A hosszú élet specialistája szerint így élhetünk 200 évig

A jó szokások akár tíz évet is hozzáadhatnak az életünkhöz, a rosszak ugyanennyit el is vehetnek.

Sergey Young életcélja, hogy kétszáz évig éljen. Nem vicc, a hosszú élet specialistájaként és a The Science and Technology of Growing Young (A fiatallá válás tudománya és technológiája) című könyv szerzőjeként az a missziója, hogy legalább egymilliárd embernek segítsen hosszú, egészséges életet élni.

Munkája során azonosította az általa „élethosszabbító tételeknek” nevezett tényezőket, amelyekkel nemcsak tovább, de egészségesebben élhetünk – hiszen ki szeretne kétszáz éves koráig betegen tengődni? „Ezek betartásával tíz-húsz egészséges évet adhatunk hozzá az életünkhöz – mondta el Young a mindbodygreen podcastben. – Így akár kétszáz évig is vígan elélhetünk.” Na de nézzük is a tételeket!

Járjunk szűrővizsgálatokra

Az első és legfontosabb élethosszabbító tétel, hogy mindig menjünk el az éves egészségügyi szűrővizsgálatokra. „Ne halogassuk a vizsgálatokat, sőt, végeztessünk el mindent, amit csak lehet – magyarázza, hiszen minél előbb fény derül valamilyen egészségügyi gondra, annál könnyebben lehet orvosolni. – A prevenció nemcsak olcsóbb, de így a felépülésre is sokkal nagyobb esély van.” A szakértő hozzáteszi, hogy az orvostudomány rendkívül sokat fejlődött abban a tekintetben, hogy minél előbb fel tudja ismerni a betegségeket a korai fázisban is, éppen ezért élnünk kell a lehetőséggel, nagyon fontos elmenni a szűrővizsgálatokra.

Ne csináljunk hülyeségeket

Hogy mit ért ez alatt Young? Például „egyszerűen nem értem azokat az embereket, akik cigarettáznak, hiszen a dohányzás tíz évet elvesz az életükből”. Vagy egy másik dolog, amit hatalmas blődségnek tart, ha az emberek nem használják a biztonsági övet. A lényeg tehát, hogy ne tegyük kockára az életünket.

„Rettentően fontos, hogy átgondolt döntéseket hozzunk – mondja. – Az élet túl gyönyörű ahhoz, hogy lerövidítsük.”

Tekintsünk gyógyszerként az ételre

A következő élethosszabbító tétel Young szerint az étel, amelyet megeszünk, és amely üzemanyag az egészségünk számára. „Meg kell találnunk az egyensúlyt a táplálkozásban, ez alatt a zsírok és az egészséges fehérjék arányát értem” – fejti ki a hosszú élet specialistája. Young a növényi alapú étrendre esküszik („Kéthetente talán egyszer eszem húst.”), de ha állati eredetű élelmiszerről van szó, akkor „mindig utánanézek, honnan származik”. A szakértő a szabad tartású állatok húsát és a vadon fogott halakat preferálja, amelyek nem kapnak antibiotikumot.

Legyünk mozgásban

Young azt mondja, hogy a hosszú élet és a mozgás közötti összefüggés a rendszerességben, nem az intenzitásban keresendő. Ahelyett, hogy csaponganánk az extrém kimerítő edzések és fel sem kelünk a kanapéról életmód között, inkább kardiózzunk egy keveset (30-40 percet) minden egyes nap, így erősítjük a szívünket és az érrendszerünket is.

„Bármilyen mozgás megteszi – nyugtat meg Young. – Csak építsük be a sportot a mindennapjainkba.”

A hosszú élet specialistája a sétálást is jó dolognak tartja.

Fotó: Getty Images

Csendesítsük el az elménket

Az élethosszabbító tételek közül az utolsó, amelyet Young úgy hív, hogy az elme elcsendesítése. „Ez az alvás, a meditáció, a társasági élet és a céltudatosság kombinációja – fejti ki. – Azt a szabályt követem, hogy nyolc órát kell az ágyban tölteni, hét órát aludni.” A szakértő továbbá hangsúlyozza, hogy annak azonban mély, pihentető alvásnak kell lennie. „Amikor az emberek megkérdezik tőlem, min tudnak változtatni az életükben két hét alatt, mindig azt tanácsolom, hogy álljanak át a zöldségekre, és adják meg a testüknek és az elméjüknek a kellő alvást. A változás, amely két-három hét alatt elérhető, igazán fantasztikus.”

(Kiemelt kép: Getty Images)