Ha könnyed regényekből, vagy épp filmekből próbálunk tájékozódni a pár- és szexuális kapcsolatok jellegzetességeiről, azt hihetjük, hogy nő és férfi közt csak az utóbbi javára létezhet korkülönbség. Fordított felállás csak akkor alakul ki, ha egy rámenős puma próbál elcsábítani tapasztalatlan srácot.

Általánosan elterjedt nézet, hogy egy ötvenes-hatvanas férfinak „jól áll” egy negyvenes, harmincas, akár fiatalabb partner, az idősebb nő-fiatalabb férfi verzió viszont még ma is szokatlan, és szinte tabuként kezeli a társadalom.

A nő az idősebb? Na ne már!

Különösen élesen jelentkezik a különbségtétel a film világában, és jól reprezentálja a közélet is. Míg a moziban a kezdetektől fogva rendszeresen látunk a férfi javára nagy korkülönbségű párost – elég csak például a James Bond-filmek idősödő, bár kétség kívül sármos amorózóinak hamvas partnereire gondolni, a fordított felállást sokáig csak sztereotip megközelítésben tálalták: öregedő nő kétségbeesetten és rámenősen próbál magának fiatalabb fiút vadászni. Hasonló a helyzet a közéletben is; míg Donald Trump és jelenlegi felesége, Melania majd 25 évnyi korkülönbségéről még a párral vagy a volt elnökkel kritikus szövegekben is alig esett szó, a Macron francia elnök és felesége közti csaknem ugyanekkora, de fordított differencia már világszerte közfelháborodást okozott. (Brigitte Macron stílusába azonban senki sem tud belekötni.)

A hétköznapokban meg? Fiatalabb férfiak és érettebb nők köszönik, jól elvannak a radar alatt: az olyan kapcsolat, ahol a nő idősebb, jóval gyakoribb, mint gondolnánk.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a nők 81 %-a nyitott arra, hogy nála akár 10 évvel fiatalabb férfival randizzon, a férfiak körében pedig 90% azoknak az aránya, akik örömmel mondanának igent egy ilyen felállásra. Még akkor is, ha az előítéletek és a társadalmi nyomás hatására, esetleg gúnyolódástól félve nem is mind vállalják fel a dolgot. A rejtőzködés fő oka a társadalmi tabu és az értetlenkedő kérdezősködés – a kéretlen kommentálók jellemzően valamilyen pikáns titkot sejtenek a „dolog” mögött. „Biztos a nő hajtott rá!”, vagy „Áhh, csak a  pénze kell neki!” – mondják. És bár – mint minden más felállásban –,  itt is előfordulhat egyenlőtlenség, vagy állhat a háttérben érdek, a valóság az esetek döntő többségében sokkal unalmasabb, mint azt a kívülállók képzelik.

Különböző kutatások és az érintettek beszámolói is azt erősítik meg, hogy jellemzően szó sincs hátsó szándékról, furcsa fétisről esetleg üzletszerűségről.

Férfiak és nők is megértésre, szeretetre vágynak, emellett pedig jó szexet, tartalmas közös időtöltést és támogatást akarnak, és mit ad isten: vannak köztük, akik mindezt egy náluk jóval idősebb vagy fiatalabb partnerben találják meg.

Ez alkalommal annak járunk utána, mik azok a vonások és tulajdonságok, amik egy fiatal férfi számára különösen vonzók lehetnek egy idősebb nőben – de nyugalom, hamarosan érkezik a második rész is, ahol a nők motivációinak nyomába eredünk!

Mit mondanak az érintettek?

A Today magazin néhány éve terjedelmes cikket közölt arról, mi mozgatja a fiatalabb férfiakat azokban a kapcsolatokban, ahol náluk idősebb partnerük van. A megkérdezettek végtelenül sokféle okot soroltak fel, de úgy tűnik, nincs itt semmi látnivaló: a legtöbben azt emelték ki, hogy egyszerűen vonzónak látták az idősebb nők magabiztosságát, kihívásnak élték meg, hogy egy érett nő figyelmét kellett felkelteniük, illetve hogy feldobta őket, hogy idősebb partnereik gondolatai – eltérően a kortársaikétól – nem a családtervezés és az esküvő körül forognak. Szintén sztereotípiákkal számolt le egy, a Psychology Todayen megjelent kutatás, aminek keretében ötvenöt (30 és 60 közötti) nővel beszélgettek arról, hogyan is keveredtek kapcsolatba fiatalabb férfival. Bár a közkeletű vélekedés szerint az ötvenes nők valódi ragadozók, ha fiatalabb férfiakról van szó (nem véletlenül hívják a dögös, idősebb nőket a nemzetközi szlengben pumáknak), a valóságban legtöbbször nem ők kezdeményeztetek, sőt kifejezetten passzív szerepet játszottak a párkapcsolat kialakításában. Jóval passzívabbat, mint amilyet például fiatalabb éveikben.

És mit mond a pszichológia?

A jelenség megértéséhez egyszerűen azt kell megfigyelni, mit várnak párkapcsolatuktól különféle életkorokban nők és férfiak. A várható élettartam gyors ütemű növekedése, illetve az, hogy a fiatalok egy része a korábbinál később kezdi önálló felnőtt életét, továbbá hogy a nőknek is egyre több karrierlehetőségük van, egyre tovább tudnak egészségesek és aktívak maradni, és egy válás után sem kell lehúzniuk a rolót, azt eredményezte, hogy bizonyos esetekben jelentősen eltér az, ahol egy adott életkorban a nők és a férfiak életükben tartanak. Ha például a huszonéves korosztály végét, a harmincas évek elejét nézzük: a nők egy része ebben az életkorban, vagy az elkövetkező néhány évben már családot tervezne, a hasonló korú férfiak  – megint csak egy része – nem itt tart még. Inkább önfeledt szórakozásra, izgalmas programokra, kalandra és új intellektuális élményekre vágyna, de legalábbis nem ugrana azonnal fejest a családi életbe. Vagy akár a házasságba, ahonnan a negyvenes- ötvenes nők egy része épp nemrégiben lépett ki, és egy ideig esze ágában sincs visszatérni.

Érdemes azt is megnézni, milyen kortól és nemtől független, univerzális elvárásaink vannak egy kapcsolattal szemben, és hogy ezeket az igényeket mennyiben tudja jobban vagy kevésbé kielégíteni az idősebb nő–fiatalabb férfi felállás.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a párkapcsolatunkban, nőként és férfiként is szükségünk van vonzalomra, érzelmi kötődésre, kölcsönös tiszteletre és elfogadásra, biztonságra, elegendő személyes térre és közös szórakozásra – még ha utóbbit egyesek vadvízi evezésként, mások világot megváltó beszélgetésként képzelik is el. Végignézve ezt a listát, máris körvonalazódhat, hogy az itt felsorolt kötelezőkből melyek azok az elemek, amiket magabiztosabban tud hozni egy idősebb partner: a fentebb már említett, fiatal férfiakat a kapcsolataikról megkérdező cikkben például sokan utaltak rá; szeretik, hogy idősebb partnerük mellett kevesebb féltékenységet, ám nagyobb személyes teret és függetlenséget tapasztalnak.

Nem kizárt az sem, hogy az idősebb nő–fiatalabb férfi felállásban egymást erősítik a különböző pozitív folyamatok. Egy az amerikai szexuálpszichológus, dr. Justin Lehmiller által végzett vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy a nőknek is csupa öröm lehet az ilyen kapcsolat, elégedettségük pedig azt eredményezi, hogy ők maguk is több energiát tesznek annak megóvásába. Lehmiller 200, heteroszexuális kapcsolatban élő nőt (köztük olyanokat, akik jelentősen idősebbek, illetve fiatalabbak voltak férfi partnerünél, és olyanokat is, akik nagyjából egykorúak voltak a párjukkal) kérdezett ki párkapcsolati elégedettségükről. Kiderült, hogy a fiatalabb férfival élők voltak a három csoport tagjai közül a legelégedettebbek, és ők voltak azok, akik emiatt erősebb elköteleződést éreztek partnerük felé, nagyobb energiát mozgósítottak a kapcsolat működtetése érdekében.

Mint a jó bor

Az idősebb nő–fiatalabb férfi kapcsolatok tágabb perspektívája már megvan: ez is csak egy a kölcsönös örömet adó kapcsolati formák közül, aminek élvezetéhez nem kell furcsának lenni: elég, ha eltérő életkorban vannak hasonló életszakaszban a partnerek. Ezzel együtt van néhány olyan, a párkapcsolatban kifejezetten előnyös tulajdonság, ami (nemtől függetlenül) inkább az idősebb korosztály sajátja, ezért tovább fokozhatja az érett nők vonzerejét is fiatalabb partnereik szemében. 

 • Intellektus és tájékozottság
  A legtöbben vágyunk az őszinte és mély, tartalmas beszélgetésekre, miközben nőkre és férfiakra is igaz, hogy életkoruk előrehaladtával, több élettapasztalatot gyűjtve egyre jobb partnerré válhatnak ebben. Azok a fiatal férfiak, akik szívesen beszélgetnek közéleti, politikai, kulturális vagy vallási témákról, gyakran keresik idősebb partnerek társaságát, akikkel gond nélkül meg tudják vitatni ezeket az őket foglalkoztató kérdéseket, miközben fiatalabb partnernőikkel  – természetesen a nagy számú kivétel ellenére – nem mindig  találnak közös témát. Sok fiatalabb férfi számol be arról, hogy idősebb partnernőjével való kapcsolata elsősorban intellektuálisan adott sokat neki. 
 • Céltudatosság
  Az idősebb, nagyobb élettapasztalattal rendelkező emberek többnyire tudják, mit várnak az élettől, milyen reális célokért érdemes küzdeniük, és jellemzően egy párkapcsolat kapcsán is világosabban látják, pontosan milyen tulajdonságokat keresnek. Ez átláthatóvá teszi a párkapcsolatok működést is. Míg a fiatalabb korunkban sokszor akkor is benne maradunk a párkapcsolatban, ha valami nem jó a számukra, idősebb korban – feltéve, hogy  megtehetjük, mert nem kötnek bennünket társadalmi konvenciók vagy kötelezettségek – , könnyebben váltunk, mert nem akarjuk saját és partnerük gyorsan fogyó idejét rabolni. Ez a felállás egy fiatal férfi számára is átlátható helyzetet teremt. 
 • Szexuális nyitottság
  Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a szex fiatalon jó igazán, vagy hogy a jó szex alapfeltétele a fiatal és ruganyos test. A valóság nem is állhatna messzebb ettől. A fiatal kor hamvassága valóban csábító, ugyanakkor életkorunk előrehaladtával párhuzamosan nő szexuális tapasztalatunk, ráadásul ahogy túljutunk a szexszel kapcsolatos, eleinte érzett szégyenérzeten, egyre magabiztosabbak és nyitottabbak is lehetünk. A fentebb már említett dr. Justin Lehmiller kutatásai alapján például a negyvenes korosztály szexuális fantáziái színesebbek és változatosabbak, mint a fiatalokéi. Egy a saját szexualitását még formáló fiatal férfi számára kifejezetten inspiráló lehet idősebb partnernője többlettapasztalata és szexuális nyitottsága. 
 • Élettapasztalat
  Az oly sokszor említett élettapasztalat nem csak a tartalmas beszélgetésekhez, vagy ahhoz szükséges, hogy az ember felnőttként kezelje a párkapcsolatát.

  Egy idősebb partner élettapasztalata alapján segítheti a fiatalabb másikat saját életvezetésében is,

  amikor más nézőpontokat és megközelítéseket mutat be, vagy saját tapasztalatain alapuló tanácsokkal látja el.

 • Érzelmi érettség
  Bár mindkét nem játssza, sem a nők, sem a férfiak nem szeretik a játszmákat. Életkorunk előrehaladtával szerencsére egyre kevésbé érezzük szükségét annak, hogy partnerünket különböző trükkökkel próbáljuk meg magunk mellett tartani, vagy hogy ne játsszunk teljesen nyílt lapokkal. A fiatalabb férfiak egy része számára az idősebb partnerek viselkedésében ez az egyik legvonzóbb. 
 • Nyugalom
  A fentiekkel egy tőről fakad, hogy az idősebb partnerek mellett a fiatalabb férfiak nyugalmasabb időtöltésre számítanak, mert viselkedésüket életkorukból adódóan kiszámíthatóbbnak tartják. Bár egy ideig izgalmas lehet, ha partnerünk mindig más arcát mutatja, hosszú távon inkább arra vágyunk, hogy ne kellejen találgatni azzal kapcsolatban, ma éppen milyen hangulatban lesz a másik.
 • Magabiztosság
  Egy érett felnőtt jobban tisztában van saját értékeivel, mint fiatalabb társa, ezért kevésbé van szüksége folyamatos megerősítésre vagy figyelemre, a férfiak számára  pedig könnyebbség, ha partnerük „nem szorul rá” folyamatos visszajelzésükre, és elegendő teret hagy saját időtöltéseikre, barátaikra.

  Az idősebb korban jellemző magabiztosság azzal is jár, hogy a nők több érzelmi támogatást tudnak adni a férfiaknak,

  akik az ilyen kapcsolatokban könnyebben fel tudják vállani sérülékenységüket is.

 • Pénzügyi függetlenség
  Az anyagi függetlenség szintén nagyon vonzó tud lenni. Egy idősebb ember sok esetben már stabil egzisztenciával rendelkezik, vagyis nincs rászorulva arra, hogy partnere anyagilag támogassa. Ez még akkor is felelősséget vesz le az érintett férfi válláról, ha egyébként nem okozna nehézséget számára több terhet vállani. 
 • Sikerek
  Mindannyian olyan párkapcsolatra vágyunk, ahol tisztelnek bennünket, és ahol mi magunk is tisztelni tudjuk a párunkat. Az idősebb nőkkel járó férfiak sokszor beszámolnak arról, hogy milyen nagyszerű érzés tisztelni idősebb – esetleg sikeres karriert építő – párjukat.

Tartalmas lista, csupa olyan dologgal, amit mindannyian örömmel fedeznénk fel a párunkban, nem igaz?
Az elmúlt években szerencsére elkezdtünk nyitni a hagyományostól eltérő párkapcsolati formák irányába, egyre többször vagyunk hajlandók elfogadni, attól, hogy nekünk így jó, másnak még eshet jól egészen másképp is étel, ital, szerelem és párkapcsolat is. Az idősebb nő és fiatal férfi alkotta páros a való életben egyáltalán nem kuriózum – ideje lenne a közbeszédben is napirendre térni felette, ha pedig úgy adódik, akár élvezni is. 

Kiemelt kép: Getty Images