Immunerősítés 10 természetes vitaminforrással télen is

A téli időszakban sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a vitaminpótlásról. Szemben az év melegebb hónapjaival, sokkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, napsütés híján pedig a D-vitamin is lecsökken szervezetünkben. Van azonban természetes megoldás az immunerősítésre.

Kurkuma

Hatékony táplálékkiegészítő, amely a testre és az elmére egyaránt jó hatással van. A fertőzések és a gyulladások ellen hatásos fűszer- és gyógynövény, de öregedés gátlóként is ismert.

Gomba

Vírusellenes és antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik a gomba, amely a fertőzések elleni küzdelemben is segítségetekre lehet. Sok D-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Megtalálható benne a szelén, a B-vitamin, a kálium, a foszfor, de nagyobb mennyiségű fehérje, C-vitamin és vas is.

Cink, szelén és D-vitamin

Támogatják az immunrendszer természetes működését és vitaminnal látnak el. Zöldségek (például brokkoli, kelkáposzta, spenót) formájában könnyedén bevihetitek a szervezetetekbe. Ha pároljátok őket, jobban megőrizhetitek a bennük található tápanyagokat.

Mandula

Egy maroknyi mandula a szükséges napi E-vitamin mennyiség 50%-át biztosítja a szervezet számára. Erős antioxidáns, amely segít leküzdeni a fertőzéseket és a nemkívánatos betegségeket. Érdemes a mandula héját is elfogyasztani, ugyanis ez megakadályozza, hogy a vírusok elterjedjenek a szervezetben.

Fokhagyma

A fokhagyma antibakteriális és vírusölő gyógy- és fűszernövény, ami ugyancsak segít a fertőzések elleni küzdelemben, továbbá a sejtek egészséges növekedésében. Ne hagyjátok ki a főételekből!

Gyömbér

A gyömbér szintén nagyszerű vitaminforrás, valamint gyulladáscsökkentő és baktériumölő fűszernövény is egyben. Gazdag antioxidánsokban, sőt hatékony a diétában is. Fogyasszátok például tea formájában!

Zabpehely

Amellett, hogy szelént és cinket is tartalmaz a zab, segít a fertőzések elleni küzdelemben. Emellett tartalmaz béta-glükánt, aminek köszönhetően megerősödik az immunrendszer, a szervezet védekezőképessége pedig nő. Kezdjétek a reggelt egy jó zabkásával!

Piros paprika

Magas C-vitamin tartalmával kiváló energiaforrás a lédús paprika, ami segítség lehet a megfázás elleni küzdelemben, csípős formában pedig akár meg is háromszorozhatjátok a hatását. Antioxidáns és gyulladásgátló, hála a benne található béta-karotinnak. Ha nem szeretitek a paprikát, fogyasszatok brokkolit, vagy karfiolt, hiszen ezekben is sok vitamin található!

Fahéj

Jótékonyan hat az emésztőszervekre, a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is. Remek étrend-kiegészítő, ami segít a fogyásban, szépíti a bőrt és rengeteg vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz. Többek között kalcium, mangán, A- és K-vitamin található benne, de rosttartalma is jelentős.

Kardamom

A kardamom nemcsak izgalmas fűszer, de segít az emésztési zavarok leküzdésében is. Stimulálja az anyagcsere-folyamatokat, enyhíti a köhögést, sőt fejfájás ellen is ajánlott. Antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz, gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Próbáljátok ki!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pexels

(redonline.co.uk, psychologies.co.uk)