hajhullás

Ezekkel a praktikákkal tehetsz az intenzív téli hajhullás ellen

A jelenség egyébként a haj növekedési ciklusával van összefüggésben.

A kádból visszaköszönő tincsek évszaktól függetlenül frusztrálttá tehetnek, de a téli hónapok különösen próbára teszik hajkoronánk egészségét. Ráadásul akkor is lépten-nyomon hulló szálakkal találkozhatunk, ha egyébként betartjuk az olyan legalapvetőbb óvintézkedéseket, mint hogy kizárólag sapkában tartózkodunk odakint, vagy hogy azonnal megszárítjuk a hajunkat mosás után.

De akkor vajon hol rontjuk el, és ami a legfontosabb, ha már beütött a baj, hogyan vehetjük fel a harcot az intenzív téli hajhullás ellen?

Mi áll a téli hajhullás mögött?

Mintha nem okozna elég kihívást a hideg, a cserepes ajkak, a száraz bőr és a szezonális rosszkedv, a zord évszak még a hajunkat sem kíméli. Úgy tűnik, lehetünk bármilyen körültekintőek, a természettel nem tudunk versenyezni, ám két bőrgyógyász szakértő szerint ez nem is annyira meglepő. Mint azt Dr. Tiffany Libby és Dr. Iris Rubin mondja, a szezonális hajhullás rengeteg embert érint, ám konkrét tudományos kutatás nemigen készült a témában, mellyel alá tudnák támasztani a jelenséget. Mindenesetre vélemények és megfigyelések alapján egy valóban létező, többeket is érintő problémáról van szó, mely a haj növekedési ciklusával van összefüggésben. 

Akárcsak az évszakok változása, hajunk növekedése is négy szakaszra bontható, méghozzá anagén, katagén, telogén és exogén fázisokra, melyek egymás után jelentik a növekedési, az átmeneti, a pihenő és a kihullási fázist. Az utóbbit leszámítva minden egyes szakaszban biztonságosan rögzülnek fejbőrünkhöz a szálak, de a természetes folyamaton túl az időjárásváltozás is kihat a hajnövekedés milyenségére. A szakértők úgy vélik, a nyári melegben a szervezet – hogy megvédje a fejbőrt a káros UV-sugaraktól – igyekszik dúsan tartani frizuránkat, ezek a megtartott hajszálak pedig, a normál növekedési ciklus részeként, épp a téli hónapokra veszítenek erősségükből. A téli ritkább hajmosás szintén közre játszhat. Mivel kevésbé kívánjuk a felfrissülést, csökken a hajmosások gyakorisága, ami szintén okozhat intenzívebb hajhullást.

hajhullás

Fotó: Canva

Így kezeljük hatékonyan a téli hajhullást!

Ne használjunk túlságosan forró vizet

Mi is jól tudjuk, hogy kevés jobb dolog van a téli hidegben egy kiadós fürdőnél, de a túlságosan forró vízzel együtt a természetes olajok is távoznak fejbőrünkről. Ha nem akarunk lemondani a melengető élményről, inkább mossuk külön a hajunkat, vagy csökkentsük a vízsugár hőmérsékletét közvetlenül azelőtt, hogy a hajunkra irányítanánk. 

Balzsam és szérum száraz hajra 

A tél nem csupán a hideg miatt lehet hajunk ellensége, de a fűtésszezon száraz levegője sem tesz jót egészségének. Ilyenkor még több nedvesség távozik a fejbőrből és a hajból, így a szálak hajlamosabbak lesznek a töredezésre, melyet jobb inkább még időben megelőzni. Például hidratáló balzsammal és szérummal, melyek táplálják és erősítik a hajat, emellett megvédik az elvékonyodástól, töredezéstől. 

Kerüljük a forró hajformázókat!

Bár csábító a hidegben maximumra kapcsolni a hajszárítót, ha lehet, inkább a legalacsonyabb fokozattal szárítsuk a nedves hajat – de ugyanez igaz a hajsütővas és a hajvasaló használatára is. Ezzel az óvintézkedéssel csökkenthetjük a töredezés kockázatát, ha pedig mégsem szeretnénk az ünnepi időszakban lemondani a loknikról, minden alkalommal készítsük elő a hajunkat megfelelő hidratáló és hővédő spray-vel.

Vizes hajat sose fésüljünk!

Fodrászunktól is hallhattuk már ezt a tanácsot, nem véletlenül. A nedves haj kifésülése rendkívül káros a vizesen egyébként is törékenyebb hajszálak számára. Mivel így hajlamosabbak lesznek a töredezésre, próbáljunk meg inkább a zuhany alatt fésülködni, amíg a balzsam a hajunkon van, így megelőzzük a csomósodást, melyet valljuk be, szárítás után a legnehezebb megszüntetni. 

Hajmosás után csak sapkában!

Gyermekkorunk egyik legfőbb intelme végre értelmet nyert, legalábbis felnőttként már belátjuk, vizes hajjal a szabadban tartózkodni télen – igen, még egy pihentető dézsafürdőben is – komoly traumát jelent a hajnak. Fagypont alatti hőmérsékleten ráadásul megfagyhat a víz a hajunkon, ezek után pedig garantált a végek töredezése. Tehát ha egy mód van rá, hajmosást követően kizárólag sapkában menjünk a hideg levegőre – sőt, közvetlenül hajszárítás után sem tanácsos hideghatásnak kitenni a fejbőrünket –, és mindig ügyeljünk rá, hogy legyen elég idő az alapos szárításra is. 

A téli hajápolás mint látható, extra odafigyelést igényel. A legtöbben ilyenkor döntenek úgy, ideje rövidebb frizurára váltani. Ebben a cikkben olyan fazonokat gyűjtöttünk össze, melyek vékonyszálú hajjal is dús hatást keltenek. 

Kiemelt kép: Canva