Az idő múlásával hajunk fokozatosan átalakul, s a tünetek olykor aggasztóak lehetnek. Pedig sok mindent tehetünk azért, hogy ezeket helyreállítva visszaadjuk tincseink egészséges ragyogását.

Ahogy múlnak az évek, elérkezünk a pontra, hogy azt tapasztaljuk, hajunk intenzívebben hullik, lassabban növekszik, szálkásabb, szöszösebb és szárazabb, tartása alig van. A hajszálak pigmenttartalma is csökken, és az ősz szálak textúrája egészen más, mint a többié. Ráadásul a kor előrehaladtával járó természetes folyamat mellett a perimenopauza, vagy később a menopauza időszakába lépés – ami jellemzően negyvenöt és ötvenöt éves kor körül következik be – is jelentősen átalakítja hajkoronánk minőségét. A jó hír viszont az, hogy van megoldás, enyhíthetünk a folyamaton és a vele járó tüneteken. Nézzük csak sorjában!

Ha hullik

A hajhullásnak különböző okai lehetnek, a stressztől a hormonális változásig sok minden előfordulhat.

A feszültebb, megterhelőbb időszakokban a hajhagymák felfüggesztik növekedési fázisukat, átlépnek a nyugalmi fázisba, és kihullanak. Az ilyen típusú hajhullás általában három hónap alatt rendeződik, de bizonyos haj- és fejbőrápoló szerekkel sokat segíthetünk ezen. Persze a stresszoldásra is érdemes hangsúlyt fektetnünk!

A háttérben az emésztés alulműködése is állhat, melynek következtében csökken a vitaminok felszívódása, és a haj egészségéhez elengedhetetlen tápanyagokat, mint az A-, B- és E-vitamin, vagy a fontos ásványi anyagokat, mint például a vas, nem kapja meg a szervezet. Ebben az esetben fontos, hogy ezeket étrendkiegészítő, kifejezetten a haj egészségét megcélzó vitaminokkal pótoljuk, illetve olyan hajápolókat használjunk, amelyek ezeket tartalmazzák.

A hormonális változás nagyon gyakran áll a hajhullás hátterében, mivel hormonjaink hatással vannak a haj növekedési ciklusára. A menopauza időszakában az ösztrogénszint csökkenése felgyorsíthatja az évek múlásával végbemenő természetes öregedési folyamatokat, ugyanis épp az ösztrogén az, ami lehetővé teszi, hogy a hajszálak növekedési fázisa tovább tartson. A haj tehát lassabban nő és ritkábban is, szélsőségesebb esetekben akár látványosan meg is ritkul a fejtetőn vagy a halánték körül. Ilyenkor érdemes szakorvossal konzultálni, valamint az étrendünkkel, vitaminokkal, természetes hormonpótlással, és nem utolsó sorban hajhullás elleni hajápolókkal is ellensúlyozhatjuk a folyamatot.

Ha száraz, töredezett

A haj szárazságát gyakran nemcsak a hajszerkezet változása okozza, hanem a vitaminhiány is lehet ludas. A B5-vitamin és a biotin, más néven H-vitamin képes javítani a haj sérüléseit, megszüntetni a töredezettséget, nem mellesleg a hajhullásnál is hasznát vesszük.

A hormonális változások is befolyásolhatják a faggyútermelést, aminek következménye a fejbőr fokozott szárazsága és a haj törékenysége.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .