Egyre többen szedünk különféle vitaminokat, a megfelelő időzítéssel azonban nem mind vagyunk tisztában.
  • A különféle vitaminok létfontosságúak a szervezet optimális működéséhez.
  • A kiegészítő vitaminkészítmények esetén sokat számít a szedés időzítése. 
  • Megfelelő időzítéssel javul a felszívódás. 

Az elmúlt 20-30 évben mifelénk is rutin lett, hogy étrendünk vélt vagy valós hiányosságait vitaminkészítményekkel kompenzáljuk. Nem véletlenül. Egyre többet olvasni ugyanis arról, hogy a mezőgazdaság mai gyakorlata mellett termesztett növények, és az ezekkel takarmányozott állatok húsa jóval kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint amennyit a korábban, valamivel kíméletesebb eljárásokkal előállított, pláne a háztáji élelmiszerek. Vitaminokra tehát szükség van, a kérdés csak az, befolyásolja-e hatékonyságukat, felszívódásukat, hogy mikor szedjük be őket. Kutatások szerit igen, így érdemes néhány apróságra figyelni.    

A mikor-mit kérdésre létezik rövid és hosszabb válasz is. A rövidebb úgy szól, hogy az úgynevezett vízben oldódó vitaminok (azok, amelyeket a szervezetünk nem képes hosszabb időre, nagyobb mennyiségben raktározni) akkor szívódnak fel a legjobban ha éhgyomorra, vízzel együtt vesszük be őket, a zsírban oldódó vitaminokat (amelyeket a szervezet a májban és a szervezet zsírszöveteiben raktározni is tud) viszont a legjobb étkezés közben bevenni, mert a szervezet ilyenkor jobban hasznosítja őket. A hosszabb válasz (és a fentiek alóli kivételek) bemutatása most következik. Lássuk, mikor érdemes bevenni az egyes vitaminokat vagy vitaminkomplexeket!

A multivitaminok időzítése

A multivitaminok többféle zsírban és vízben oldódó vitamint tartalmaznak. Ezek a készítmények nagyon népszerűek, mivel egyféle kapszula szedésével biztosítják a (kiegyensúlyozott és változatos táplálkozást persze nem helyettesítő) sokszínű vitaminbevitelt. Bár rendre napvilágot látnak olyan tanulmányok, amik megkérdőjelezik a multivitamin-kapszulák szükségességét, tény, hogy ezek a készítmények nagy segítséget jelenthetnek azoknak, akik valamiért nem tudnak igazán változatosan étkezni. Ha multivitaminokat szedsz vagy tervezel szedni, szakértők szerint a megfelelő felszívódáshoz érdemes étkezés közben bevenned őket.

A B-vitaminok időzítése

A B-vitaminok családjába számos különféle vitamin tartozik, közös tulajdonságuk, hogy nélkülözhetetlenek a szervezet számos folyamatának optimális működéséhez. Segítenek a szervezetnek vörösvértesteket képezni, és javítják a tápanyagok felszívódását is. Bizonyos B-vitaminok hiányát a rossz mentális, illetve lelkiállapottal is összefüggésbe hozták.

A B-vitaminok vízben oldódnak, ami azt is magával hozza, hogy éhgyomorra, jó adag vízzel bevéve könnyebben felszívódnak.

Vedd be őket ébredés után egy nagy pohár víz társaságában, így nemcsak vitamindúsan, de hidratáltan is indul a nap!

A C-vitamin időzítése

A C-vitamin szintén vízben oldódó vitamin, ami elengedhetetlen a szövetek, a bőr és a csontok egészségének megőrzéséhez, emellett segíti a szervezet vasfelvételét, szedése továbbá a hatékonyabb, gyorsabb sebgyógyulásban és az immunrendszer erősítésében is kulcsszerepet tölthet be. És még ennél is többet tud! Kevesebb szó esik róla, pedig egyes kutatások szerint a C-vitamin és a hangulat között is van kapcsolat: a C-vitaminban található antioxidánsok képesek lehetnek a szorongás csökkentésére és kiegészítő kezelésére is. Mivel a C-vitamin vízben oldódik, a legjobban reggel vízzel, éhgyomorra szívódik fel. Vannak azonban olyanok, akiknél a C-vitamin készítmények éhgyomorra emésztési problémákat okoznak. Ha te is ilyet tapasztasz, válts át nyugodtan arra, hogy étkezéssel együtt veszed be ezt a vitamint.

Temérdek készítmény közül választhatunk (Fotó: Getty Images)

A D-vitamin időzítése

A D-vitamin számos testi funkcióhoz elengedhetetlenül szükséges. Azt sokan tudják, hogy pótlása különösen a napfényszegény időszakokban vagy tájakon bír kiemelt jelentőséggel, azt viszont már kevesebben, hogy szedésére a sötétebb bőrtónusú embereknek nagyobb szüksége lehet. A melanin a sötét bőrszínért és hajért felelős pigment, és azoknál az embereknél, akiknek a bőrében nagyobb mennyiségű melanin található, igazoltan lassabb a D-vitamin bőrben való szintézise. Amellett, hogy hatással van egy sor fizikai működésünkre, a D-vitamin hiányát összefüggésbe hozták a mentális egészség egyes aspektusaival is. A tudósok megfigyelték ugyanis, hogy azok az emberek, akik (és amikor) nem jutnak elegendő napfényhez, hajlamosabbak lehetnek a hangulatingadozásra, akár a depresszióra is. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, általában az étkezésekhez közeli bevételt szokták javasolni. 

Az A-vitamin időzítése

Az A-vitamin egyike azon vitaminoknak, amelyeket a szervezet nem tud saját maga előállítani, ez pedig azt jelenti, hogy táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinnünk a szervezetbe. Az A-vitamin számos folyamathoz elengedhetetlen a szervezetben, többek között a bőr, a szem és a bélbélnyálkahártya egészségének fenntartásához fontos. Egyes kutatások szerint a karotinoidok (amelyek a szervezetben A-vitaminná alakulnak át), csökkenthetik a depressziós tünetek kialakulásának kockázatát is. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, az A-vitamint a legjobb étkezéssel együtt bevinni, különösen olyan étkezéssel, amely egészséges zsírokat is tartalmaz. Fontos megjegyezni viszont, hogy a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben a zsírban oldódó vitaminok a szervezetben lévő zsírban raktározódnak el, és

a szükségesnél nagyobb mennyiség bevitele felhalmozódáshoz és mérgezéshez vezethet,

ezért esetükben minden esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő adagolásra. 

Az E-vitamin időzítése

Az E-vitamin egy antioxidáns, amely segíti a szervezet sejtmembránjainak védelmét és az A-vitaminhoz hasonlóan szintén csak az elfogyasztott élelmiszerekből vagy vitaminkészítményekből nyerhető, forrásai elsősorban a növényi olajok. Ez a vitamin is erősen hat a hangulatra! Egyes kutatások szerint az alacsony E-vitamin-szint összefüggésbe hozható a depresszióval és a szorongással, és bár nem világos, hogy a pótlás segíthet-e a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelésében, ez a kutatási terület ígéretes felfedezésekkel kecsegtet. Szedését tekintve kakukktojás: bár az  E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, szakértők  mégis a reggeli bevitelt javasolják, ekkor szívódik fel ugyanis a legjobban.

A magzatvédő vitaminok időzítése

A várandósok számára kiemelten fontos a folsav, a kalcium, a D-vitamin, a vas és az A-vitamin megfelelő bevitele. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok létfontosságú szerepet játszanak a baba megfelelő fejlődésének elősegítésében és a mentális zavarok kialakulásának kockázatának csökkentésében is. A magzatvédő vitaminokat a nap bármely szakában bevehetjük. Nagyon fontos viszont, hogy várandósan a szokásosnál is jobban figyeljünk oda az adagolásra, ez különösen a zsírban oldódó vitaminok esetében fontos. Az A-vitamin túladagolása például súlyos fejlődési rendellenességekhez vezet, ezért várandós vitaminpótlás kapcsán mindenképpen az orvos tanácsát kell kérni!

várandósság

Várandósan kiemelt figyelmet kel fordítani az adagolásra! (Fotó: Getty Images)

Adagolás és túladagolás

Világszerte több millió ember szed rendszeresen vitaminkészítményeket, és kutatások szerint a vitaminkiegészítők ajánlott adagjainak szedése számos egészségügyi előnnyel jár. Az annál nagyobb dózisok szedése ugyanakkor nemcsak hatástalan, de káros is lehet az egészségre. A B- vagy C-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők túladagolása csak átmeneti mellékhatásokat okozhat (bár extrém nagy dózisú C-vitamin bevitel hosszú távon veseproblémákat eredményezhet), azonban az A-, E- és D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők helytelen használat esetén súlyos mellékhatásokat okozhatnak, ezért fontos, hogy soha ne lépjük túl a megfelelő adagolást. Emellett (még ha ennek a cikknek ez nem is volt témája), fontos, hogy vitaminok bevitele mellett is ügyeljünk a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra. Ha módunkban áll organikusan termesztett zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, válasszuk azt, húskészítményekből pedig keressük a kíméletes állattartásból származó és hormonmentes termékeket. Ezekből természetes úton is sokféle vitamint juttathatunk be. 

Érdekel, milyen zöldségekben és gyümölcsökben lapulnak tél végén és tavasz elején is vitaminok! Ebben a cikkünkben erről a témáról írtunk. 

Fotó: Getty Images