vitaminok-szedese-parban

Így szedd párban a vitaminokat! – Ezek a kombinációk segítik legjobban a felszívódást

Nemrég írtunk arról, hogy a túl magas D-vitamin-szint növelheti a betegségek kockázatát, amennyiben nem egészítjük ki megfelelő mennyiségű K-vitaminnal. De más esszenciális tápanyagokra is jellemző, hogy csupán önmagukban szedve nem képesek kifejteni azt a kedvező hatást, amire szervezetünknek szüksége volna. Mutatjuk, melyek azok a vitaminok, melyek szinergikus kapcsolatban állnak egymással, vagyis együtt szedve eredményesebben fejtik ki hatásukat.
  • Bizonyos vitaminok együttes fogyasztása fokozza a szervezetben a tápanyagok felszívódását. 
  • Többek között a C-vitamin és a cink egyidejű szedése támogathatja a szervezet természetes védekezőképességét.
  • Vannak olyan vitaminok, melyeket viszont nem érdemes egyszerre bevenni, mert csökkentik egymás hatóerejét. 

Egyes kutatások szerint a magas D-vitamin-bevitel elősegítheti az erek elmeszesedését és a szívbetegségek kialakulását azoknál, akiknek alacsony a K-vitamin-szintje. Annak, hogy ezt figyelembe véve szedjünk-e külön K-vitamint, vagy hogy egyáltalán, miért is olyan fontosak szervezetünk számára az említett vitaminok, nemrég egy külön cikket szenteltünk, most pedig sorra vesszük, mely vegyületek számítanak még egymás remek kiegészítőjének.

Azokat a tápanyagokat, melyek együtt szedve jobban fejtik ki hatásukat, szinergikus tápanyagoknak nevezzük,

ami azt jelenti, hogy a szóban forgó vegyületek maximalizálják egymás felszívódását és működését szervezetünkben.

Ha tisztában vagyunk ezekkel a jótékony párosításokkal, nem csupán kihozhatjuk vitaminjainkból a maximumot, de egyúttal fokozhatjuk a tápanyagbevitelt is. Többek között javíthatjuk az idegrendszer és az agy működését, a légzőrendszer, továbbá a szív- és érrendszer egészséget, valamint a mielőbbi immunválaszt.

vitaminok-szedese-parban

Fotó: Canva

Keith Ayoob New York-i dietetikus szerint ez azonban nem új keletű felfedezés. A tápanyag-szinergia mindig is létezett, csak napjainkban értettük meg igazán a jelentőségét. 

„A tápanyagok szinergiája, amikor azokat megfelelő mennyiségben kombináljuk, hasznosabb a szervezet számára, mint bármelyik tápanyag önmagában szedve” 

– mondja a szakember. Ráadásul ez nem csupán vitaminoknál, egyéb ásványi anyagoknál és élelmiszereknél is érvényes. Egyes tanulmányok például rávilágítottak, hogy a fekete bors és a kurkuma párosítása 2000%-al növeli a kurkuma hatóanyagának, a kurkuminnak a felszívódását. Sőt, ha például a magnéziumot D-vitaminnal együtt fogyasztjuk, előbbi segít aktiválni az utóbbi hatását a szervezetben, ezáltal pozitívan befolyásolja a csontok egészségét. utóbbi 

Milyen vitaminokat érdemes együtt szedni?

Lássuk tehát, milyen vitaminokat érdemes egyszerre szedni!

1. C-vitamin és cink 

Amennyiben úgy érezzük, szervezetünknek extra antioxidánsforrásra van szüksége, vegyük fontolóra a C-vitamin és a cink együttes szedését. A C-vitamin támogatja az immunrendszert és az egészséges bőrt, a cink pedig szintén antioxidáns tulajdonságaival járul hozzá a sejtek regenerálódásához és védelméhez. Együttesen szedve ezek a tápanyagok fokozottabban támogatják a szervezet természetes védelmi rendszerét. De van még két további vitamin is, melyet érdemes bekészíteni C-vitaminos kapszulánk mellé. 

Ez pedig nem más, mint a vas és az E-vitamin. A vas nélkülözhetetlen a normál vörösvérsejt-termeléshez és a szervezet oxigénszállításához; a C-vitamin pedig elősegíti a felszívódását – akár élelmiszerből, akár táplálékkiegészítőből juttatjuk be a szervezetbe. Ezzel szemben az E-vitamin a szabad gyököket semlegesíti, miközben a C-vitamin eltávolítja azokat. Sőt, ez a páros még az izomfájdalmat is képes hatékonyan csökkenteni. 

2. E-vitamin és szelén

Ha már az E-vitaminnál tartunk, nem mehetünk el egyik frissen tesztelt kombinációja mellett sem. Egyre több kutatás támasztja alá ugyanis, hogy az E-vitamin és a szelén párosa erős antioxidánsként képes megvédeni a sejteket a károsodástól.

vitaminok-szedese-parban

Fotó: Canva

Nem csupán erősítik egymást, de támogatják az immunsejtek működését is, miközben az E-vitamin növeli a szelén regenerálóképességét, hogy antioxidánsként minél hamarabb felszívódjon szervezetünkben. Sőt, egy 2021-es tanulmány még azt is kimutatta, hogy egyidejű fogyasztásakor az E-vitamin és a szelén képes kontrollálni az allergiás tüneteket és csökkenteni az asztma okozta légúti gyulladást. 

3. Kalcium és D-vitamin 

Ez a két kulcsfontosságú tápanyag nyerő kombináció a csontok egészségét tekintve, ugyanis D-vitamin hiányában a bevitt kalcium nem tud igazán hasznosulni. Noha a csontképződés a húszas éveink közepén befejeződik, a kalcium egész felnőttkorban fontos tápanyag marad a csontok erőssége szempontjából. 

A kiegyensúlyozott kalciumbevitel csökkenti a csontritkulás kockázatát. Ha pedig D-vitaminnal is kombináljuk, az tovább fokozza az ételekből és étrend-kiegészítőkből származó kalcium felszívódását. 

D-vitamin mellett a Kalciumot K-vitaminnal is javasolt kombinálni. A D-vitamin támogatja a kalciumfelszívódást, a K-vitamin pedig a csontokban történő raktározási folyamatot segíti. Ezzel megakadályozza, hogy a kalcium felhalmozódjon az artériákban és vérrögök alakuljanak ki. Ez a vitamintrió tehát elengedhetetlen a mindennapokban, ha szeretnénk hatékonyan megelőzni a csontritkulást és csökkenteni a csonttörés kockázatát. 

4. D-vitamin és K2-vitamin

A D-vitamin jelentősége vitathatatlan, egyesek szerint ez a 21. század C-vitaminja, mely csontjaink, bőrünk, látásunk egészségéért és anyagcsere-folyamataink stabilizálásáért egyaránt felel. A K2-vitamin – amely a K-vitamin két formájának egyike – felelős a kalcium véráramból csontokba történő szállításáért, így a D-vitamin és a K2-vitamin együttes szedése mind a csontok, mind a szív egészségét fokozottan támogatja.

De vannak más tápanyagok is, melyek segíthetnek a D-vitamin szintjének stabilizálásában. Ilyen például a magnézium, mely alapvető ásványi anyagként az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében játszik szerepet.

Kiegyensúlyozott magnéziumszint szükséges az úgynevezett parathormon felszabadulásához is, amely a D-vitamin megfelelő felszívódását segíti elő a tápcsatornában.

Tehát alacsony magnéziumszint mellett a D-vitamin nehezebben szívódik fel a bélrendszerben, ezért érdemes magnéziummal együtt szedni, és megtámogatni a folyamatot egészséges ómega-3 zsírsavakkal is. 

5. B6-, B12- és folsav

Egy 2023-as tanulmányban a kutatók több mint 4000 felnőtt bevonásával jutottak arra a következtetésre, miszerint a B-6 és B-12 vitaminok rendszeres fogyasztóinál kisebb a metabolikus szindróma, vagyis az összetett anyagcserezavar kialakulásának előfordulása. Ez azért is fontos, mert a kórkép hajlamosít más betegségekre; diabéteszre, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre, és egyéb szív-és érrendszeri problémákra.

A folsav, a B6-vitamin és a B12-vitamin együttes bevitele azonban normalizálja a vércukor-szintet, valamint hozzájárul az agy megfelelő neurológiai működéséhez és védelméhez is. Tehát a szakértők szerint, ha ezekből elegendő mennyiséget viszünk be szervezetünkbe, azzal lassítjuk a kognitív hanyatlást is.

Vitaminkombinációk, melyeket jobb, ha kerülünk

Míg bizonyos vitaminok erősítik egymást, addig néhány szerves vegyület együttes szedésekor érdemes körültekintőbbnek lennünk. A C-vitaminról tudjuk, hogy nélkülözhetetlen antioxidáns, ha az immunrendszer egészségéről van szó, ahogy a B-12 is alapvető vitaminnak számít, amennyiben idegrendszerünket szeretnénk karbantartani. 

Tanulmányok ugyanakkor azt mutatják, hogy e két tápanyag egyidejű szedése csökkentheti a B-12-vitamin mennyiségét a szervezetben, ezért a szakértők inkább azt javasolják, hogy legalább két óra különbséggel vegyük magunkhoz ezeket.

Ugyanígy nem javasolt az E-vitamin és a K-vitamin, a réz és a cink, a zöld tea és a vas, továbbá a kalcium és bármely egyéb ásványi anyag egyidejű szedése, mivel ezek kölcsönhatásba lépve csökkentik egymás pozitív hatásait.

Mint látható, a vitaminok szedése némi odafigyelést igényel – akár mennyiségről, akár időbeliségről, akár speciális kombinációról van szó. Ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni szervezetünk vitaminszintjét, és ennek megfelelően pótolni a hiányzó mennyiséget változatos étrenddel – és, ha szükséges, célzott tápanyag-kiegészítőkkel!

Kattints a linkre, hogy megtudd, hogyan jelzi a szervezeted, ha több vitaminra lenne szüksége!

Kiemelt kép: Getty Images