fiatal nő hajszálakat szedeget ki egy hajkeféből

Ezt a diétát javasolják a szakértők hajhullás esetén

A helyes táplálkozással megállítható a hajhullás.

Hajunk állapota jelentősen befolyásolja megjelenésünket, miközben az egész szervezet egészségéről is sokat elmond. Többek között ezért olyan aggasztó, amikor azt tapasztaljuk, csomókban kezd hullani a hajunk. Sajnos a legtöbbünknek nem kell bemutatni, milyen, ha hajmosás után egy marék haj marad a zuhanyzóban, vagy amikor fésülködés közben több csomónyi hajszálat veszítünk el. A hajhullás mögött sokféle ok húzódhat: az esetek egy részében a genetika áll a jelenség hátterében, míg máskor stressz, betegség vagy életkori sajátosságok miatt ritkul meg a hajuk. Mivel (egészen ritkán!) komoly probléma is lehet a háttérben, ha azt tapasztaljuk, hogy erősen hullani kezd a hajunk, érdemes orvoshoz fordulnunk. Fontos a hajhullás mértéke is: az, hogy fésüléskor, összegyűlik egy kefényi, nem feltétlenül probléma, azt mondják, napi 100 szál elvesztése is normális lehet. Inkább a tendenciákat érdemes figyelni és résen lenni, ha azt érezzük, egyre több haj marad a fésűben. 

A hajhullás mögött sok esetben áll valamilyen tápanyag- illetve nyomelemhiány, ami (ha elsőre nem is hangzik szívderítően) abból a szempontból jó hír, hogy viszonylag egyszerűen enyhíthető vagy akár teljesen orvosolható is. Amellett, hogy ma már számtalan, kifejezetten hajhullás ellen fejlesztett hajápoló termékből választhatunk és rendelkezésünkre állnak táplálékkiegészítők is, nem lehet eleget beszélni az egészséges táplálkozás fontosságáról sem: változatos, különböző vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó étrenddel természetes módon támogathatjuk szervezetünket abban, hogy hajunk egészségét fenntarthassuk. Lássuk, mire is van leginkább szüksége hajkoronánknak!

Fehérje

A fehérje az egészséges táplálkozás egyik alappillére, és nagy szerepe lehet a haj erősítésében is, a magas fehérjebevitel ugyanis erősíti és új élettel tölti meg a hajhagymákat. A hajhullás elleni diéta alapja ezért a fehérje, amelyet számos természetes élelmiszeren keresztül bevihetünk a szervezetünkbe. Ilyenek például a tojás (egy darab akár 7 gramm fehérjetartalommal), a húsok (egy tenyérnyi csirkemell közel 25 gramm fehérjét tartalmaz), és a hüvelyesek (egy kis tál bab közel 20 gramm fehérjét tartalmaz). De a fehérjét bevihetjük tej, joghurt vagy túró, esetleg tofu formájában is.

A lényeg, hogy naponta legalább 100 gramm (ideális esetben ennél is több, testsúly-kilogrammonként két gramm) fehérjét együnk, hogy szervezetünk a hajhagymák részére is elegendő aminosavat raktározzon el.

Vas

Magáért beszél, hogy a húsz- és ötvenéves kor közötti nők nagy részénél vashiányos vérszegénység okoz hajhullást. A vas kulcsszerepet játszik a szervezet oxigénellátásában, vashiányos vérszegénység esetén ugyanakkor a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képessége romlik, a szervezet pedig a létfontosságú szervek oxigénellátását priorizálja, emiatt pedig a hajhagymák vér- és oxigénellátásában zavar alakulhat ki. Ennek helyreállítását támogathatjuk megfelelő vasbevitellel.

nő fésűt és egy csomó kihullott hajat tart a kezeiben

A vérszegénység gyakran vezet hajhulláshoz. (Fotó: Suriyawut Suriya/ Getty Images)

A magas vastartalmú ételek közé tartozik többek között a brokkoli, a spenót, a cékla vagy a már említett hüvelyesek. Egy felnőtt női szervezet számára a normál működéhez legalább napi 10 milligramm vasra van szükség, ezt némi zöldséggel vagy hüvelyessel természetes módon megadhatjuk a testünknek.

Ómega-3 zsírsav

Az ómega-3 egy olyan, többszörösen telítetlen zsírsav, amely a szervezet működéséhez létfontosságú, hozzájárul többek között a hajszálak és a köröm egészségéhez, többek között ezért része a legtöbb szépségvitaminnak is. Az ómega-3 zsírsavat természetes módon is bevihetjük a szervezetbe, például tojással (egy tojássárgája fedezi a napi szükséglet negyedét), halakkal (egy nagy adag lazac fedezi a napi igényt) vagy diófélékkel (egy marék dió fedezi a napi szükséglet negyedét).

Az ómega-3 zsírsavból a javasolt mennyiség körülbelül 1-2 gramm, amit változatos táplálkozással könnyen bevihetünk a szervezetbe.

Hajhullás elleni diéta

A hajhullás elleni diéta alapja tehát a fehérje, a vas és az ómega-3 zsírsav. Fontos ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy a diéta érzékelhető hatást váltson ki, hosszú távon is el kell köteleződni mellette, és úgy kell megválogatni a fehérjében, vasban és ómega-3 zsírsavban gazdag ételeket, hogy azokra ne unjunk rá, és változatosan tudjuk őket fogyasztani.

Legyünk kreatívak és vizsgáljuk felül táplálkozási szokásainkat!

Aki egyébként szereti a tojást, helyettesítse a szokásos reggeli péksüteményt valamilyen tojásos étellel! A nassolnivaló a gyengénk? Akkor ropogtassunk dióféléket! Ebédre válasszunk valamilyen húst, míg vacsorára jöhet a hal – ez lehet tonhal, mirelit lazac vagy frissen, a pultból vásárolt halféle. Köretnek ideális a spenót, brokkoli vagy cékla. Ezen felül csak a kreativitás szabhat határt a haj egészségét támogató ételek összeválogatásának.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet