Mit kell tudnia egy samponnak? Legyen jó illata és tisztítson alaposan. De honnan tudhatjuk, hogy nem árt a hajunknak?

A haj ritkulása és elvékonyodása egy természetes folyamat, amely a nőknél jellemzően a menopauzával válik látható gonddá. Ám nemcsak a szervezetünk belső folyamatai (hormonrendszeri változások) tehetik vékonyabbá a hajszálainkat és ritkábbá a hajkoronánkat, hanem – kortól függetlenül – mi magunk is lehetünk a probléma okozói.

A közösségi médiában is sokszor szembejöhetett már velünk az a szakértői tipp, hogy a fejbőrünk és a hajszálaink megkímélése érdekében nem tanácsos naponta hajat mosni. A hajmosás mikéntjéről azonban kevesebb szó esik, a fókusz inkább a mostanság felkapott hajszérumokon, hajvégápoló olajokon van, amelyek fényt és egészséges megjelenést adnak a frizuránknak. Pedig akár kétnaponta, akár heti egyszer mosunk hajat, fontos tényező az is, hogy mivel tesszük.
Milyen samponnal? A kérdésre nem olyan választ várunk, hogy milyen árkategóriájúval, milyen márkájúval, jelen esetben sokkal érdekesebb az összetétel a lényeg. Bizonyos összetevők ugyanis kiszáríthatják a hajszálakat, a fejbőrt, és olyan károkat okozhatnak bennük, amelyek elvékonyodáshoz és hajhulláshoz is vezetnek. Na de milyen szavak láttán kell visszatennünk a samponosflakont a drogéria polcára?

(Fotó: Getty Images)

Alkohol

Ha egészségesen ragyogó, dús frizurára vágyunk, az alkoholtartalmú hajápolók az egyik legnagyobb ellenségeink. Bármilyen olyan sampon vagy stylingtermék használata, amelyben rövid szénláncú alkohol (például izopropil-alkohol vagy etanol) van, szárazzá, töredezetté teheti a hajat, hiszen az alkohol nedvességet von el. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem minden alkohol ártalmas: a hosszú szénláncú zsíralkoholok azért találhatóak meg bizonyos hidratáló samponokban és kondicionálókban, hogy simábbá tegyék a hajszálak felszínét, a haj kevésbé gubancolódjon.

Szulfátok

Ha egy sampon összetevőlistáján szulfátokat találunk, biztosak lehetünk benne, hogy a termék kiválóan habzik (elvégre ezek erős tisztító hatású vegyi anyagok, nem véletlenül találkozhatunk velük mosó- és tisztítószerekben, sőt motorzsírtalanítókban is). Ám ez nem jelenti azt, hogy jól járunk velük. Az olyan összetevők, mint az SLS (nátrium-lauril-szulfát) vagy SLES (nátrium-laurét-szulfát) irritálhatják a hagyhagymákat, viszketést okozhatnak és elpusztíthatják a hajban lévő fehérjét, mindez pedig a haj töredezéséhez, hullásához és elvékonyodásához is vezethet.  

Nátrium-klorid

A nátrium-klorid (más néven konyhasó, só, kősó, tengeri só) gyakran a nátrium-lauril-szulfáttal (SLS) kéz a kézben jár, a samponokba és a hajbalzsamokba azért teszik bele, hogy sűrűbb állagot érjenek el vele, míg a szappanok gyorsabban megszilárdulnak általa. Közvetlenül ugyan nem vált ki hajhullást, de nagy koncentrációban fejbőrszárazságot és -viszketést idézhet elő, mivel a só elvonja a nedvességet a bőrből, ez pedig állhat amögött, hogy hajmosás után tele van a lefolyó a hajszálainkkal. Arról nem is beszélve, hogy a nátrium-klorid a festett hajat könnyen kifakítja…

Formaldehid

A samponokon túl tusfürdők, fogkrémek, szempillaspirálok és folyékony tisztítószerek is tartalmazhatnak formaldehidet. Ez a szobahőmérsékleten színtelen, kellemetlen, csípős szagú gáz (vagy olyan összetevő, amelyből formaldehid szabadul fel) azért kerül a kozmetikumokba, hogy elpusztítsa a baktériumokat és meghosszabbítsa az eltarthatósági időt, de többet tud ártani, mint amennyit használ. A levegőbe kerülve irritálja a szemet, az orr nyálkahártyáját és a tüdőt, bőrérzékenységet, allergiás kontakt dermatitiszt és hámlást is okozhat. Mindezek rontják a hajhagymák állapotát, amelyekből ezáltal kevésbé egészséges hajszálak tudnak csak nőni.

Parabének

A parabének nem véletlenül a kozmetikai ipar legnépszerűbb tartósítószerei: hatékony baktérium- és gombaölők, olcsó az előállításuk és még a bőr is jól tolerálja őket. Akkor hol a probléma? Mivel a bőrben felszívódva – mind a nőknél, mind a férfiaknál – megzavarhatják a hormonrendszer normál működését, hajhullásra hajlamosíthatnak.

Szilikon

Ha szilikontartalmú samponnal mosunk hajat, úgy érezhetjük, hogy a termék csodát művelt: sokkal egyszerűbb a fésülés, hajszálaink simábbak, sőt mintha még dúsabb is lenne az összhatás. Igen ám, de míg elsőre a frizuránk egészséges, selymes hatást kelt, idővel más lesz a helyzet. A szilikon felhalmozódik és lerakódik, a fejbőrt eltömíti, így rontja a hajhagymák oxigénellátását, a hajszálakat pedig elnehezíti és gátat képez rajtuk, nem engedi, hogy az ápoló termékek behatoljanak a hajszálakba.

Íme néhány sampon, amely mentes a káros összetevőktől

Szerencsére létezik, sőt egyre több gyártó ügyel rá, hogy olyan sampont készítsen, amely nem tartalmaz semmit a fent említett, potenciálisan káros összetevőkből. És most nem valami teljesen natúr dologra kell gondolni, aminek se színe, se bűze – szerencsére a mentes termékek között is találhatunk olyat, amely jó a hajunkra, legyen bármilyen is annak típusa. Ezekben biztos nem fogsz csalódni!

1. Yope Balance sampon zsíros hajra PHA-savakkal (naturalskin.hu, 4990 Ft) 2. Maria Nila Structure Repair sampon (welovehair.hu, 6900 Ft) 3. Phi Cosmetics Damascus Rose sampon vékony szálú vagy töredezett hajra (phikozmetikum.hu, 4990 Ft) 4. Authentic Beauty Concept Amplify Cleanser volumennövelő hajsampon (salonfrohner.hu, 7800 Ft) 5. Lush Honey I Washed My Hair hidratáló szilárd sampon (lush.hu, 3690 Ft) 6. Schüssler Rozmaringos samponszappan (schusslerkozmetikumok.hu, 2190 Ft)

Kiemelt kép: Getty Images