Kiderült, már ezzel az egyetlen szuperélelmiszerrel meghosszabbíthatjuk életünket

Kiderült, már ezzel az egyetlen szuperélelmiszer-típussal meghosszabbíthatjuk életünket

Ráadásul még finom is!

A hosszú élet titka ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget, és mi is számtalan alkalommal merültünk már el a különféle praktikákban, hátha megleljük a legígéretesebb fiatalító módszereket. Elméleteknek se szeri, se száma: egyesek szerint a szingli élet, mások szerint épp a házasság, vagy a speciális edzések, esetleg a pozitív társas kapcsolatok számítanak leginkább a hosszú élettartam elérésében.

Persze az elméletek sokasága nem jelenti azt, hogy ne lenne igazságtartalmuk – sőt! Ezek csak ráerősítenek arra, hogy igen komplex dologról van szó, és hogy több fronton még többet tehetünk önmagunkért és egészségünk megőrzéséért. Mark Adam Hyman amerikai orvos és író legfrissebb publikációjában például most az élelmiszertípusokat vette górcső alá, hogy megtalálja, melyik az, ami minden másnál hatékonyabban csökkenti a betegségek és egyéb öregedéssel járó panaszok kockázatát. Kíváncsiak vagytok melyik lehet ez?

Mégsem az alma tartja távol az orvost

Hanem a flavonoidokban gazdag bogyós gyümölcsök, legalábbis egy friss tanulmány szerint, amely a Journal of Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg a napokban. A cikk szerzője, Dr. Mark Hyman tudományos vizsgálata során azt találta, hogy az olyan magas antioxidánstartalmú gyümölcsök, mint

az eper, a málna, az áfonya, a szeder vagy a ribizli nagyobb mennyiségű bevitele alacsonyabb halálozási kockázattal párosult.

A szakértő kutatásában elsősorban arra kereste a választ, fennáll-e bármilyen összefüggés a flavonoidok bevitele – olyan gyulladáscsökkentő vegyületcsoport, mely erős antioxidáns tulajdonságai révén hozzájárul a sejtek védelméhez és az érrendszer egészségéhez – valamint az amerikai felnőtt lakosság halálozási rátája között. 

A bogyós gyümölcsök nem csupán egészségesek, de rendkívül finomak is, így könnyen beilleszthetők a napi étkezésbe (Fotó: Canva)

Ehhez az Egyesült Államok felnőtt lakosságának reprezentatív mintáját használta fel, melyhez 1994 és 2014 között gyűjtöttek adatokat. De szükség volt még a bogyós gyümölcsök, a flavonoidok bevitelének becslésére, továbbá a kapcsolódó halotti bizonyítványok felhasználására is.

Az így kapott adatbázis szolgált végül forrásként a kutatáshoz, amely igazolta, nagyobb flavonoidbevitel esetében kisebb volt a halálozási ráta, tehát általában véve tovább éltek azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztottak az erős antioxidáns tartalmú élelmiszerekből. 

Dr. Mark Hyman szerint az eper fogyasztása 21%-kal, míg az áfonya és a ribizli akár 31%-kal is csökkentheti a halálozási arányt.

Ennek ellenére a szakértő úgy véli, kevés felnőtt illeszti be mindennapi étrendjébe a bogyós gyümölcsöket, pedig immáron bizonyítható, hogy rendkívüli előnyt jelentenek egészségünk hosszú távú megőrzése szempontjából.

Így segítenek a flavonoidok

A flavonoidok jótékony hatását Kathryn Watson és Miho Hatanaka dietetikusok is megerősítik, sőt, hangsúlyozzák, hogy nem csupán a bogyós gyümölcsökből, hanem különféle teákból, citrusfélékből és zöldségekből, például hagymafélékből, káposztákból valamint gyógynövényekből is hozzájuthatunk a flavon származékaihoz. De hogyan segítenek szervezetünknek ezek a hasznos vegyületek?

Többek között támogatják a sejtek aktivitását és lassítják az öregedési folyamatokat, ám elsősorban a méreganyagokkal, a káros szabadgyökökkel való küzdelemben számíthatunk rájuk. Segítenek továbbá a szív- és érrendszeri betegségek, a vérnyomásproblémák, a magas koleszterin és a különféle emésztési panaszok megelőzésében.

Mint számtalan vegyületnek, így a flavonoidoknak is különböző típusaik vannak, melyek eltérően hatnak szervezetünkre, tehát változatos étrenddel tehetünk a legtöbbet egészségünk érdekében. A bogyós gyümölcsök fogyasztásával például különösképp a 2-es típusú cukorbetegség és a rák kockázata csökkenthető. 

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje! Gondoltad volna, hogy az alábbi zöldségekkel és gyümölcsökkel még a lakás is ragyogni fog?

Kiemelt kép: Getty Images, noklapja.hu