úgy tűnik, Halle Berry körül rendben van minden.

Mondhatnánk, hogy ez meg is látszik a megjelenésén, hiszen a kiegyensúlyozottság tényleg az arcára van írva. Attól tartunk azonban, hogy lehengerlő külsejének más titka is van, mint a belső harmónia. Ez is fontos persze, de akik a kőkemény munkára tippeltek, jobb nyomon járnak; a napokban ötvenhatodik születésnapját ünneplő Berry ugyanis nem kíméli magát, ha edzésről vagy tudatos táplálkozásról van szó. Idén januárban ezt írta egy akkor posztolt arcképe alá: „félig nő. félig harcos. finom és erős.” Ezzel pedig helyben is vagyunk:

Berry megjelenésében épp ez a kettősség; erő és nőisesség elegye olyan vonzó,

és ez köszön vissza abban is, ahogy testét és lelkét egyaránt igyekszik karban tartani.

Nem adják ingyen

Köztudott, hogy Berry hosszú évek óta kiemelt figyelmet szentel életmódjának: egészséges étkezéssel és intenzív sporttal tartja karban bámulatos alakját, arcápolási rutinját pedig 16 éves kora óta nagyon szigorúan veszi. Mint mondja, teste és lelke karbantartása nemcsak magánemberként, de szakmailag is megkerülhetetlen kötelessége. „Amikor színészkedni kezdtem, az öregedés a lehető legfélelmetesebb kilátás volt számomra. Akkor úgy tűnt, 35-40 körül vége az életnek. Fiatal szerepek már nem jönnek, tehát várni kell, míg az ember beleöregszik az idős karakterekbe. Szerencsére ma már elindult a változás” –  mondja arra is utalva, hogy egyik legutóbbi filmje forgatása előtt sikerült kijárnia, hogy az eredetileg 25 körüli fehér nőre álmodott szerepet hatvan felé közelítő, ráadásul afroamerikai nőként ő maga játszhassa el. Elképesztő, nem igaz?

Lássuk, mit tesz azért, hogy az ilyen kihívások megugrásához meglegyen testi és lelki ereje is!

Elképesztően keményen edz, amikor egy szerep megköveteli

A fentebb már említett Megsebezve szerepéért (Berry egy ketrecharcost alakított ebben a filmben) öt különféle harcművészetbe kóstolt bele: a brazil jiu-jitsu, a judo, a thaibox, a taekwondo és a kickbox edzések mellett pedig szokásos (és már alapból kőkemény) tréningjein is a korábbinál magasabb súlyokkal kezdett dolgozni.

Olyan elszánt volt, hogy a forgatások alatt két bordáját törte az UFC bajnok Valentina Sevcsenkoval kesztyűzve. Bár a törött csontok nem számítanak ritkaságnak az MMA mérkőzéseken, viszonylag ritkán fordul elő, hogy akciójelenet forgatása közben A-listás sztár törje a csontját. Berry sérülése ellenére gond nélkül folytatta a forgatást. „Akkor vagyok a legjobb, amikor extrém kihívásokkal nézek szembe. Az, hogy ennyi idősen olyan határokat lép át a testem, amiket fiatalabb koromban sosem, emlékeztet arra, hogy az életkor tényleg csak egy szám. Sosem voltam ennél erősebb és egészségesebb”– fogalmazott. Mi tagadás, kívülről is így néz ki.

Sőt. Mindig keményen edz

A hétköznapokon (azaz amikor nem készül éppen valamilyen fizikai megterheléssel járó szerepre), Berry heti hat alkalommal edz, a legtöbbször Peter Lee Thomassal, aki hosszú évek óta edzőpartnere. Súlyzós és saját testsúlyos edzést kombinál (például nagy súlyokkal végez kitörést, súlyokkal guggol és végez pliometrikus gyakorlatokat, medicinlabdákkal ugrásokat) és az edzésnek mindig részét képezik a kettlebellel végzett felállások, illetve a lógva végzett felülések és hasprések is. Ezekkel a gyakorlatokkal teste összes izmát megdolgoztatja és különösen sokat tesz a törzsizmok erejének megtartásáért. Bár sok nő tart attól, hogy súlyokkal edzve férfiassá válik a teste, Berry esete (és egyébként például Jennifer Lopezé is – akinek az orvosa kifejezetten ajánlotta az edzést – pszichés problémáira) bizonyítja, hogy mi sem áll távolabb a valóságtól: a színésznő erős, ugyanakkor karcsú és nőies benyomást kelt. 

„Az életkor előrehaladtával szinte kötelező súlyzós edzéseket bevetni,

mert ilyenkor ezek a mozgásformák már az izom és csonttömeg megtartásában játszanak fontos szerepet” – vallja.

A testére figyelve és nem az ellen dolgozik

Nem kenyere a hosszú időre előre megírt edzéstervek követése, ezért jellemzően csak az adott napon dönti el, hogy milyen típusú edzést fog folytatni. Hiába következne épp hátedzés, ha valamiért fáj itt-ott, inkább nyújtó gyakorlatokat, pilatest vagy jógát választ. A lényeg, hogy a hét hat napján mozogjon valamit, lehetőleg olyat, ami nemcsak jót tesz, de jól is esik.

Kiegyensúlyozottan táplálkozik 

Mióta 19 éves korában cukorbetegséggel diagnosztizálták, Berry alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, hogy vércukorszintjét folyamatosan stabilan tudja tartani. Ébredés után kávéval, majd kollagénnel dúsított fehérjeturmixszal nyit. Ebédre rendszerint húst és zöldséget fogyaszt; kedvence a bárány kelbimbóval, babbal, spenóttal vagy céklával esetleg karfiolrizzsel. Vacsorára legtöbbször salátát eszik, jó adag természetes fehérjével kiegészítve. Bár a szénhidrátra kifejezetten ügyel, nem zár ki komplett ételcsoportokat, inkább a tápanyagok finomhangolását tartja szem előtt.

Meditál és nyitott a keleti orvoslásra

Berry nemcsak az étkezéssel vagy a sporttal őrzi egészségét, tudatosan tesz mentális épsége védelmében is.

A meditáció segítségével – ahogy ő fogalmaz, önazonos maradhat

és jobban tud figyelni saját igényeire, érzéseire is, a befelé figyeléshez ezért kertje egyik csendes szegletét szokta választani. Nemrégiben az akupunktúrát is felvette a rendszeresen alkalmazott egészségvédő eljárások sorába, ami abban segít neki, hogy a változókor kapcsán felborult hormonháztartását újra egyensúlyba hozza.

Nem fél segítséget kérni, ha elakad

Halle korábban őszintén beszélt arról, hogy szakember segítségét kérte, amikor elbizonytalanodott egy-egy (például gyereknevelési) kérdés kapcsán.

„Miután két külön apukától születtek gyerekeim, elég sok nehézség adódik, amivel nekik is és nekünk is meg kell birkóznunk. Van, hogy úgy érzem, szakértő segítségre van szükségem ahhoz, hogy meghozhassam a gyerekem számára legideálisabb döntést. Nagyon foglalkoztat, hogy mi a legjobb a gyerekeimnek, vagy hogy mit tehetünk mi, szülők érdekében, hogy kiteljesedjenek, emellett nagyon fontos számomra az önfejlesztés is. Bevallom, sokszor van bűntudatom, sokszor érzem úgy, hogy sokkal jobban is csinálhattam volna ezt az egészet. De azt is tudom, hogy ahhoz, hogy jobb anyukájuk legyek, dolgoznom kell magamon és nem szégyen segítséget kérnem ehhez.”

Jó, de mit tanulhatunk ebből mi?

Inspiráló, igaz? Még akkor is, ha hétköznapi nőként nem lenne igazságos hasonló eredményeket vagy ilyen makulátlan megjelenést elvárni magunktól, már csak azért sem, mert a legtöbbünknek lényegesen szerényebbek a lehetőségei. Berry színészként a testéből él, a heti sok óra edzés, az étkezésre való tudatos odafigyelés nála többről szól, mint hogy szeretne – nem csak életkorához képest – jól kinézni, ráadásul lehetősége van a legjobb szakértőkkel együttműködve fejlesztenie magát. Ezzel együtt üdítő látni az egyre szaporodó példát – mondjuk Paulina Porizkova, a szintén az ötvenes évei végét taposó és szintén természetesen gyönyörű modellét – hogy a szépség megőrzésére nemcsak különféle esztétikai beavatkozásokkal lehet törekedni és jó tudni, hogy ez a munkásabb, időigényesebb út, ha nem is teljes egészében, de földi halandóknak is járható.

Ha szeretnénk magunkból negyven vagy ötven felett is kihozni a maximumot, sokat tanulhatunk Berrytől. Például azt, hogy egy bizonyos kor után muszáj a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezni a sportra és az egészséges táplálkozásra. Nemcsak, mert alakunk lesz hálás érte, de egészségünket óvandó is. Elhihetjük neki, amit szakértők már jó ideje hangoztatnak: nőként sem kell megijednünk a súlyzóktól és a magasabb fehérjefogyasztástól, viszont nem érdemes magunkat túlzó (több órás) kardió edzésekkel szekírozni.  Berry példáján okulva növelhetjük a nem sportmozgással égetett kalóriák számát – ehhez elég néhány megállót sétálni, kirándulni, baráti beülés helyett közös sétát tervezni és szintén magunkévá tehetjük azt a gondolatot is, hogy ahhoz, hogy adni tudjunk, először magunkat kell egyenesbe hoznunk. És végül: itt az ideje, hogy elhiggyük, negyven vagy ötven után sem kell lehúzni a rolót, testünk, lelkünk és szellemünk ebben az életkorban is elképesztő teljesítményre lehet képes. Ha a heti hat edzés nem is mindenki számára elérhető cél, egy aktívabb és tudatosabb életmód már annál is inkább. 

Kiemelt kép: Getty Images