Matthew McConaughey elárulta, hogy mitől nőtt vissza a haja

Matthew McConaughey már régóta küzd sok férfi (és nő) rémálmával, a gyérülő hajjal, de úgy tűnik, hogy most végre megtalálta az ellenszert, és egy interjúban el is árulta, hogy mi az. 

Az 52 éves színészt a LadBible-nek adott interjúban kérdezték a már két évtizede ritkulásnak indult hajáról, és arról, hogy mit tett azért, hogy most látványosan dúsabb a lobonca. McConaughey elárulta, hogy úgy növesztette vissza a haját, hogy „teljes mértékben elkötelezte magát” egy helyileg alkamazandó kenőcs mindennapos használata mellett.

A sztár az interjút készítő újságírónak meg is mutatta azokat a foltokat, ahol állítása szerint nem volt semmi, például a hajvonalát és a tarkójánál egy részt, ahol gyakorlatilag egy ezüstdollárnyi kopasz foltja volt. A Csillagok között főszereplője mosolyogva hozzátette, hogy számára is „nagy rejtély”, hogyan nőhetett ide is vissza a haja.

Hajszál híján

A színész beavatta a riportert a hajhullás elleni küzdelmébe, ami több, mint két évtizedre nyúlik vissza. Eleinte a Szeretném, ha szeretnél forgatásán vette észre, hogy igencsak gyérül a haja, és akkor még úgy gondolta, hogy a szőkítés lehet a ludas. Ezért egyszerűen leborotválta az egészet, és a film premierjére már kopaszon ment el Jennifer Lopezzel, a 2001-es film másik főszereplőjével. Azonban ez is hatástalannak bizonyult, pedig a színész még azt az utasítást is betartotta, amit egyik ismerősétől hallott, miszerint teliholdkor érdemes megszabadulni a hajától, hogy erősebben nőjön vissza.

Állítólag itt már észrevehetően ritkult Matthew haja. (Fotó: Columbia Pictures/Getty Images)

A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt sztárja szerint – bár többször is leborotválta már a haját – eddig egyetlen dolog vált be neki, mégpedig egy helyileg alkalmazható kence, viszont ehhez megfelelő elszántság és türelem kell. (Hogy mi ez a kence, azt sajnos nem  árulte el, és nem sikerült kiderítenünk.) „Naponta egyszer 10 percig bedörzsölöm vele a fejbőrömet” – magyarázta, hozzátéve, hogy nem használ semilyen vényköteles gyógyszert, a „kézimunka” a lényeg, amely serkenti a fejbőr vérkeringését.

2000-ben kopaszon. (Fotó: Kevin Winter/Getty Images).

Bár McConaughey elismerte, hogy elhivatottan alkalmazza a kenőcsöt, bevallotta, hogy valójában nem tudja, hogyan nőtt vissza a haja ilyen dúsra. „Nem tudom. Úgy értem, csak annyit tudok mondani, hogy visszanőtt. Most több hajam van, mint 1999-ben volt.” A színész elmondása szerint készült róla 2000-ben Jamaikán egy olyan kép (itt megtekinthető), amin jól látható egy baseball-labda méretű kopasz folt a feje tetején – ekkor tudatosult benne az, hogy elkezdett kopaszodni. Az egész kopaszodási mizériáról ír egyébként Greenlight című könyvében is, amely magyarul a 21. Század kiadó gondozásában jelent meg Zöldlámpa címmel. (A könyv az író szerint egy szerelmeslevél az élethez.)

Nem sebészkéznek köszönheti

Az interjú során a színész kitért arra a közkeletű feltételezésre is, miszerint hajátültetésen esett át az átalakulás érdekében, és elárulta, hogy van egy sebész, aki megpróbálja magáénak tudni a hajnövekedését. McConaughey elmondta, hogy a sebész állításairól azután értesült, hogy Beverly Hillsben összefutott egy neves orvossal, aki elmondta neki, hogy mindig is szeretett volna találkozni vele, mert a haját minden évben emlegeti egy sebész egy nemzetközi hajátültetési kongresszuson, és azt állítja, ő végezte el a beavatkozást rajta. A beszélgetésüknek ezen a pontján McConaughey elmondta, hogy az ismerős sebész megkérte, hogy szemrevételezhesse a frizuráját.

1999. végén és 2020. elején. (Fotó: Robert Daemmrich Photography Inc/Sygma – Mark Sagliocco/WireImage/Getty Images)

„És így szólt: »Megnézhetem a haját? Megtapogathatom és megnézhetem?«, mire én: »ja, nyugodtan!«, erre ő csak annyit felelt, hogy »neked nincs átültetésed«. Mondtam neki, hogy tudom, én is mindig ezt mondtam.”  McConaughey szerint a felismerést örömmel fogadta a sebész, aki azt mondta a színésznek, hogy alig várja, hogy a következő kongresszuson leszólhassa a sebészkollégát a hamis állításáért.

Bár McConaughey szerint az átalakulás nem a transzplantáció eredménye, azt is megjegyezte, hogy nem is tervezi abbahagyni a hajnövesztő szérum használatát. „Nem fogom abbahagyni, hogy teszteljem-e, tényleg szükségem van-e még rá. Ezt a kockázatot nem vállalom.”

Hollywoodban egyébként egész sok, korábban tabusított dolgot be mernek már vállalni a színészek: ilyen a hajhullás (több színésznős is beszélt már hajhullásának okáról) vagy éppen az, hogy az ember bizony elkezd őszülni egy idő után.

Forrás: LadBible, Independent; Kiemelt kép: Getty Images