A Nők Lapja 2021/1. számának Egészség rovata.

Általában a hideghez kevésbé tud alkalmazkodni az emberi szervezet, mint a meleghez. Az állatok télre vastag bundát növesztenek, az ember viszont réteges öltözködéssel éri el, hogy ne fázzon. Vannak, akik legszívesebben átaludnák a telet, mások élvezik a négy évszak szépségeit, és elhiszik, hogy a hideg nem csupán elkerülendő kellemetlenség, hanem gyógyhatású is lehet.

A szervezet az erek összehúzódásával, libabőrrel, didergéssel védekezik a zimankós időben, de a toporgás, a mozgás is felmelegít.

Reflexes reakció

A szervezet reflexesen reagál, az erek összehúzódásával mérsékeli a hőleadást. Ezzel csökken a vérellátás és a sejtek víztartalma is. A vér viszkózusabb (sűrűbb, lassabban folyó) lesz, a hajszálerekben véralvadás indulhat, sérülhet a környező területek vérellátása is. Nem kell dermesztő hidegben tartózkodni ahhoz, hogy veszélyben forogjanak a kiálló testrészek, a fül, az orr, a kéz és a láb. A kipirosodott bőr, a bizsergő érzés jelzi, hogy +5-6 °C-on is előfordulhat fagyási sérülés a vérrel gyengén ellátott testrészeken.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit kell tudni a Kneipp-kúrákról?
Mi az a krioterápia?
Mire figyeljünk, ha a hideget választjuk?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .