A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, szükséges a vérképzéshez, a szív, az izmok megfelelő működéséhez, a betegségekkel szembeni ellenálló képességhez, a testi és szellemi energiaszint fenntartásához. A vashiány súlyos következményekkel járó globális probléma, de könnyen kezelhető, ha időben felismerik a tüneteit.

A vashiány napja kezdeményezés 2015-ben indult, és hazánkkal együtt már huszonöt országban megemlékeznek róla. Alkalmat ad arra, hogy beszéljünk a vashiányról, amely világméretű probléma, megismerjük a rá utaló jeleket, így segítve a korai diagnózist. A kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy fontos megelőzni, illetve kezelni ezt a hiánybetegséget, mert ezzel elkerülhető a súlyos egészségkárosodás.

Bárkit érinthet

A vas egy hemoglobin nevű anyagban van jelen, amely a vörösvértestekben található. A hemoglobin a vérben szállítja az oxigént a tüdőből a test többi részébe. Oxigénre van szükség az agyban a koncentrációhoz, az izmokban a fizikai energiához, összességében az élethez.

Világszerte minden harmadik ember vashiányos. Európában minden harmadik menstruáló nőnek, négy várandós kismama közül háromnak, a gyermekek közel felének vaspótlásra lenne szüksége. Időskorban is figyelmet érdemel a vashiány. Egy felmérés szerint a hetven év felettiek közül tízből egy páciens szívelégtelenségben szenved, és közel ötven százalékuknál jelen van valamilyen formában vashiány is. A kezeletlen vashiányból kialakuló súlyos állapot, a vashiányos vérszegénység (anémia) pedig a gazdaságilag fejlett országok lakosságának két-négy százalékát is érinti. A vashiány jelentősen befolyásolja az életminőséget, a teljesítőképességet, és kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .