Az idő múlásával hajunk fokozatosan átalakul, s a tünetek olykor aggasztóak lehetnek. Pedig sok mindent tehetünk azért, hogy ezeket helyreállítva visszaadjuk tincseink egészséges ragyogását.

Ahogy múlnak az évek, elérkezünk a pontra, hogy azt tapasztaljuk, hajunk intenzívebben hullik, lassabban növekszik, szálkásabb, szöszösebb és szárazabb, tartása alig van. A hajszálak pigmenttartalma is csökken, és az ősz szálak textúrája egészen más, mint a többié. Ráadásul a kor előrehaladtával járó természetes folyamat mellett a perimenopauza, vagy később a menopauza időszakába lépés – ami jellemzően negyvenöt és ötvenöt éves kor körül következik be – is jelentősen átalakítja hajkoronánk minőségét. A jó hír viszont az, hogy van megoldás, enyhíthetünk a folyamaton és a vele járó tüneteken. Nézzük csak sorjában!

Ha hullik

A hajhullásnak különböző okai lehetnek, a stressztől a hormonális változásig sok minden előfordulhat.

A feszültebb, megterhelőbb időszakokban a hajhagymák felfüggesztik növekedési fázisukat, átlépnek a nyugalmi fázisba, és kihullanak. Az ilyen típusú hajhullás általában három hónap alatt rendeződik, de bizonyos haj- és fejbőrápoló szerekkel sokat segíthetünk ezen. Persze a stresszoldásra is érdemes hangsúlyt fektetnünk!

A háttérben az emésztés alulműködése is állhat, melynek következtében csökken a vitaminok felszívódása, és a haj egészségéhez elengedhetetlen tápanyagokat, mint az A-, B- és E-vitamin, vagy a fontos ásványi anyagokat, mint például a vas, nem kapja meg a szervezet. Ebben az esetben fontos, hogy ezeket étrendkiegészítő, kifejezetten a haj egészségét megcélzó vitaminokkal pótoljuk, illetve olyan hajápolókat használjunk, amelyek ezeket tartalmazzák.

A hormonális változás nagyon gyakran áll a hajhullás hátterében, mivel hormonjaink hatással vannak a haj növekedési ciklusára. A menopauza időszakában az ösztrogénszint csökkenése felgyorsíthatja az évek múlásával végbemenő természetes öregedési folyamatokat, ugyanis épp az ösztrogén az, ami lehetővé teszi, hogy a hajszálak növekedési fázisa tovább tartson. A haj tehát lassabban nő és ritkábban is, szélsőségesebb esetekben akár látványosan meg is ritkul a fejtetőn vagy a halánték körül. Ilyenkor érdemes szakorvossal konzultálni, valamint az étrendünkkel, vitaminokkal, természetes hormonpótlással, és nem utolsó sorban hajhullás elleni hajápolókkal is ellensúlyozhatjuk a folyamatot.

Ha száraz, töredezett

A haj szárazságát gyakran nemcsak a hajszerkezet változása okozza, hanem a vitaminhiány is lehet ludas. A B5-vitamin és a biotin, más néven H-vitamin képes javítani a haj sérüléseit, megszüntetni a töredezettséget, nem mellesleg a hajhullásnál is hasznát vesszük.

A hormonális változások is befolyásolhatják a faggyútermelést, aminek következménye a fejbőr fokozott szárazsága és a haj törékenysége.

 

De a különböző kémiai hatások – festés, melírozás, dauer vagy hajegyenesítés – szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tincseink szárazabbak, hajvégünk töredezett legyen. Bár anyáinktól még azt hallottuk, ezen csak az olló segíthet, szerencsére ma már vannak olyan professzionális szalonkezelések, melyek innovatív technológiák és készítmények segítségével töredezett, száraz tincseinket egyetlen alkalom után puhábbá, rugalmasabbá és fényesebbé varázsolják – szó szerint. De a kapott eredmény fenntartása érdekében otthon is fontos speciális, kifejezetten az ilyen állapotú haj gondozására kifejlesztett samponokra és ápolószerekre váltanunk, ha el akarjuk kerülni frizuránk megkurtítását.

Ha elvékonyodott

Ennek hasonló okai vannak, mint a hajhullásnak, tehát a stressz-szintünket és emésztésünket mindenképp érdemes megvizsgálnunk, ugyanakkor a változókor itt is lehet kiváltó ok.

A menopauza idején sajnos a tüszők által termelt új hajszálak egyre vékonyabbá válnak, ráadásnak a vékonyabb haj természetszerűen törékenyebb is. A hajhullás kezeléséhez hasonlóan itt is a vitamin- és ásványianyag-pótlás az első számú ellenszer, olyanok, mint a B5-vitamin, biotin, D-vitamin, C-vitamin, cink, vas, ómega-3 zsírsavak. És persze itt is fontos a különböző hajerősítő ápolók rendszeres használata, különösen, ha azok az előbb említett vitaminokban bővelkednek.

 

Gurics Krisztina

FOTÓ:Stocksy