hosszú élet titok sörivás szingliség

„Soha ne házasodj meg!” – A 104 éves nő szerint ez a hosszú élet egyik titka

Az biztos, hogy nem sokan gondoltak volna erre. A másik ok viszont még furcsább.

Kathleen Hemmings nemrég ünnepelte 104. születésnapját családjával, az idősotthon lakóival és a dolgozókkal – adta hírül az Irish Mirror, és mint ilyenkor lenni szokott, a hosszú élet titkáról is megkérdezték, amire viszont meglepő (?) választ adott.

Az 1919. október 2-án született asszony London Brixton nevű kerületében nőtt fel, ahol később sikeres karriert futott be könyvelőként. Kathleen szívesen táncolt esténként a Covent Gardenben, és rendszeresen járt a Királyi Operaházba operákat és baletteket nézni. Miután véget ért a második világháború, Kathleen úgy döntött, hogy London helyett a vidéki életbe szeretne belekóstolni, ezért 1965-ben az Oxford és Bristol között található Cotswoldsba költözött édesanyjával, testvérével, Charlie-val és tacskójával, Rustyval.

Hogy Kathleen születésnapját emlékezetessé tegyék, az idősotthon – ahol él – dolgozói különleges partival kedveskedtek neki, amelyhez természetesen a szakács által készített torta és rengeteg Guinness sör is járt. Utóbbi ugyanis Kathleen szerint a hosszú és boldog élet egyik titka (noha ezzel az orvostudomány nem feltétlenül ért egyet).

„Igyál Guinnesst, és ne házasodj meg!” – tanácsolta.

Az ünneplésre reflektálva pedig így nyilatkozott: „Csodálatos napom volt! Fantasztikus volt, hogy az összes barátom és rokonom részt vett a partin, és segítettek ünnepelni!”

öreg néni hosszú élet titka

Fotó: Instagram/LADBible

Mi a hosszú élet valódi titka?

Bár néhány tudós szerint akár 200 évig is élhetnénk (ideális körülmények között), a 100 éves életkor még manapság is elég ritka. Ezért nem is csoda, hogy ha valaki betöltötte ezt a kerek évszámot, akkor rögtön a titkairól kezdik el faggatni, hiszen ez egy olyan misztikum, amit szeretnénk jobban megérteni. Úgy látszik azonban, hogy ahány ember, annyi válasz létezik erre a kérdésre: a 102 éves Gladys McGarey – aki egyébként még ma is aktív orvosként – szerint nem szabad beleragadni a negatív helyzetekbe, ő például csaknem 46 évnyi házasság után vált el a férjétől, aki megcsalta.

A 2021-ben 99 éves korában elhunyt Betty White színésznő szerint nincs különleges titka a hosszú életnek: csak minden nap csináljunk valamit, kényeztessük magunkat, és ne foglalkozzunk a számokkal. A 110 éves Joyce Wooding pedig az egészséges életmódot és a sétát hangsúlyozta ki. De nem mindenki ennyire híve az egészséges táplálkozásnak: az egy ideig a világ legidősebb nőjének számító 118 éves André nővér a csokievés és borivást részesíti előnyben, míg azért a száz évtől még nagyon távol álló, viszont 72 évesen is legfeljebb 50-nek kinéző Vera Wang divattervező a gyorsételekre és a rendszeres vodkafogyasztásra esküszik – a sok alvás mellett. 

Kék zóna, ahol száz évig élhetünk

Ahogy ebben a korábbi cikkünkben is megírtuk, a mai ismereteink szerint öt olyan – kissé elzárt – terület van a világon, amelynek lakói az átlaghoz képest nagyon magas életkort élnek meg, a várható élettartamuk 100 év körül van. Ezek Szardínia, a japán Okinava szigetek, a californiai Loma Linda, Costa Rica és egy egészen apró görög sziget, Ikara – de mi a közös bennük?

A kék zónában élő emberek odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, sok zöldséget, kevés húst és alkoholt fogyasztanak, emellett pedig rendszeresen mozognak, viszont nem erőltetik túl magukat. Nem mérgezik a testüket cigarettával, és nem stresszelnek. Ezen felül odafigyelnek arra is, hogy rendszeres közösségi életet éljenek, így az elmagányosodással járó depresszió kevésbé érinti őket, ami köztudottan nagyon káros hatású.

Tudósok szerint viszont mi is élhetünk sokáig és boldogan, csak ezt a nyolc szabályt kell betartanunk hozzá. 

Kiemelt kép: Getty Images