Ezt a három dolgot vigyük magunkkal, ha tökéletes vendégek akarunk lenni

Van olyasmi, ami többet jelent bármilyen más ajándéknál.

Nyakunkon az ünnepek, ilyenkor persze megszaporodnak a családi és baráti összejövetelek, nem beszélve a csakis az év eme szakaszában fellángoló munkahelyi egybeborulásokról, amikor megmutathatjuk, mennyire szeretjük (na jó, toleráljuk) a másikat. Tehát valószínűleg több vacsorára vagy vendégségbe is hivatalosak is leszünk a következő hetekben, ahova pedig nem igazán illik üres kézzel érkezni (ebben a cikkünkben például ínycsiklandozó gasztro ajándékokat szedtünk össze). A házigazdáknak szánt virág, bor és csoki klasszikus ajándékok, amikkel biztosan sikerünk lesz, de valójában nem ezeknek fognak a legjobbnak örülni. De hogy minek? Azt a WireCutter magazin tökéletesen összeszedte, mi pedig kiegészítettük a saját meglátásainkkal is.

A saját kötényünk

Érkezéskor akasszuk fel a kabátot a fogasra, és vegyük fel az otthonról hozott kötényünket (vagy még jobb, ha a felöltő alatt Clark Kent módjára viseljük eme ruhadarabot), majd lépjünk be a konyhába, és jelentsük ki: „Segíteni jöttem.” Így azonnal mi válunk az ünnepség szuperhősévé.
Házigazdaként általában túlságosan pörgünk ahhoz, hogy egyes feladatokat kidelegáljunk másoknak, így viszont csak azt érjük el, hogy kifáradunk, és lehet, hogy még a sütiből sem tudunk enni (ha egyáltalán ételhez jutunk az est folyamán), így a segítő kéz a legjobb ajándék, amit ilyenkor átnyújthatunk. Ráadásul a kijelentő mód sokkal jobb, mint a passzív „Szólj, ha tudok segíteni”, mert ebben az esetben valószínűleg sosem fognak megkérni rá, mi pedig elégedetten hátradőlhetünk, hogy dehát felajánlottuk, vessen magára. Azzal, hogy kedvesen, de mégis határozottan jelentkezel a feladatokra, máris rengeteget tettél azért, hogy jól teljen az este, és erre a gesztusra – nem úgy, mint a borra – biztosan emlékezni fognak.

Fotó: Getty Images

Saját tárolóedények a maradékoknak

Az ünnepi vacsorák sajátossága a roskadásig terített asztal, amin biztosan sokkal több finomság sorakozik annál, mint amit a vendégsereg el tudna tüntetni – vagy amennyi műanyag dobozzal a házigazda rendelkezik. Ez utóbbira azonban valószínűleg már csak csak akkor figyelne fel, amikor már túl késő, pazarolni és ételt kidobni pedig – pláne a mostaniakhoz hasonló árak mellett – senki sem szeret.
Így nagy szívességet tehetünk a házigazdának azzal, hogy előrelátóan segítünk megoldani ezt a problémát, és saját pattintható fedelű tárolókkal, újrahasználható műanyagzacskókkal, vagy egyszerűen csak néhány újrahasznosított elviteles dobozzal felszerelkezve érkezünk. Így a vendéglátónak nem kell majd jegyzetelnie, hogy kinek melyik edényét adta oda, hiszen – a kölcsönkért könyvekhez hasonlóan – ezek sem szoktak sosem visszakerülni gazdáikhoz. Persze, ezzel nem azt mondjuk, hogy egy kondérral vonuljunk ki minden egyes vacsorára, ezzel nyomást gyakorolva a háziakra, hogy márpedig mi követeljük a minket megillető maradékot, hanem inkább vigyünk több, kisebb tartót, amit a megfelelő pillanatban, figyelmességből elővehetünk, ezzel pedig sok fejvakarástól megkímélhetünk mindenkit.

Egy praktikus folteltávolító

Amikor a mártásos csésze vagy a halászteles kanál egy kicsit túl lelkesen jár körbe az asztalnál, a vendégtársak értékelni fogják a gyors segítséget, legyen az egy folteltávolító toll, spray, vagy esetleg folyékony kiszerelésű tisztítószer (ez utóbbit tegyük át egy utazási méretű flakonba, hogy könnyebben szállítható és ajándékozható legyen, de végső esetben jól jöhet sima szódabikarbóna is – mutatjuk, hogyan használjuk). A házigazdánk biztosan örülni fog, hogy nem kell felállnia sem a helyéről, hogy ő bajlódjon a foltok eltakarításával is.

Pontosság

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ha teljesen tökéletesen szeretnénk zárni a vendégeskedést, akkor még két dologra figyeljünk oda, amik amilyen kis dolognak tűnnek, olyan fontosak. Az egyik ilyen, hogy érkezzünk pontosan: senki nem szeret éhesen várni másokra, főleg, ha az egyes fogások elkészítését is bizonyos időpontokhoz igazítja a házigazda. Ha késünk, akkor nemcsak megvárakoztatunk mindenkit, hanem valószínűleg kihűlt/kiszáradt ételeket ehetünk csak. Ugyanennyire fontos (bár sokak szerint az érkezésnél is még fontosabb) a távozás időpontja: ne húzzuk feleslegesen sokáig az ottmaradásunkat (és az idegeiket) még újabb és újabb pohár bor kiöntésével, és felesleges csacsogással. Ha udvarias a vendéglátónk, valószínűleg ő ajánlgatja majd a következő pohár italt, és marasztal – de valószínűleg belülről már legalább fél órája azon agyal, hogy mégis mikorra fogja a romokat eltakarítani, ha mi még ezt is komótosan elkortyolgatjuk. Bár jó ötletnek tűnik ilyenkor felajánlani a segítségünket a takarításhoz, ne tegyük (hacsak nem vagyunk nagyon-nagyon közeli barátok, családtagok) – a legnagyobb ajándék az, ha egy fárasztó vendéglátás után becsukhatják az ajtót. Mögöttünk.

Készíts csodás alternatív adventi koszorút – gyertyadíszt! Mutatjuk, hogyan!

Kiemelt kép: Getty Images