haját mosó személy hátulról

60/180 – a tökéletesen ápolt haj titka

Nem csodaszereken múlik a tiszta, egészséges és szép hajkorona!

Persze nem mindegy, mit kenünk a hajunkra – de a megfelelő hajápolásért már azzal is sokat tehetünk, ha az alábbi szabályt szem előtt tartjuk.

Szóval hajmosás. Sokak számára a személyes higiéniai rutin egyik legutáltabb része – ugyanakkor az eredménye tagadhatatlan: nemcsak az önbizalmunk lő ki tőle az egekbe, de hajunk is meghálálja a rendszeres és alapos gondoskodást. Tagadhatatlanul nehéz azonban eligazodni a hajápolási tippek útvesztőjében: hetente hányszor mossunk hajat? Hagyjuk a szabad levegőn száradni vagy mégis jobb ötlet a hajszárítózás? És mi legyen, ha ezeket már kikísérleteztük, mégsem kapjuk meg a várt eredményt?

Kérdezzünk csak meg bármilyen szakembert, és ő el fogja mondani, hogy a megfelelő hajápolásban kulcsfontosságú az is, hogy meddig hagyjuk hatni az alkalmazott szereket – és ez nemcsak a festésre, hanem a mosásra és a balzsamozásra is ugyanúgy igaz.

Lássuk hát, mit javasolnak a profik a minél gyönyörűbb hajkorona érdekében!

60/180-szabály a hajmosásban

Bizony, a samponnak (akár csak a takarításkor bevetett szereknek) is van hatóideje. Sokan gondolják, hogy minél kevesebb ideig hagyjuk habosan a fejünket hajmosás közben (és majd csak a balzsamnak adunk néhány percet), annál jobbat teszünk a fejbőrünkkel – amennyiben azonban a megfelelő, biztonságos és tápláló szereket alkalmazzuk, épp hogy érdemes kicsit hatni hagyni a sampont is, hogy összetevői kifejtsék áldásos hatásukat – és ez különösképp a száraz hajra kifejlesztett, hidratáló változatok esetében igaz.

haját mosó nő vigyorog

Fotó: Canva

De hogy pontosan mennyi is ez a szükséges idő? Gabriel Llano fodrász a német Vogue-nak adott interjújában árulta el, hogy

a haj állapotától függően egy és három perc (azaz 60 és 180 másodperc) közötti időre érdemes hatni hagyni a sampont.

Amennyiben festett és nagyon hosszú a hajunk, ráadásul nap mint nap hajformázó termékeket is bevetünk rajta, mindenképpen érdemes három percet adni a samponnak, hogy a hajszálak valóban megtisztulhassanak, és fel tudják szívni a tápláló hatóanyagokat. Ha viszont rövidebb hajunk van, és nem is tesszük ki rendszeresen hőnek, hajlakknak, göndörítőkrémnek és hasonlóknak, akkor elég, ha körülbelül 60 másodpercig hagyjuk hatni a sampont.

Persze a folyamatban a sampon helyes felvitele is nagyon fontos!

Mindig érdemes előbb a fejbőrön nagyjából egyenlően eloszlatni, majd a töveknél kezdeni a habosítást, és onnan lassan és óvatosan végighúzni a tisztító terméket a haj többi részén – egészen a hajvégekig. Így a hajformázószerek és egyéb szennyeződések maradványait maradéktalanul eltávolíthatjuk a haj teljes felületéről, nem utolsósorban pedig a fejbőrnek is megadhatjuk a szükséges ápolást.

Nem csak úri hóbort a masszázs!

Szakértők szerint a fejmasszázs sem elhanyagolható a jobb eredmény érdekében, a masszírozás ugyanis stimulálja a fejbőr keringését, ennek eredményeképp pedig a bőr és a haj jobban fel tudja szívni az ápolószereket. Így még tovább maradhat tiszta, friss, egészséges és erős a hajkoronánk.

És azokat a praktikákat ismered, melyekkel az intenzív téli hajhullás ellen tudsz tenni? Kattints ide, hogy megtudd, melyek ezek!

Kiemelt kép: Pexels