Az elmúlt évtizedekben egyre többen szedünk különféle étrendkiegészítőket és vitaminokat. Ezek hasznosságával és szükségességével kapcsolatban nincs széles körű egyetértés, egy kutatás ugyanakkor most egy sokunk által rendszeresen fogyaztott vitamin pozitív hatásait tudta igazolni.  

Azt, hogy a D-vitamin jót tesz a szervezetünknek, régóta tudjuk, és több éve annak is, hogy igazán nagy felhajtás van körülötte: szedése ma már olyan alapvetés, mint az, hogy C-vitamint kapunk be, ha úgy érezzük, kezdünk ledőlni a lábunkról. Sokan vitatják ugyanakkor, hogy szükség van-e táplálékkiegészítőként való alkalmazására egy egyébként kiegyensúlyozott étrend és elegendő, a szabadban töltött idő esetén.

Egy a témával kapcsolatos legújabb tanulmány – ha ezt a kérdést nem is dönti el – érdekes és

fontos összefüggésre mutat rá a D-vitamin szedése és a szívroham esélyének csökkenése között.

Bár a kutatás csak kisebb mértékű kockázatcsökkenésről számol be D-vitamin szedése esetén, a felfedezés mindenképpen figyelmet érdemel, mivel a szívroham világszerte a vezető halálokok közé tartozik és egyre többeket, férfiakat és nőket is érint, ezért óriási jelentősége lehet kockázat akár egészen minimális lefaragásának is.

A tanulmány vezető szerzője, Rachel Neale epidemiológus, az ausztráliai QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézetmunkatársa szerint ez a valaha volt második legnagyobb olyan tanulmány, amely a D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőket, és azok a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kölcsönhatását vizsgálja. A tanulmány valóban igen jelentős méretű volt: 21 302, 60 és 84 év közötti beteget vontak be a kutatásba, melynek során a kísérleti alanyok D-vitamin-kiegészítőt, vagy placebót kaptak öt éven keresztül.

„Vizsgálatunk szerint a D-vitamin-pótlás csökkentheti a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát, a védőhatás pedig még kifejezettebb lehet azoknál, akik egyébként koleszterincsökkentőket és más szívbetegség elleni gyógyszereket szednek” – mondta el Neale. 

Félünk tőle, tegyünk hát a megelőzését. (Fotó: Getty Images)

A D-vitamint szedő csoportban a résztvevők 6 százalékánál fordult elő súlyos kardiovaszkuláris esemény a vizsgált időszak alatt, míg a placebót szedők 6,6 százalékánál következett be valamilyen súlyos, a keringési rendszert érintő megbetegedés. Ami pedig konkrétan a szívrohamot illeti: a D-vitamin-csoportban 19 százalékkal alacsonyabb volt az azt elszenvedők aránya, mint a kontrollcsoport tagjai közt. 

D-vitamin és kolesztericsökkentők

A D-vitamin tehát kis mértékben csökkentette a szívproblémák kialakulásának kockázatát és jelentősen a szívroham kialakulásának esélyét. A statisztikák azt is kimutatták, hogy a

D-vitamin-kiegészítők nagyobb hasznot hoztak azok számára, akik már a vizsgálat kezdetekor koleszterincsökkentőket vagy más szívvédő gyógyszert szedtek

(ilyenek a D-vitamint és a placebot szedő csoportban egyformán voltak), a kutatók szerint ez egy másik érdekes eredmény, amelyet tovább kell vizsgálni. „Nem vagyunk benne biztosak ugyanis, hogy miért mutatkozott ez a többletelőny – mondta Neale. Elképzelhető, hogy a dolog azzal van összefüggésben, hogy a már eleve gyógyszert szedő betegek esetében a vizsgálat kezdetén is magasabb volt a szívroham-kockázat, így nagyobb volt a javulás lehetősége is”. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy senkinek sem szabad elkezdenie D-vitamin-kiegészítőket szedni pusztán a szíve egészsége érdekében anélkül, hogy erről előbb ne konzultálna orvosával, és különösen igaz ez a krónikus betegséggel küzdő és/vagy küzdő idősebb emberekre.

Vita a vitaminokról

A vitaminpótlás ellenzői úgy vélik, felesleges tonnaszám (na jó, ezer milligramszám) szedni a különféle vitaminkészítményeket, mert ezek felszívódása sosem lesz olyan jó, mint az ételekből bevitteké, jó részüket egyszerűen kipisiljük, miközben egyes vitaminok túlzó fogyasztása túladagoláshoz vezethet. A vitaminszedést pártoló tábor viszont azzal érvel, hogy a mai mezőgazdasági viszonyok mellett (kizsigerelt, tápanyaghiányos földek, idő előtt betakarított termények) csaknem lehetetlen természetes forrásból elegendő vitamint bevinni, és a vitaminhiányos állapotok jóval nagyobb gondot okoznak, mint az esetleges túladagolás. 

Ha szeretnénk (kapszulák ide-vagy oda) több D-vitaminhoz jutni, a szakértők azt javasolják, legyünk (természetesen megfelelő napvédelem mellett) sokat a szabadban és együnk több olajos halat és tojássárgáját is. Korábbi cikkünkben részletesen, kardiológus segítségével gyűjtöttük össze a szívbarát étrend legfontosabb ismérveit. 

Kiemelt kép: Getty Images