otthonunkat

Tovább élhetünk, ha így rendezzük be otthonunkat

Nem a trendi diéták vagy az extrém edzésprogramok jelentik a hosszú élet titkát, sokkal inkább egy olyan környezet, mely öntudatlanul is egészségesebb életvitelre ösztönöz minket.

Kék zónaként hivatkoznak a demográfiával foglalkozó szakemberek a Föld azon régióira, ahol a lakosok általában a legtovább élnek, vagyis feltételezhetően a legtöbbet is tudják arról, mi a hosszú élet titka (Egyesek szerint bizonyos szokásokban, míg mások szerint a terápiákban rejlik a nagy titok.) A valóságban ez a hangzatos kifejezés azonban az egészségesebb viselkedésre ösztönző környezetet takarja – pontosabban Dan Buettner író The Blue Zones Challenge című könyvének konklúziója szerint –, ezt a közeget pedig elsősorban közvetlen mikrokörnyezetünkben, vagyis otthonunkban teremthetjük meg a leghatékonyabban.

Bizonyos lakberendezési trükkök megkönnyítik az egészséges szokások kialakítását, így szinte anélkül adhatjuk meg önmagunk számára a szépkorú évek lehetőségét, hogy nap mint nap tudatában lennénk ennek. Ezekkel a látszólag hétköznapi tervezési szempontokkal környezetünk egyszerre egészséges, hangulatjavító és biztonságos lehet, ráadásul mindez egyszerűen, hiszen bárki felszerelheti otthonát a hosszú élet reményében, akár már ma. 

Tegyük a tévét messze a konyhától!

Természetesen nem tilos a képernyőt nézve olykor elmerülni egy tál popcornban, ám a tanulmányok azt mutatják, a műsorokat figyelve hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Ha azonban több lépést is meg kell tennünk a konyhából a tévékészülékig, akkor nemcsak, hogy kisebb valószínűséggel fogunk a nassolnivaló miatt felállni, de amikor ezt megtesszük, valamelyest átmozgatjuk végtagjainkat, ez a fajta fizikai aktivitás pedig nagyon is szükséges. 

Tartsunk cipőtartót az ajtó mellett!

Ez is amolyan két legyet egy csapásra praktika, ugyanis amennyiben az ajtó mellett van cipőtartó állványunk, nagyobb valószínűséggel vesszük le hazaérve a lábbelinket, így a betegségeket okozó székletbaktériumok 28%-tól megóvjuk magunkat, ugyanis ilyeneket is hordozunk a cipőnk talpán. Az állvány ráadásul lehetővé teszi, hogy egyszerre többféle cipőt, kényelmes séta- vagy futócipőt is az ajtó közelében tartsunk, mely szintén arra ösztönöz, hogy aktívabb életet éljünk. 

Gondozzunk konyhakertet!

Ha van némi szabad területünk, lehetőségünk a konyhaablakban vagy a balkonon termeszteni, ne mondjunk le róla azonnal, ugyanis így mi is csatlakozhatunk a kék zónában még kilencven éves kor felett is aktívan élők közösségéhez. Persze csak elméletben, de már ez szép eredmény, és ehhez mindössze a friss levegőn töltött idő, egy kis gyomlálás és öntözés szükségeltetik, az otthon termesztett élelmiszer – és fűszernövény – jótékony hatásairól már nem is beszélve. 

Fotó: Getty Images

Hozzuk be otthonunkba a természetet!

Ennek mentén maradva tovább fokozhatjuk a természet fiatalító erejét, ha szépségéből becsempészünk otthonunkba. Díszítsünk szobanövényekkel, melyek csökkentik a stresszt – sőt, néhányukkal még a penészesedést is megelőzhetjük –, de ha erre helyhiány miatt még sincs lehetőségünk, akasszunk fel harmonikus tájképeket, dekoráljunk földszínekkel, és töltsük meg természetes fénnyel a helyiségeket. 

Legyenek alacsony bútoraink!

A becslések azt mutatják, hogy a 65 év feletti idősek negyede esik el évente otthonában, s bár ez külföldi adat, mindannyian tapasztaljuk ismerősi körünkben ezt a visszatérő problémát, mely a kórházi kezelések egyik vezető oka. Az alacsonyabb kanapék és székek vásárlása egyszerű módja lehet annak, hogy elkerüljük a padlóra zuhanást, de a fürdőszobában sem árt felkészülni a veszélyes csúszásokra. Szőnyegek, csúszásgátló csempék, zuhanykapaszkodók és kisebb padok is segíthetnek, hogy minél tovább állhassunk két lábbal a földön. 

Árasszon nyugalmat a hálószoba!

Nemrég felfedtük, melyik alvási pozícióval lehetünk a leginkább kipihentek, ha pedig maximalizálnánk a teljesítményt a hosszú élet érdekében, az egész hálószobát pihentető közeggé varázsolhatjuk. A kielégítő relaxáció számos előnnyel jár, fokozza a szív- és érrendszer egészségét, és a memóriára is jó hatással van. Minden olyan ablakra, ahol sok fény áramlik be, helyezzünk sötétítő függönyöket, ha segít, állítsunk be nyugtató és alvást segítő hangokat, hogy kizárjuk a külvilág zajait. Portalanítsunk és porszívózzunk rendszeresen, és mossunk hetente ágyneműt, hogy biztosan minőségi legyen a hálóban töltött idő. 

Tegyük otthonunkat barátságossá a vendégek számára!

A családtagokkal való étkezés ugyancsak növeli a várható élettartamot, ugyanis a társas érintkezés pozitívan befolyásolja boldogságérzetünket. Nem árt beruházni egy nagyobb étkezőasztalra, melyet a legjobb, ha a bejárati ajtóhoz közel helyezünk el, vagy ha erre nincs lehetőség, a közlekedőben is alakítsunk ki kényelmes zugokat, ahová az érkezők leülhetnek. Minél több lehetőségünk van arra, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal otthonunkban, annál valószínűbb, hogy ezt meg is tesszük. Néhány trükkel mi magunk is tökéletes vendégek lehetünk – csupán ezt a 3 dolgot kell magunkkal vinnünk, és a siker garantált. 

Kiemelt kép: Getty Images