A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, szükséges a vérképzéshez, a szív, az izmok megfelelő működéséhez, a betegségekkel szembeni ellenálló képességhez, a testi és szellemi energiaszint fenntartásához. A vashiány súlyos következményekkel járó globális probléma, de könnyen kezelhető, ha időben felismerik a tüneteit.

A vashiány napja kezdeményezés 2015-ben indult, és hazánkkal együtt már huszonöt országban megemlékeznek róla. Alkalmat ad arra, hogy beszéljünk a vashiányról, amely világméretű probléma, megismerjük a rá utaló jeleket, így segítve a korai diagnózist. A kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy fontos megelőzni, illetve kezelni ezt a hiánybetegséget, mert ezzel elkerülhető a súlyos egészségkárosodás.

Bárkit érinthet

A vas egy hemoglobin nevű anyagban van jelen, amely a vörösvértestekben található. A hemoglobin a vérben szállítja az oxigént a tüdőből a test többi részébe. Oxigénre van szükség az agyban a koncentrációhoz, az izmokban a fizikai energiához, összességében az élethez.

Világszerte minden harmadik ember vashiányos.

Európában minden harmadik menstruáló nőnek, négy várandós kismama közül háromnak, a gyermekek közel felének vaspótlásra lenne szüksége.

Időskorban is figyelmet érdemel a vashiány. Egy felmérés szerint a hetven év felettiek közül tízből egy páciens szívelégtelenségben szenved, és közel ötven százalékuknál jelen van valamilyen formában vashiány is. A kezeletlen vashiányból kialakuló súlyos állapot, a vashiányos vérszegénység (anémia) pedig a gazdaságilag fejlett országok lakosságának két-négy százalékát is érinti. A vashiány jelentősen befolyásolja az életminőséget, a teljesítőképességet, és kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet.

Figyelmeztető tünetek

Egy európai felmérés szerint a vashiányos betegek az orvosnál leggyakrabban állandó fáradtságra, sápadtságra, a koncentrálóképesség csökkenésére panaszkodnak. Tipikus tünet lehet fiatal nők esetében az erős menstruációs vérzés. Mindezek mellett

vashiányra utalhat a fejfájás, halláscsökkenés, légszomj, memóriazavar, csökkent libidó.

Látható jelek az ajkak berepedése, fekélyek a szájban, töredezett, illetve kanálszerűen deformálódott körmök, hajhullás. Furcsa szokások, amelyek felvetik a vashiány gyanúját: hidegérzékenység, nyugtalan láb szindróma, jég szopogatása, sóvárgás ehetetlen dolgok után, például földevés, a fal nyalogatása.

Kezelni kell!

A szervezet vasellátottságát a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja.  Ehhez szükséges, hogy az étrendben szerepeljenek vörös húsok, például marha- és disznóhús, máj, belsőségek, mert gazdagok jól felszívódó hem-vasban. Ellenben a fehér húsok, a halak és a szárnyasok vasban jóval szegényebbek a vörös húsoknál. A zöldségek is tartalmaznak vasat, bár olyan formában, amit a szervezet csak kismértékben tud hasznosítani, ezért nagyobb adagban érdemes fogyasztani például tök-, szezám- és lenmagot, búzakorpát, lencsét, babot, borsót, sütőtököt, mákot. Jó tudni, hogy a vas jobban hasznosul C-vitamin jelenlétében. A vashiányt szájon át történő vaspótlással, súlyosabb esetben injekciós vagy infúziós kúrával lehet és kell is kezelni.

Mi okozhat vashiányt?

  • egyoldalú táplálkozás, például vegán étrend
  • fokozott vasvesztés például vérzés, gyulladásos betegség, felszívódási zavar következtében
  • erős fizikai igénybevétel

Fotó: Getty Imgaes