Míg a D-vitaminról rengeteget tudunk, addig a K2-vitamin neve keveseknek cseng ismerősen, pedig jótékonyan hat mind a csontrendszerre, mind a szív- és érrendszerre.

Hazánkban még kevesen ismerik, de úgy tűnik, a K2-vitamin több szempontból előnyös hatású a szervezetre. Japán kutatások pél­dául kimutatták, hogy segíti a csontritkulás megelőzését, az országban emiatt gyógyszerként is forgalomban van.

– A jótékony hatásra az hívta fel a figyelmet, hogy észrevették: össze­függés lehet a kimagaslóan sok K2-vitamint tartalmazó nattó nevű nemzeti étel – ez fermentált szójababból készül – fogyasztása és a csontsűrűség között. Ennek nyomán indultak a vizsgálatok, amelyek igazolták ezt a megfigyelést. Azt is kimutatták a kutatások, hogy a csonttörések gyakorisága összefügg a K-vitamin alacsony szintjével. Az ugyanakkor fontos, hogy a világ más részein ezt a hatását nem vizsgálták, egyelőre csak az ázsiai embereknél tekinthető bizonyítottnak. Azt is tudni kell, hogy a Japánban gyógyszerként alkalmazott készítmény hatóanyag-tartalma nagyságrendekkel meghaladja az étrend-kiegészítőkét – mondja dr. Csupor Dezső farmakognóziai szakgyógyszerész.

Az erek is meghálálják

A K2-vitamin a szív- és érrendszerre is jótékony hatással lehet. Például igazolt, hogy normális szintje mellett az artériák falának meszesedése mérsékelt ütemű, míg hiányánál ez a folyamat felgyorsul. A kutatások szerint ennek oka, hogy a vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. Utóbbi az érelmeszesedés folyamatának fontos lépése, ugyanis az egészséges, rugalmas verőerekben először csak kása­szerű anyag jelenik meg, majd az a kalciumlerakódás következtében keményedik meg, és alakul meszes plakká. A kalcium ilyen jellegű hatását a szervezeteben az MGP nevű fehérje hivatott megelőzni (ennek képződését a D-vitamin segíti elő), a vérben levő felesleges kalciumot az köti meg. Viszont erre csak akkor képes ez a fehérje, ha a K2-vitamin aktiválja. Utóbbinak a megfelelő szintje emiatt kulcskérdés.

Megelőzni, amit lehet

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .