Tévedés azt hinni, hogy akaratereje vagy van valakinek, vagy nincs. Mint annyi minden más, ez is fejleszthető.

„Az emberekből általában nem az erő hiányzik, hanem az akarat.” Az idézet Victor Hugótól származik, de rajta kívül ezt a gondolatot sok nagy ember megfogalmazta már hasonlóan. Az akarathoz azonban erő kell, az erőt pedig lehet fejleszteni, csak nem mindegy, hogyan.
Az akaraterő az egyik legfontosabb erő, amelyre nap mint nap szükségünk van, és amely előre visz. Ez az az erő ugyanakkor, amelynek sokan híján vagyunk. Az akaraterő hiánya pedig az egyik legnagyobb gátja céljaink és vágyaink megvalósításának, és az egyik legnagyobb akadálya a változásnak. A rossz beidegződéseinken, szokásainkon csakis akkor tudunk változtatni, ha van bennünk elég erő, legyen szó a testedzésről, az étkezési szokásainkról, a spórolásról, a dohányzásról való leszokásról, az alkoholfogyasztásról, a halogatás művészetéről, és általában, minden olyan célunkról, amelyet nem könnyű elérni.

Mi is az az akaraterő?

Az akaraterő meglehetősen elvont fogalom, ám a tudomány az utóbbi időben előszeretettel foglalkozik a lélektanával. Ha nem az olyan szinonimákkal, mint például az eltökéltség, önkontroll, önszabályozás vagy hatékonyság szeretnénk körülírni, akkor azt mondhatnánk, hogy az akaraterő egy képesség, amely lehetővé teszi, hogy háttérbe szorítva a rövidtávú kísértéseket, a hosszú távú célok elérésére koncentráljunk.
Az American Psycholigical Association szerint a szakma leginkább a következő pontokban definiálja az akaraterőt:

  1.  A képesség, hogy kivárjuk a valódi eredményeket, és ellenálljunk a rövidtávú kísértéseknek annak érdekében, hogy elérjük hosszútávú céljainkat.
  2. A képesség, hogy felülírjuk a nem kívánt gondolatainkat, érzéseinket és impulzusainkat.
  3. Egy tudatos és hatékony szabályrendszer, amelyet mi magunk állítunk fel saját magunk számára.

A hangsúly tehát azon van, hogy az egyén hatékonyan szabályozza önmagát. Számos kutatás rámutatott, hogy azok az emberek, akik kellő önkontrollal rendelkeznek mind a viselkedés, mind az érzelmek terén, sokkal hatékonyabban valósítják meg hosszútávú céljaikat, mint impulzívabb társaik.

Fele nem, fele igen

Ha belegondolunk, számunkra mit jelent az akaraterő, valószínűleg először olyan mindennapos dolgok jutnak eszünkbe, amelyeknek ellenállni állandó kihívást jelent számunkra. Vágjunk-e még egy szeletet a tortából, rendeljünk-e még egy ruhát az interneten, inkább mégse menjünk ma jógázni, hanem igyunk egy koktélt munka után… a helyzetek ismerősek, és a variációk száma végtelen.

Nemet mondani nem könnyű dolog, főleg, amikor minden porcikánk azt üvöltené, igen.

Kelly McGonigal egy kiváló pszichológus a Stanford Egyetemről, akinek 2011-ben megjelent egy sikerkönyve, The Willpower Instinct címmel. McGonigal szerint a nemet mondás képessége csupán egy része az akaraterőnek. Ugyanilyen fontos az is, hogy közben igent mondjunk azokra a dolgokra, amelyek közelebb visznek céljaink eléréséhez. Szerinte az akaraterő egy olyan képesség, amelynek köszönhetően megtesszük azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tennünk, még akkor is, ha nincs kedvünk hozzá.

Kelly McGonigal, 2015. november 14. (Fotó: Craig Barritt/Getty Images for Cosmopolitan)

Nem vitás, hogy vannak emberek, akik láthatóan sokkal jobban állnak akaraterővel, mint mások. Sajnos nagyon szomorú aktualitása van egy gondolatnak, amelyet most nagyon sokat hallunk, ezért ismerősen cseng már minden fülnek. „Ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.” Benedek Tibor egész munkássága tulajdonképpen az akarat diadala, és nem véletlen, hogy ezt a gondolatot számos alkalommal, többek között motivációs beszédeiben is elmondta.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Elég-e a tehetség a sikerhez?
Hogyan fejleszthető az akaraterő?
Mi a legfontosabb ahhoz, hogy elérjük a céljainkat?
Próbáld ki most kedvezményesen!