A világ legidősebb embere cím legújabb birtokosa egy francia apáca, a 118 éves André nővér.

Egy dél-franciaországi idősotthon lakója, a 118 éves André nővér a Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg a legidősebb ember – és egyszerre a legidősebb apáca és covid-túlélő is a bolygón.

A katolikus apáca Lucile Randon néven született 1904. február 11-én. Életének java részét a vallásnak áldozta, de mindig szívén viselte az elesettek sorsát: a második világháború idején gyermekeket gondozott, majd további 28 éven keresztül árvákat és időseket ápolt. André nővér élete során eddig 10 katolikus pápa és 18 francia elnök vezetősége váltotta egymást – a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron pedig kézzel írott levélben köszöntötte születésnapja alkalmából idén februárban.

Jelenleg Toulonhoz közel él, és nemcsak ő a legidősebb ember, a legidősebb apáca, hanem a legidősebb covid-túlélő címet is ő birtokolja ebben a pillanatban a Guinness Rekordok Könyve szerint. 2021 elején volt pozitív covid-tesztje, de három hét alatt teljesen felépült a fertőzésből – épp időben, hogy megünnepelje 117. születésnapját.

A francia RMC Story csatorna tévéinterjújában a nővér elmondta, úgy érzi, jobb lenne neki már a mennyországban, de a Jóisten még nem akarja magához szólítani – majd hozzátette, az új címe számára „szomorú kitüntetés”. De nem csak bánatát fejezte ki, azt is elárulta, hogy még mindig van olyasmi az életében, ami örömmel tölti el, például az, hogy a családja mennyire elkényezteti, de szereti egyébként a csokoládét és a bort is – utóbbiból minden nap megiszik egy pohárral.

A csoki a titok?

Érdekes, hogy André nővér elődjéről, az életének 120. évében, április 19-én elhunyt japán Kane Tanakáról szintén az a hír járta, nagy rajongója a csokoládénak – de a társasjátékok, a matematika és a kalligráfia szintén nagyon kedves volt számára. Amikor Tanakát 2019-ben kitüntették a világ legidősebb embere címmel, úgy nyilatkozott, boldogabb nem is lehetne! És bár jelenleg az egyéni életkor-rekorder a francia nővér, összesítésben a japán társadalom a legidősebb a világon, ahol a lakosság több mint negyede 65 éves, vagy annál is idősebb. Tudósok úgy tartják, a kiemelkedően magas várható élettartam a japánokra jellemző étrendnek, az ottani fejlett egészségügynek és annak köszönhető, hogy az emberek idősebb korukban is dolgoznak még.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legidősebb ember azonban szintén francia nő volt: az 1875. február 21-én született Jeanne Louise Calment, aki 122 évet és 164 napot töltött el a Földön.  

Kiemelt kép: illusztráció, Getty Images