Néhány ismételgetett mozdulat akár tartós hajhullást is eredményezhet.

Többek között a nem megfelelő hajformázó termék és a túl feszes frizura is károsíthatja a szálakat. A következő szokásokat tehát mihamarabb száműznöd kell az életedből, ha dús, egészséges tincsekre vágysz. 

Gyakori hajmosás

A sok hajmosás senkinek nem tesz jót, de különösen káros a száraz, töredezett haj esetében. „Ez főleg akkor okoz problémát, ha az illető még szárító sampont is használ” – mondja Dr. Melissa Piliang, a Cleveland Clinic bőrgyógyásza. A szakértő szerint nagyon fontos a hidratáló sampon és kondicionáló használata, mert a töredezett hajszálak jóval gyorsabban vékonyodnak el.

Durva bánásmód

„Mindent, amit a hajaddal teszel, óvatosan tedd!” – figyelmeztet Nunzio Saviano fodrász. „Soha ne mosd túl durván a hajadat, főleg ne használd a körmeidet közben.

Az ujjbegyeiddel masszírozd át finoman a fejbőrödet, majd használj széles fogú fésűt.

Minél kevésbé húzod a hajadat, annál jobban kíméled a szálakat.” Saviano azt javasolja, csak akkor mosd meg a hajad, ha arra valóban szükség van, és a hajápoló spray-t lehajtott fejjel, a végeknél kezd, a helyett, hogy a töveknél vetnéd be először.

Egészségtelen étrend

„A helyes étrend ugyanazt nyújtja a hajnak, mint a szívnek és az agynak. A mediterrán étrend tökéletes a sovány fehérjével, dióval, gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonával és egészséges zsírokkal” – mondja Dr. Piliang. A fehérje különösen fontos a haj számára: ha eleget eszel belőle, erősebb szerkezetű, ellenállóbb tincseid lesznek. Philip Kingsley hajszakértő szerint: „Amennyiben nem eszel helyesen, függetlenül attól, hogy milyen termékeket használsz a hajadra, nem lesz egészséges.

Ha például kevés vasat, D-vitamint viszel be,  az a hajkoronádon is meglátszik, de ritkább esetben a cinkhiány is oka lehet a túlzott hajhullásnak.

„Az embereket gyakran genetikai hajhullással kezelik, pedig leggyakrabban a vashiány a felelős az elhullott szálakért” – teszi hozzá Dr. Evan, a Ronald O. Perelman Bőrgyógyászati Klinika adjunktusa. A divatos étrendek vagy más korlátozó étkezési rendeket követőknek, valamint a vegetáriánusoknak és a vegánoknak különösen kell figyelniük arra, hogy elegendő vasat vigyenek be. És bár mindig az a legjobb, ha egészséges, friss ételekből nyersz ki tápanyagokat, ha ez nem lehetséges, az étrend-kiegészítők is hasznosak lehetnek.

Ha csillogó tincsekre vágysz, az étkezésedre is különös figyelmet kell fordítanod (Fotó: Getty Images)

Ritka hajvágás

Gyakran előfordul, hogy azok a nők, akik növesztik a hajukat, felhagynak a rendszeres vágatással, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

Pedig ez pont rossz stratégia a vastag, egészséges hajnövekedéshez.

„Ha nem vágatsz elégszer a hajvégekből, az töredezett, egészségtelen hajszálakhoz vezethet” – magyarázza Dr. Piliang. – Mindenkinél máskor jön el az ideális hajvágás időpontja, de az átlagos hajszerkezet nyolchetente igényli a vágatást. Még egy minimális, akár csak fél centiméteres hajvágás is segíthet abban, hogy a hajad egészségesebb legyen és elkerüld a szálak vékonyodását.

Forró hajformázók

„A túl meleg formázóeszközök (hajvasaló, göndörítő) különösen roncsolhatják a hajszálak rostjait és a fejbőrben is kárt tehetnek. Sokan minden nap hajat szárítanak, ilyenkor különösen fontos elkerülni a legmelegebb fokozatot” – tanácsolja Todor Todorov fodrász. A bőrgyógyász szakértő úgy véli, a túlságosan forró levegő kárt tehet a haj külső rétegében, a kutikulában, és hosszú távú károsodást eredményezhet, ezért is jó hagyni magától megszáradni a hajat, vagy a hajszárítót legalább 10 centiméterre eltartani a tincsektől.

Mindig figyelj a hőfokra! (Fotó: Getty Images)

Stresszes életmód

Több kutatás is bizonyította, hogy a nagyobb stresszben élő embereknek vékonyabb a hajuk. A stressz bizonyítottan megemeli a kortizol hormon szintjét, ami nem csak fáradtsághoz, kimerültséghez, de látványos hajhulláshoz is vezethet. Ezért is fontos a stressz kezelése például jógával, meditációval.

Dohányzás

A dohányzás egyáltalán jó valamire? A válasz egyértelmű nem, és sajnos a hajadnak sem. „A dohányzás a fejbőr vérkeringésének csökkentésével elvékonyíthatja a hajat” – mondja Dr. Rieder, aki azt is elárulja, hogy a csökkent véráramlás gátolhatja a szőrtüszők növekedését. „A cigarettafüst oxidatív stresszhez és szabad gyökök kialakulásához is vezethet, amelyek közvetlenül gátolhatják a hajnövekedéshez szükséges sejtes tevékenységeket.” Az viszont jó hír, ha valaki leszokik, attól függően, hogy az illető mennyi ideig dohányzott, és mekkora kárt okozott a keringési rendszerben, a hajszerkezet is „meggyógyulhat”.

A reggeli kihagyása

Lehet, hogy sokszor egy kávé után gyorsan el is rohansz otthonról reggel, de jobb, ha tudod:

a frizurád igenis igényli a tápláló reggelit.

Kingsley szerint, minden, amit reggelizünk, a szervezet alapvető rendszereinek táplálására szolgál. A hajat nem tekintik alapvető rendszernek – ez pontosan azt jelenti, hogy a fejbőr egészsége nem élet-halál kérdése –, így a haj csak akkor kap tápanyagokat, ha a fő szerveket táplálják. A reggeli fogyasztása pedig táplálja a test éltető funkcióit, és segít megőrizni a haj egészségét.

Nem megfelelő hajformázó termékek

„Számos hajlakk vagy gél, amelyet úgy reklámoznak, hogy egész nap fixen tartja a frizurát, általában alkoholt tartalmaz, amely kiszáríthatja és töredezetté teheti a hajszerkezetet” – magyarázza Dr. Rieder. Ezek helyett lehetőleg válassz alkoholmentes, természetes alternatívákat, amelyek sokkal gyengédebbek a hajhoz, de ugyanúgy formázzák a hajkoronádat.

Túl szoros copf

„A konty, a hajfonat és a copf is nagyon szép, de idővel mindegyik ritkuló hajhoz és vontatási alopeciához, azaz ahhoz a hajhulláshoz vezethet, amelyet a hajad folyamatos húzása okoz” – mondja a hajszakértő.

Az állandó húzás károsíthatja a szőrtüszőt, és a fejbőr azon területein kezd el hullani a haj, amely a legnagyobb igénybevételnek, feszültségnek van kitéve.

„Különösen látványos ez az elváltozás azoknál, akik gyerekkoruk óta szoros fonatokat, lófarkakat viselnek. Súlyos esetben a szőrtüszők gyulladása pattanásokat idéz elő a fejbőrön, de akár fekélyek is megjelenthetnek rajta, sőt olyan hegesedést is előidézhet, amely drasztikus hajhullást okozhat” – fűzi hozzá Dr. Rieder. Ezért is fontos, hogy a lehető legritkábban hordj szoros frizurát és alváshoz mindig engedd ki, hogy ne csak a szervezeted, de a fejbőröd is pihenhessen.

Próbálj meg inkább lazább kontyokat, copfokat, hajfonatokat kötni (Fotó: Getty Images)

Az ősz szálak kihúzása

„Bármikor, amikor kihúzol egy ősz hajszálat, potenciálisan károsíthatod a hajhagymát, megakadályozva, hogy a haj megfelelően nőjön vissza” – mondja Dr. Rieder. A tüsző ismételt károsodása vékonyabbá teheti a hajat, amely visszanő. Vannak jobb módszerek az ősz hajszálak kezelésére, mint a kihúzás. Ha még nem festenéd be, vegyél olyan hajszínező terméket – spray, spirál ­–, amellyel könnyedén elfedheted a bosszantó szálakat.

A tincsek csavargatása

Mindannyian észrevétlenül játszunk a tincseinkkel, ha unatkozunk, nagyon koncentrálunk vagy flörtölünk, pedig a hajunk kényszeres csavargatása, dörzsölése, húzása idővel hozzájárulhat a hajhulláshoz. Igaz, a szakértők is mondják, ez a szokás nem járul hozzá a tartós hajhulláshoz, de jobb, ha felhagysz ezzel a berögzült mozdulattal, hogy sokáig élvezhesd dús, egészséges hajkoronádat, vagy hogy engedd, hogy mielőbb azzá váljon.

Kiemelt kép: Getty Images