Szexuális felvilágosultság ide vagy oda, kevés dolog botránkoztatja meg modern korunk emberét jobban, mint egy idősebb nő és egy fiatal férfi szerelme. Holott a kapcsolatoknak ez a sokáig tabunak számító formája is ugyanolyan alapokon nyugszik, ugyanazok az érzések működtetik, mint azokat a viszonyokat, amiket legitimnek tekint a többségi társadalom.

Forradalmat élünk a szexualitásban: applikációk segítségével ismerkedünk, gyakran előbb találkozunk leendő randevú partnerünk intim testrészeivel az okostelefonunk képernyőjén, minthogy leültünk volna az első kávéra vele.

Arról nem is beszélve, hogy az internettől kezdve a tévén át a magazinokig, minden át van itatva a szexualitással. Ebben a nagy szabadságban – vagy inkább szabadosságban – teljesen legitimnek tekintjük, ha egy idősebb férfi nála jóval fiatalabb nővel kezd, ha viszont egy érettebb nő fiatal párt választ magának, az megbotránkoztat, elborzaszt minket. A nő oldaláról aberrációt kiáltunk, a férfit pedig anyakomplexussal bélyegezzük meg – éppen, ahogy a 39 éves francia elnök, Emmanuel Macron és 64 éves felesége, Brigitte Macron esetében.

A Google több mint 20 millió angol találatot listáz, ha idősebb nő és fiatal férfi kapcsolatára akarunk rákeresni, a „jelenség” tehát nagyon is hevesen érdekel minket.

Miért vagyunk mégis elutasítóak? A témát körbejárva a célunk, hogy mindenki számára egyértelművé váljon, az ilyen kapcsolatokhoz ugyanolyan komplex és sokunk által tapasztalt érzések vezethetnek.

Nézd meg az anyját…aztán vedd el!

A többség fejében szinte elképzelhetetlen indok a szerelem, amikor azokat az okokat kutatják, amelyek egy ilyen párt összesodornak. Holott egy fiatal férfit is lenyűgözhet egy idősebb nő bölcsessége, élettapasztalata, amiért felnézhet rá.

„Annyi mindent lehet tanulni egy idősebb nőtől! Hihetetlen élettapasztalatuk van, kaland velük az élet”

olvasható a 31 éves Vincent vallomása Felicia Brings Idősebb nő, fiatalabb férfi: új opciók a szerelemre és a románcra című könyvében, amihez a szerző több mint 200 férfit kérdezett meg arról, hogy mit találnak vonzónak az idősebb nőkben. A fenti állítással a 24 éves Dan is egyetértett, aki szerint az idősebb nők nagyon világosan tudják, mit akarnak az élettől, ez pedig sokkal könnyebbé teszi velük az életet. „Elég csak azokra a barátaimra néznem, akiknek velük egyidős vagy náluk fiatalabb barátnőjük van – hihetetlen, hogy a lányok éretlensége miatt milyen nevetséges játszmák és problémák merülnek fel a kapcsolatukban” – tette hozzá. Ehhez még nagyban hozzájárul az a fajta szexuális felszabadultság is, amit egy idősebb nő mellett meg tudnak tapasztalni.

Persze azt sem lehet vitatni, hogy sok esetben a férfi anyakomplexusa, édesanyjával való bonyolult érzelmi viszonya is közrejátszhat abban, hogy időseb párt válasszon, illetve az anyagi biztonság sem elhanyagolható tényező.

Egy nőt viszont egészen más okok sarkallhatnak arra, hogy egy fiatalabb férfival lépjen kapcsolatba. Egy sikertelen házasság után, amiben elhanyagolták, jó döntésnek tűnik egy olyan partner, aki még tele van lelkesedéssel, frissességgel, és aki mellett újra nőnek érezheti magát. Nem beszélve arról az önbizalompumpáról, amit egy ilyen viszony nyújt. De ne felejtsük el azt sem, hogy a fiatalabb férfiak kevesebb olyan frusztrációval, lelki teherrel rendelkeznek, amivel egy nőnek a kapcsolatban meg kell küzdenie. „Jóval kisebb csomaggal érkeznek” – foglalta össze a 42 éves Amber a New York Postnak.

Ugyanakkor a női szerepek átalakulása is komoly befolyással lehet a döntésükben: egy karrierjében sikeres nő számára vonzó lehet, ha egy fiatalabb férfi nagy hajlandóságot mutat arra, hogy felszívja azt a tudást, amit ő nyújtani tud. Így a magánéletében is komoly elismerést kap minden alkalommal, arról nem is beszélve, hogy a fiatalabb férfiak természetesnek tartják a női egyenjogúságot, illetve a megváltozott szerepeket, ami sok előnnyel jár egy kapcsolatban. „A dolgozó nőket így nagyobb eséllyel kezelik egyenlőként” – nyilatkozta Susan Winter, az Idősebb nő, fiatalabb férfi: új opciók a szerelemre és a románcra című könyv társszerzője.

A társadalom még mindig nincs felkészülve ezekre a párokra

„Azok a házasságok, amelyekben a férj jóval fiatalabb, a többségi társadalom szemében alapvető normákat sértenek, ezért erősen elítélik őket. Kívülállónak tekintenek rájuk, kevésbé részesülnek ez által szociális szintű támogatásban”

mutat rá egy néhány évvel ezelőtti kutatás eredményeire Sven Drefahl, a német Max Planck Demográfiai Intézet munkatársa. Hozzáteszi, ez nemcsak az ilyen felállású párok kapcsolatát, hanem az életüket is rengeteg stresszel terhelheti: boldogtalanná teheti a mindennapjaikat, az egészségükre is negatívan hat, sőt, a nőknél 20 százalékkal növeli a halandóságot. Ők tudnak ugyanis a legkevésbé megbirkózni a megbélyegzéssel, illetve az öregedéssel járó bizonytalanság is nyomasztja őket. Az elfogadás tehát nagyban megkönnyítené a párok életét, ám a mostani helyzetet elnézve, ehhez még időre van szükség.

A buktatókon túl: boldogan éltek, míg meg nem haltak

Minden kapcsolatban fontos tisztázni a vágyakat, a távlati célokat. Egy ilyen felállásban azonban még lényegesebb megbeszélni például a családalapítás, a gyerekvállalás kérdését. Ezzel az egyik legnagyobb buktatót lehet kiküszöbölni. A nagy korkülönbség miatt a nő esetleges lebetegedése, ápolása vagy a férfihoz képest korai halála is egy olyan tényező, amivel nem árt számolni. Emellett nem árt felkészülni arra a lelki teherre sem, ami az emberek rosszallása miatt nehezedik a párokra, és ami hihetetlenül megviselhet egy ilyen kapcsolatot. Ezzel együtt és ennek ellenére természetesen számtalan pozitív példa létezik, amikből erőt lehet meríteni.

Emmanuel és Brigitte Macron

Hatalmas sajtóérdeklődés övezi a francia elnök és felesége kapcsolatát, ami még az iskolában, az után kezdődött, hogy a színjátszó csoportot vezető tanárnő találkozott a 15 éves diákkal. A férfi szülei természetesen tiltották őket egymástól, ám a szerelmüknek az sem tudott véget vetni, hogy Macront elküldték Párizsba tanulni. Brigitte és Emmanuel azután lettek egy pár, hogy a férfi betöltötte a 17-et, de a nő kérésére csak azt követően keltek egybe, miután a 24 évvel fiatalabb szerelme szülei elhunytak.

Eva Mendes és Ryan Gosling

Mindenki felkapta a fejét rá, amikor kiderült, hogy a gyönyörű Eva Mendes és a nála 7 évvel fiatalabb Ryan Gosling 2011-ben titokban összeházasodtak. A színészek egy forgatáson ismerkedtek meg egymással, és azóta is dúl köztük a szerelem. Nem csoda, hogy Ryan Gosling a Golden Globe-díjátadón külön feleségének köszönte meg a támogatást.

Hugh Jackman és Deborra Lee Furness

„Eldöntöttem, hogy addig nem fogom megkérni a kezét, amíg félévesek nem leszünk. Aztán a negyedik hónap után rájöttem, hogy ez a legnevetségesebb szabály, amit magam elé állíthattam” – mondta korábban Hugh Jackman, aki egy forgatáson ismerte meg a tőle 12 évvel idősebb Deborrát. Több mint 20 éve házasok.

Tina Turner és Erwin Bach

70 ezer vörös és sárga rózsa díszelgett a rock nagyasszonya és a nála 16 évvel fiatalabb szerelmének esküvőjén. Erwin Bach 25 évig volt Tina élettársa, mire 2013-ban hivatalosan is kimondták az igent. Az énekesnő – aki korábban egy erőszakos házasságban élt – ezt követően azt nyilatkozta, ez az a fajta boldogság, amiről az emberek áradozni szoktak.

Edith Piaf és Théo Sarapo

A különleges hangú énekesnő 46 éves volt, amikor hozzáment 26 éves szerelméhez. A kapcsolat a sírig tartott, Piaf egy évre a menyegzőt követően elhunyt. Szerelmüket a közvélemény vegyesen fogadta, ám a pár a saját kis zárt világában élt, nem hagyták beszűrődni a kritikus hangokat.

A kritikus külvilág érzékenyítése tehát fontos ahhoz, hogy ezek a párok boldogok lehessenek. Hiszen minden előítéleten felülemelkedve ugyanaz a céljuk, mint bárki másnak: élni, szeretni és szeretve lenni.

Szöveg: Filákovity Radojka

Fotó: Pinterest