rövid hosszú haj teszt

Innen tudhatod, hogy a rövid vagy a hosszú haj áll-e jobban

Nem tudod, hogy levágasd-e a hajad vagy sem? Segítünk a döntésben!

Az új frizura kipróbálása mindig izgalmas, de a rövid hajra váltás előtt sokan aggódnak, hogy vajon jól fog-e állni nekik, mi van, ha mégsem illik hozzájuk? Szerencsére van egy egyszerű teszt, amely segíthet eldönteni, hogy milyen hosszú haj passzol az arcformádhoz, és mindössze néhány másodpercig tart.

John Frieda, a híres fodrász és termékfejlesztő és csapata kidolgozta az úgynevezett 2,25 hüvelykes (ami pontosan 5.715 centiméter) szabályt, amelynek segítségével könnyedén meghatározhatjuk, milyen hajhossz lenne a legmegfelelőbb az arcunkhoz, mindössze egy ceruzára és egy vonalzóra lesz szükségünk hozzá.

Hogyan csináld?

  1. Helyezz egy ceruzát az állad alá vízszintesen, vállvonallal párhuzamosan.
  2. Tarts egy vonalzót füled alá függőlegesen.
  3. Jelöld meg, hol metszi egymást a ceruza és a vonalzó.
hosszú vagy rövid haj

Az ábrán látható módon végezd el a mérést (Fotó: John Frieda)

A 2,25 szabály szerint, ha a mért távolság kevesebb, mint 2,25 hüvelyk, akkor az arcodhoz a rövid frizura illik, például az örökké divatos bob. Ha a mért távolság viszont nagyobb 2,25 hüvelyknél, akkor hosszabb haj lesz előnyös az arcformádhoz.

Ez az egyszerű szabály azzal magyarázható, hogy

az állkapocs szögének meghatározó szerepe van abban, hogy valaki rövid vagy hosszú hajjal mutat jobban.

Tehát miután elvégezted ezt a gyors tesztet, könnyedén meghatározhatod, milyen frizura állna jól az arcformádhoz. Merj bátran kísérletezni, és látogass el a fodrászhoz a kiválasztott stílus kipróbálásához!

Ezek a legjobb frizurák arcformák szerint

Az arcforma és a frizura kiválasztása közötti kapcsolat fontos szerepet játszik abban, hogy valaki milyen jól mutat egy adott hajvágással. Íme néhány példa a leggyakoribb arcformákhoz és a hozzájuk illő frizurákhoz, amelyeket hírességek is viselnek:

Ovális arcforma

Charlize Theronnak minden jól áll – te is kísérletezz kedvedre! (Fotó: SGranitz/WireImage)

Az ovális arcok általában szimmetrikusak és bármilyen frizurát elbírnak, így valóban csak a képzeleted (és a hajad állaga) szab határt annak, hogy milyen fazont választasz. A vékony szálú hajhoz ugyanis másféle vágás dukál – kattints ide a tippekért! 

Sztárpéldák: Beyoncé, Julia Roberts, Charlize Theron

Kerek arcforma

selena gomez haj

Selena Gomez számára kifejezetten előnyös a hosszú haj (Fotó: Emma McIntyre/FilmMagic)

Általánosságban elmondható, hogy az arc közepéig érő frizurák nem túl előnyösek, mivel azok tovább szélesítik optikailag a járomcsontot. Sokkal előnyösebb a hosszabb haj és réteges frizurák, amelyek segíthetnek megnyújtani az arcot.

Sztárpéldák: Selena Gomez, Mila Kunis, Kirsten Dunst

Szív alakú arcforma

reese whiterspoon haj

A rétegek egy kis játékosságot csempésznek Reese Witherspoon frizurájába (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic)

A közepes hosszúságú frufru és a réteges hajvágás általában jól illik ehhez az arcformához. A göndörödő fürtök vagy a hullámos haj is szép választás lehet.

Sztárpéldák: Reese Witherspoon, Halle Berry, Scarlett Johansson

Szögletes arcforma

Keira Knightley haj

Keira Knightley vonásait lágyítják a hullámok(Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

A vállig érő vagy annál is hosszabb haj segíthet lágyítani az arcvonásokat. Kerüld a túl rövid vagy túl egyenes frizurákat, mert azok hangsúlyozhatják a szögletességet.

Sztárpéldák: Angelina Jolie, Keira Knightley, Sandra Bullock

Hosszúkás arcforma

Sarah Jessica Parker haj

Sarah Jessica Parker számára kifejezetten előnyös a hullámos hajzuhatag (Fotó: Scott Barbour/Getty Images)

A frufru hozzáadhat szélességet az arcodhoz, a réteges vagy hullámos haj pedig segíthet megtörni a hosszú vonalakat, azonban kerüld a túl lapos vagy túl hosszú frizurákat.

Sztárpéldák: Sarah Jessica Parker, Liv Tyler, Meryl Streep

Fontos azonban, hogy nemcsak ezek, hanem az egyéni stílus és preferenciák is szerepet játszanak a fazon kiválasztásban. A legfontosabb az, hogy olyan frizurád legyen, amelyben magabiztosan érzed magad!

Persze, nemcsak az arcformánkhoz választhatunk frizurát, hanem az életkorunkhoz is. Kattints ide, hogyan lehet 50 felett is fiatalos a megjelenésed a hajadnak köszönhetően!

Kiemelt kép: Getty Images / Canva