Belemerülni egy kád jeges vízbe? Hidegre állítani a zuhany? Ilyen időben még belegondolni is rossz. Holott állítólag, ha legyőzöd önmagad, és rutinos hideg fürdőzővé válsz, sokat javíthatsz az életminőségeden. Valóban így van?

Ha tökélyre fejlesztetted már az esti relaxáló meleg vizes kádfürdőzést, felfedezted a benne rejlő rejlő összes lehetőséget, és úgy érzed, szintet lépnél, próbálkozz a jeges zuhannyal. A hideg fürdőzés, amely több A-listás sztár és sportoló napirendjében is szerepel, nem mai találmány – már az ókori egyiptomiak is használták különféle tünetek enyhítésére. Köztudott, hogy az északi népek előszeretettel mártóznak meg a hóban vagy a jeges vízben szaunázás után, de a Sebastian Kneipp által a 19. században kifejlesztett és a mai napig alkalmazott vízkúrákban is fontos szerepe van a hideg víznek. Mindezek ellenére, nem sok tudományos kutatás született a hideg fürdőzés, a hideg zuhanyok élettani hatásairól. A módszert alkalmazók tapasztalatai alapján azonban bizonyos tünetekre, problémákra pozitív hatással van a rendszeres hideg fürdőzés, és a meglévő kutatások is alátámasztanak ezek közül néhányat.

Pozitív tapasztalatok

A beszámolók szerint a rendszeres hideg fürdők javítják a vérkeringést, csökkentik a gyulladást, erősítik az immunrendszert, energikusabbá tesznek, javítják az alvás minőségét és pozitív hatással vannak a depresszióban szenvedőkre is. A módszer elkötelezett hívői szerint azonban még ennél is többet tud a jeges víz: Wim Hof extrémsportoló szerint – aki saját módszert dolgozott ki a hideg terápia alkalmazására – a szervezet öngyógyító folyamatait indítja be olyan mértékben, hogy nem leszünk betegek és jóval tovább élünk majd tőle. De lássuk, mit tudunk a hideg fürdő pozitív hatásairól.

Segíti az izmok regenerálódását sportolás után

A jeges fürdő egyik kutatásokkal alátámasztott jótékony hatása a rendszeresen sportolók számára lehet igen hasznos. A jeges merülés ugyanis bizonyítottan csökkenti az izomláz mértékét és gyorsítja az izmok regenerálódást azáltal, hogy leveszi a gyulladást. A hidegtől ugyanis összehúzódnak az erek, kevesebb vér áramlik a hideggel kezelt területre, ettől pedig lehúzódnak a duzzanatok és a kevésbé tud begyulladni az izom.

Az idegvégződések is lezsibbadnak, ezért azonnali fájdalomcsillapítóként is alkalmazható.

A hidegterápia ennél is extrémebb formáját, a krioszaunát nagy fájdalommal járó gyulladásos mozgásszervi betegségeknél, sportsérüléseknél és bizonyos gerincproblémáknál is sikeresen alkalmazzák.

Enyhíti a depressziós tüneteket

Egy 2007-es kutatás kimutatta, hogy a hideg zuhany emelte a kutatásban résztvevő alanyok béta-endorfin szintjét és csökkentette a depressziós tüneteket. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a kutatásban résztvevő alanyok nem rendelkeztek elég tünettel ahhoz, hogy orvosilag megállapítható lett volna náluk a depresszió fennállása. Azt viszont igazolta a felmérés – és a sokéves megfigyelések, tapasztalatok is ezt támasztják alá –, hogy a hangulatunkra általánosságban véve is jó hatással van a pár perces hideg vizes kádfürdő vagy zuhany. Nem csak a kedvünk lesz jobb tőle, de energikusabbnak, aktívabbnak, tettre készebbnek is érezzük magunkat utána.

Serkenti az immunrendszert

A holland Radboud Egyetem a Wim Hof által kidolgozott módszer gyakorlóin végzett felmérése vizsgálta, hogy a légzőgyakorlatokból, hidegterápiából és meditációból felépülő módszer valóban képes-e az immunrendszer erősítésére. A kutatásban résztvevők közül azok, akik rendszeresen részesültek hidegterápiában, erősebb immunválaszt és sokkal kevesebb tünetet produkáltak, amikor kapcsolatba kerültek kórokozókkal, mint a kontrollcsoport résztvevői.

Felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal elősegítheti a fogyást

A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres, nagyjából 4-5 percig tartó hideg vizes (15°C vagy annál alacsonyabb) fürdő vagy zuhany felgyorsítja az anyagcserét. Ezek a kutatások azonban nem elég kiterjedtek és alaposak ahhoz, hogy teljes biztonsággal ki lehessen jelenteni, hogy a módszer megkönnyíti a fogyást. Egy 2012-es teszt eredményei viszont egyértelműen azt mutatják, hogy a jeges, hideg fürdő rendszeres alkalmazása akár 80%-kal is felgyorsíthatja az anyagcserét. A gyorsabb anyagcsere – tudatos táplálkozás mellett – pedig minden bizonnyal elősegíti a fogyást is.

A módszerről egyvalamit talán teljes bizonyossággal kijelenthetünk: nagy akaraterő kell hozzá, minden egyes alkalom egy-egy újabb kihívás, amikor legyőzzük önmagunkat, épp ezért minden egyes alkalom hatalmas sikerélményt jelent.

Már ettől is emelkedettebb lesz a hangulatunk és valószínűleg az élet többi területén is segít összeszedettebbnek, fókuszáltabbnak lennünk. Hideg fürdőzéssel az akaraterő garantáltan fejleszthető, a többi pozitív hatás pedig csak hab a tortán!

Kockázatok

Kipróbálnád? így kezdj hozzá!
  • Először is járj utána, van-e olyan egészségügyi problémád, ami miatt a te esetedben különösen kockázatos lehet a módszer.
  • Fokozatosan kezdj hozzá. Eleinte csak a hideg-meleg váltózuhanyt próbáld ki, figyelve arra, hogy mindig meleggel kezdd és hideggel fejezd be.
  • A hideg vizet először a láb- és kézfejeidre öntsd, majd fokozatosan haladj feljebb a tested többi részére.
  • Lélegezz! Azonnali reakció, hogy – szó szerint – eláll a lélegzeted a hidegtől, ezért muszáj koncentrálni a hosszú és mély levegővételekre.
  • A hideg vizes kádfürdő eleinte ne tartson tovább 3-5 percnél. Később sem érdemes az időtartamot túlzottan megemelni, nem befolyásolja a módszer eredményességét. A 10 percet soha ne lépd túl.
  • Ha már gond nélkül állsz a hideg zuhany alatt vagy ülsz a kád hideg vízben, emelheted a nehézségi fokozatot azzal, hogy jeget öntesz a hideg vízhez.

A jeges vízben fürdőzés jótékony hatásai mellett kockázatokkal is járhat. Ezekről a kockázatokról dr. Varga-Fekete Tímea-Zita belgyógyászt kérdeztük. „A jeges fürdők sokként érintik a szervezetet és a sokkhatás eredményeképpen a bőr és izomerek szűkülnek – magyarázza a doktornő – A szívnek nehezebbé válik az összeszűkült végtagereken keresztül vért pumpálni, ezért szaporábban kezd verni, a vérnyomás emelkedik, hogy biztosítsa a létfontosságú szervek működését. A fokozott, emelkedett szívfrekvencia pedig bizonyos esetekben szívritmuszavarba mehet át. Az egyik olyan eset, amikor ez a veszélyessé válhat, a hosszú QT szindróma fennállása. Ez egy olyan genetikai rendellenesség, amely az ingerület átvezetését befolyásolja a szívizomban – normál állapotban nem okoz problémát, nem is tud róla az egyén, viszont a szív szaporább összehúzódásai esetében lerövidül az ingerátvezetés időtartama és malignus szívritmuszavarba válthat át, ami szívmegálláshoz, hirtelen szívhalálhoz vezethet.
Ugyanakkor a koszorúerek szűkülését is kiválthatja a jeges vízben való fürdőzés. Tehát semmiképpen nem javallt azoknak, akik koszorúér-betegségben szenvednek, akik nemrég estek át egy szívinfarktuson, vagy éppen agyi vérkeringési zavarral küzdenek. Ezen túl vannak olyan esetek is, ahol ismert, meglevő koszorúér-betegségről nem tudunk, mégis szívinfarktushoz, vagy akár hirtelen szívhalálhoz vezethet edzetlen személyek hirtelen jeges vízbe mártózása, pontosan a hideg által indukált koszorúér-szűkület, vagyis érgörcs fellépte miatt.

Lényeges tehát a fokozatosság, az előzetes edzés, érdemes és ajánlott a szervezetet lépésekben felkészíteni a hideg által kiváltott sokkreakcióra.

A légzésszám is növekszik, szaporábbá és felületesebbé válik a hideg hatására, ez ismét komplikációkkal, veszélyekkel járhat krónikus tüdőbetegeknél, asztmásoknál, hiszen légzési elégtelenséget, asztmás rohamot indukálhat.
Nem utolsósorban – ismét főként az edzetlenség hiánya miatt – a túl hosszú ideig hidegnek kitett szervezet kihűl. Az erek összeszűkülése következtében a különböző szövetek nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez, így oxigénhiányosakká válnak, roncsolódnak, elhalnak. Ez leghamarabb a bőr alsóbb rétegeit érinti, majd a szövetek mélyen az izomban is elhalnak. Ilyenkor már nem érzi az ember a végtagjait a vízben. Ha tovább marad a hidegnek kitéve a szervezet, az emésztőrendszer is sérül, majd az agyi keringés lassul, végül pedig a szív is feladja a harcot. Emiatt első néhány alkalommal csak megmártózni ajánlott a jeges vízben, majd néhány másodperccel fokozatosan, bizonyos mértékig növelhető a fagyos vízben töltött idő.”

(Kiemelt kép: Getty Images)