Mi a hosszú élet titka? A 110 éves northamptonshire-i nagyi elárulja

Mindig is aktív életet élt, ezért nehéz elfogadnia, hogy ennyi idősen másoktól függ.

Joyce Wooding szeptember 6-án ünnepelte 110. születésnapját a northamptoni Collingtree Park gondozóotthonban, amiről beszámolt a BBC is. Az asszony szerint a hosszú élet titka nem más, mint az „egészséges életmód, a szabadban végzett tevékenységek és a friss ételek”, bár néha úgy érzi, hogy már „túl öreg”.

„Tényleg lehet túl sokáig élni: én is már túléltem a szüleimet, a családomat – ők már mind elmentek – és a legtöbb barátomat” – teszi hozzá. Wooding asszony 1911-ben született, ugyanabban az évben, amikor V. György királyt megkoronázták. Hihetetlennek tűnik, de nem ő a legidősebb az országban: az Oldest in Britain (Legidősebbek Nagy-Britanniában) nevű oldal szerint Joyce „csupán” a 10. helyezett, de nem sokkal lemaradva: a maga 112 évével az oxfordshire-i Mollie Walker a legidősebb szigetországi lakos.

Királyi üdvözlet

Mostanra már hét születésnapi üdvözlőlapot kapott a királynőtől. „Kapsz egyet, amikor betöltöd a százat, aztán 105 éves korodig nem kapsz másikat, onnantól pedig minden évben egyet.”

Wooding asszony – akinek egy nővére és két bátyja született – elmondta, hogy igazi vidéki éltek a northamptonshire-i Staverton faluban, mégpedig a legjobb szülőkkel, akiket csak kívánni lehetett. „Apám földműves volt, és nagyon egészséges életet éltünk, sok saját termesztésű élelmiszerrel, saját sertésekkel, tyúkokkal és nagy kerttel” – mesélte.

„Sok időt töltöttünk a szabadban, nem ültünk számítógépek és egyéb dolgok előtt, mint manapság. A legtöbb időt odakint töltöttük, és nagyon egészséges neveltetésben volt részünk, a legjobb ételekkel, amit csak kívánni lehetett – semmi gyorsétel vagy hasonló.”

Túl fiatal volt ahhoz, hogy emlékezzen az első világháborúra, amely három évvel a születése után tört ki, de a második világháborúról maradtak emlékei. „Utcai őrszolgálatot végeztünk, bádogsapkában bombákat kerestünk, és jártuk az utcákat, hogy lássuk, nem dobtak-e le” – emlékezett vissza. „Hallottuk a repülőgépek dübörgését a fejünk fölött.”

1946-ban ment férjhez Leslie Scott Woodinghoz, akinek Northamptonban volt egy műhelye, amihez egy üzlethelyiség is tartozott, felesége ebben dolgozott sok éven át. Házasságuk során végig Woottonban éltek, a férfi 1983-ban meghalt. 

Az idős asszony elmondta, hogy 110 éves korára elvesztette függetlenségét. „Ha az ember ennyi éven át független volt, ebben a korban mindent elveszít. Mindenben másokra kell támaszkodni. Hosszú idő csak ülni és semmit sem csinálni, amikor az ember megszokta, hogy elfoglalt.”

Rekorder ikrek

Umeno Sumiyama és Koume Kodama megdöntötte a néhai japán ikertestvérek, Kin Narita és Gin Kanie rekordját, és ezzel ők lettek a világ legidősebb élő egypetéjű ikrei. A társaságkedvelő emberként jellemzett nővérek 1913. november 5-én születtek Shodoshimában, tehát idén töltik be a 108-at. A koronavírus miatti elővigyázatosságból az ikreknek – akik Japán különböző részein élnek – a különálló gondozóotthonok személyzete adta át a teljesítményüket ünneplő hivatalos okleveleket.

Japánban a világon a legmagasabb a várható élettartam, és az idősek komoly tiszteletnek örvendenek. A Guinness szerint a világ legidősebb élő embere a 118 éves japán nő, Kane Tanaka.

Forrás: BBC Kiemelt kép: Getty Images