Hajegészségügyi kisokos a Nők Lapja 2020/26. lapszámának Egészség rovatában.

A haj funkciója szerint védi a koponyát az ütéstől, a sérülésektől, a hidegtől és a túlzott napsugárzástól. Mára a védelmi funkciója háttérbe szorult, mégis többet jelent egy divatos frizuránál. A haj sűrűsége, csillogása erőt sugároz, míg a ritkuló, törékeny szálak az idősödésről, a nem megfelelő ápolásról, vagy az egészséget érintő problémáról árulkodnak.

A haj folyamatosan növekedő, különleges szőrzet. A szálak a fejbőrben gyökereznek, növekedésük a hajhagymák egészséges működésén múlik.

Vágható, színezhető 

– Átlagosan 100–150 ezer hajszál található az ember fején, egy-egy szál vastagsága 0,03–0,08 milliméter. Alapvetően fehérjéből (keratin) épül fel, ami hajlékony, vágható és színezhető – sorolja az adatokat dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus. – A haj életciklusa három részből áll. A növekedési (anagén) fázisban a haj folyamatosan nő, ez két–hat évig tart, és a szálak 85–90 százaléka ebben az állapotban van. Az átmeneti (katagén) fázisban a növekedés lassul, majd megáll, ez a szakasz két-három hétig tart, a hajszálak egy-két százalékát érinti. Végül a nyugalmi (telogén) szakaszban a szőrtüsző elszarusodik, két-három hónap alatt a hajszál életciklusa lezárul, és kihullik. Ebben a fázisban van a hajszálak 10–15 százaléka. Majd a ciklus kezdődik elölről.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Ajánlott vizsgálatok, ha beütne a baj.
Hajápolási kisokos.
Nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .