Hajegészségügyi kisokos a Nők Lapja 2020/26. lapszámának Egészség rovatában.

A haj funkciója szerint védi a koponyát az ütéstől, a sérülésektől, a hidegtől és a túlzott napsugárzástól. Mára a védelmi funkciója háttérbe szorult, mégis többet jelent egy divatos frizuránál. A haj sűrűsége, csillogása erőt sugároz, míg a ritkuló, törékeny szálak az idősödésről, a nem megfelelő ápolásról, vagy az egészséget érintő problémáról árulkodnak.

A haj folyamatosan növekedő, különleges szőrzet. A szálak a fejbőrben gyökereznek, növekedésük a hajhagymák egészséges működésén múlik.

Vágható, színezhető 

– Átlagosan 100–150 ezer hajszál található az ember fején, egy-egy szál vastagsága 0,03–0,08 milliméter. Alapvetően fehérjéből (keratin) épül fel, ami hajlékony, vágható és színezhető – sorolja az adatokat dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus. – A haj életciklusa három részből áll. A növekedési (anagén) fázisban a haj folyamatosan nő, ez két–hat évig tart, és a szálak 85–90 százaléka ebben az állapotban van. Az átmeneti (katagén) fázisban a növekedés lassul, majd megáll, ez a szakasz két-három hétig tart, a hajszálak egy-két százalékát érinti. Végül a nyugalmi (telogén) szakaszban a szőrtüsző elszarusodik, két-három hónap alatt a hajszál életciklusa lezárul, és kihullik. Ebben a fázisban van a hajszálak 10–15 százaléka. Majd a ciklus kezdődik elölről.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Ajánlott vizsgálatok, ha beütne a baj.
Hajápolási kisokos.
Nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok.
Próbáld ki most kedvezményesen!