Kojak

Úgy tűnik, a tudósok közel vannak a hajhullás elleni szer megalkotásához

Ha hinni lehet a kutatóknak, akkor hamarosan végleg búcsút mondhatunk a kopaszságnak!

Rengetegen küzdenek hajritkulással, és a közkeletű tévhitekkel szemben nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is érinti ez a probléma, ami előbbiek közül kb 70-80 %-ukat érinti, míg utóbbiak esetében nagyjából 50 %-ot. Ráadásul az elmúlt évek során ez a szám még emelkedett is, hiszen sokan számoltak be gyérülő tincsekről azok közül, akik átestek a Covid-fertőzésen (egyesek pedig az oltásoknak is hasonló mellékhatásokat tanúsítanak). Az ún. hosszú covid szindrómában szenvedők 20-22 %-át érintő intenzív hajvesztés a nőket és a fertőzésen súlyos tünetekkel átesetteket sújtja jobban. (Szerencsére azért akad pár dolog, amivel segíthetünk a hajunk sűrűségén és állagán.)

Bármi is legyen azonban a kiváltó ok, a legtöbb érintettet pszichésen is megviseli a ritkuló frizurájának látványa, ami bizonyos esetekben akár önértékelési problémákhoz és depresszióhoz is vezethet. Mindezt azért, mert az egészséges, dús hajat a szépséggel, vonzósággal és sikerrel kapcsoljuk össze (főleg a nők esetében), így aki nem rendelkezik ilyen sörénnyel, érezheti rosszul magát a bőrében.

Egy a OnePoll által végzett friss kutatás – amiről a Mirror számolt be – szerint a kopaszodó férfiak háromnegyede úgy véli, hogy a hajhullás hátráltatja őket az igaz szerelem megtalálásában. A 800 ritkuló vagy kopaszodó felnőtt férfi körében végzett vizsgálat szerint 73%-uk állította, hogy kevesebb szerencséjük van a randizásban, mint hajasbaba barátaiknak. Ötből egy férfi a hajvonala hátrahúzódását okolja a szinglisége miatt, 32%-uk pedig úgy véli, hogy szerencsésebb volt a szerelemben, amikor még dús hajkoronával rendelkezett. Az is kiderült, hogy 40%-uk úgy érzi, hogy a hajhullás miatt csökkent az önbizalmuk, amikor nőkhöz közeledtek.

Úgy tűnik azonban, hogy ennek hamarosan vége lehet, és a jövőben már csak a távolba vesző múlt egyik szelleme marad a ritka haj: tudósok azt állítják, hogy hamarosan meglesz a kopaszság gyógymódja, ugyanis sikerült felfedezniük az ún. ősember-gént, amely őseinket hajnövesztésre késztette. Tanulmányukból kiderült, hogy az emberek nagyrészt szőrtelenek, mert bár megvannak bennünk a teljes szőrzethez szükséges gének, az evolúció kikapcsolta őket – adta hírül a Daily Star.

A tudósok szerint az áttörés olyan kezelési módszerekhez vezethet, amelyekkel a kopasz emberek, a kemoterápián átesettek vagy akár az alopeciában szenvedők haját újra lehet növeszteni.

Dr. Nathan Clark, az amerikai Utah-i Egészségügyi Egyetem munkatársa a magazinnak elmondta: „Bizonyos genetikai változások lehetnek felelősek a hajhullásért. Mi pedig a biológiai sokféleséget kreatív módon felhasználtuk arra, hogy megismerjük a saját genetikánkat.” A tanulmány 62 állat – köztük közeli rokonaink, a majmok és gorillák – genetikai kódját vizsgálta meg, hogy kiderítse, mi okozza nálunk azt, hogy nem működik az ősember-génünk, és hogyan lehet azt ismét „bekapcsolni”. Dr. Amanda Kowalczyk, a Pittsburghi Egyetem munkatársa hozzátette: „Jó néhány génről nem sokat tudunk. Úgy gondoljuk, hogy ezek szerepet játszhatnak a haj növekedésében és fenntartásában.” Most, hogy azonosították a „bűnbak” gént, képesek lesznek arra, hogy megtalálják a megfelelő gyógymódot is.

De nem ez az egyetlen jó hír a ritkuló hajúak számára: szintén a Daily Star számolt be először egy új gyógyszerről, ami állítólag már hat hónap alatt segített visszafordítani a hajhullást. Ezt a kutatók „fontos mérföldkőnek” nevezték a hajhullás, az úgynevezett alopecia areata kezelésében. Ez egy autoimmun betegség, amely hajhullást eredményez, amikor az immunrendszer tévedésből a hajhagymákat támadja meg. A vizsgálatot egys gyógyszergyártó vállalat végezte el még tavaly az Egyesült Államokban, és 706 hajhullásban szenvedő önkéntes bevonásával zajlott, akik naponta kétszer szedték be a tablettát. (Hogy ez mikor kerül nálunk is forgalomba, még nem szólnak a hírek.)

Kiemelt kép: Telly Savalas amerikai színész a Kojak című sorozatban, 1986.11.01. (Fotó: Avalon/Getty Images)